351
Γάλλοι ακτιβιστές πετούν σωσίβια σε ένδειξη διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Γερουσίας στο Παρίσι | REUTERSCharles Platiau

Εξι + δύο χώρες για το Μεταναστευτικό και στη μέση η ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2018, 07:55
Γάλλοι ακτιβιστές πετούν σωσίβια σε ένδειξη διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Γερουσίας στο Παρίσι
|REUTERSCharles Platiau

Εξι + δύο χώρες για το Μεταναστευτικό και στη μέση η ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2018, 07:55

Θα είναι μια κρίσιμη, απ’ όλες τις απόψεις, σύνοδος κορυφής: μια σύνοδος στην οποία οι χώρες που θα συμμετάσχουν –Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ελλάδα, Μάλτα καθώς και οι Βουλγαρία και Αυστρία, νυν και επόμενη προεδρεύουσα χώρα στην ΕΕ, μαζί φυσικά με την Κομισιόν που θα εκπροσωπηθεί από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ- θα λάβουν σημαντικές αποφάσεις για το φλέγον ζήτημα του Προσφυγικού, όπως σημειώνει σε άρθρο της η ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera.

Στην σύνοδο θα συμμετάσχει επίσης και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία και θα παρέχει ένα σχέδιο για την εγκατάσταση των μεταναστών σε χώρες μετάβασης όπως ο Νίγηρας, σε κράτη του Μαγκρέμπ όπως η Τυνησία, αλλά και στην Αίγυπτο.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί οι επαφές ανάμεσα στον Υπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φίλιπο Γκράντι και την ΕΕ καθώς και τις χώρες που θα συμμετάσχουν στην κυριακάτικη σύνοδο.

Προφανώς ο στόχος είναι να υπάρξει έστω ένα προσχέδιο συμπερασμάτων γύρω από το ζήτημα. Ωστόσο, ο πήχης των προσδοκιών παραμένει χαμηλά. Η χρηματοδότηση ενός τέτοιου σχεδίου που θα περιλαμβάνει τον UNHCR, αλλά και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ, διεθνώς ΙΟΜ), είναι εντός του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Ωστόσο πρέπει να υπάρξει μια συνεργασία ανάμεσα στην ΕΕ και τον ΟΗΕ προκειμένου να δοθεί η ακριβής κατεύθυνση του σχεδίου για τα επόμενα χρόνια, ειδικά μετά την οριστική αποτυχία του Κανονισμού του Δουβλίνου για την Μετανάστευση. Οι δύο διεθνείς οργανισμοί -ειδικά ο ΙΟΜ- ευθύνονται για την επιστροφή πάνω από 23.000 προσφύγων στις χώρες καταγωγής τους.

Προφανώς στο μενού των συζητήσεων της συνόδου θα βρίσκεται επίσης και μια ενδεχόμενη αλλαγή του Κοινοτικού Προϋπολογισμού, καθώς ήδη 500 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί στο καταπιστευματικό ταμείο έκτακτης ανάγκης για την Αφρική. Αυτό που πρέπει πάντως να συμβεί την Κυριακή είναι οι «27» να φθάσουν σε μια συμφωνία προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα πιθανά βήματα που θα οδηγήσουν σε μια εξομάλυνση της προσφυγικής κρίσης.

Πρόσφυγες και μετανάστες κάθονται στο λιμάνι της Μάλαγα REUTERS/ Jon NazcaFile Photo)
Πρόσφυγες και μετανάστες στο λιμάνι της Μάλαγα στην Ισπανία (REUTERS/ Jon NazcaFile Photo)

MetanasteftikesRoes

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...