653
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος | Alexandros Michailidis / SOOC

Υπόθεση Καμμένου: Τριπλάσια βλήματα στους Σαουδάραβες και μια πώληση βομβών στα Εμιράτα

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2017, 12:21
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος
|Alexandros Michailidis / SOOC

Υπόθεση Καμμένου: Τριπλάσια βλήματα στους Σαουδάραβες και μια πώληση βομβών στα Εμιράτα

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2017, 12:21

Περιπλέκεται ακόμη περισσότερο η υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία και ο ρόλος του μυστηριώδη μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλου, ο οποίος ως γνωστών είχε εμφανιστεί από τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο, ως άνθρωπος των Σαουδαράβων, μολονότι πολλοί τον θεωρούν ως άνθρωπο του ίδιου του υπουργού.

Οπως αναφέρουν στο φύλλο της Τετάρτης «Τα Νέα», ο Β. Παπαδόπουλος είχε συμφωνήσει για τριπλάσιο αριθμό βλημάτων από αυτόν που είχαν ζητήσει οι Σαουδάραβες. Συγκεκριμένα, είχε υπογράψει για πώληση 300.000 βλημάτων προς τη χώρα, ενώ οι ίδιοι οι Σαουδάραβες είχαν ζητήσει μόνο 100.000.

Ακόμη αναφέρεται ότι υπήρξε και πώληση αεροπορικών βομβών τύπου ΜΚ-82 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτουν «Τα Νέα», ο ίδιος ο κ. Καμμένος φέρεται να έχει πουλήσει «χωρίς διακρατική συμφωνία και χωρίς την έγκριση του ΚΥΣΕΑ» αεροπορικές βόμβες τύπου ΜΚ-82 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μάλιστα λόγω της έλλειψης συμφωνίας, τα Εμιράτα έκαναν «δωρεά» 78 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα

Επίσης η εφημερίδα αναφέρει πως τον περασμένο μήνα ο υπουργός Αμυνας προσπάθησε να νομιμοποιήσει ακόμα και «προφορική δημοπρασία» αξιοποίησης υλικού από το υπουργείο Αμυνας, αλλά  έγινε αντιληπτός, απέτυχε και το απέσυρε!

Για όλα αυτά ο κ. Καμένος είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή, μετά από πρωτοβουλία βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Η συζήτηση ορίστηκε για αύριο Πέμπτη. H απουσία όμως του Αλέξη Τσίπρα από την προγραμματισμένη για τις 23 Νοεμβρίου συζήτηση –λόγω ενός ταξιδιού και μια βράβευσή του στο Παρίσι– ερμηνεύτηκε από μερίδα του Τύπου ως «απόδραση» του Πρωθυπουργού, ο οποίος εμφανιζόταν έτσι, είτε να μη θέλει να εκτεθεί υπερασπιζόμενος ακόμα μια φορά τον κυβερνητικό του εταίρο, είτε να μην επιθυμεί να του παρέχει κάλυψη. Ως απάντηση ο κ. Τσίπρας απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ζητώντας την αναβολή της συζήτησης για την υπόθεση Καμμένου ώστε να είναι παρών.

Λοβέρδος: «Ο Παπαδόπουλος απείλησε τον ταξίαρχο ότι θα έχει “κακή τύχη”»

Στο μεταξύ και εν όψει της συζήτησης στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος συνέχισε το σφυροκόπημα κατά του κ. Καμμένου.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «ΘΕΜΑ 104,6», ο κ. Λοβέρδος διερωτήθηκε: «Πού τον βρήκαν αυτόν τον Παπαδόπουλο; Από ό,τι προκύπτει ήταν κάτι που δεν ταίριαζε στους επιχειρηματίες με τους οποίους μπορούσε να συνεργάζεται το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για αγοραπωλησίες».

Ο κ. Λοβέρδος αποκάλυψε, μάλιστα, ότι μισή ώρα μετά την πρώτη συζήτηση της κανονικής αντιπροσωπείας των Σαουδαράβων, τον Αύγουστο στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου φάνηκε «ότι ο Παπαδόπουλος δεν μετράει», ο μεσάζοντας κάλεσε τον ταξίαρχο που δέχθηκε την απρεπή επίθεση από τον κ. Καμμένο «τον μάλωσε και τον απείλησε ότι θα έχει ”κακή τύχη”».

Με αφορμή, δε, τις αποκαλύψεις που έκανε ο ίδιος στη Βουλή με τα έγγραφα που κατέθεσε την Τρίτη, ο κ. Λοβέρδος είπε με νόημα στην ερώτηση για τις ευθύνες που προκύπτουν ότι «προφανώς το ΚΥΣΕΑ πίστεψε ότι το κείμενο που εμφανίστηκε στα ελληνικά είναι διακρατική συμφωνία».

Κάλεσε, δε, τους βουλευτές να δουν τα απόρρητα έγγραφα που κατέθεσε στη Βουλή ώστε να διαπιστώσουν ότι «οι Σαουδάραβες ενδιαφέρονταν και για άλλα οπλικά συστήματα».

Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο υπάρχουν τρεις σταθμοί σε αυτή την «κωμικοτραγική ιστορία:

– Ενας άνθρωπος παρουσιάζεται ως πωλητής-αγοραστής όπλων στον αραβικό κόσμο και την Αφρική. Το ΥΠΕΘΑ τον ενσωματώνει ως μεσάζοντα από το 2016, μπαίνει στη Βουλή το θέμα για να πωληθεί υλικό στη Σαουδική Αραβία, έχουμε αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ.

– Η δεύτερη φάση είναι τον Ιούνιο του 2017 όταν παρά το ότι ο πρόξενος λέει ότι ο μεσάζοντας (ο Βασίλης Παπαδόπουλος) δεν είναι εκπρόσωπος των Σαουδαράβων, η συμφωνία υπογράφεται στη Μίκρα. Περνάνε δύο μηνες και στις 24 Αυγούστου ο πρέσβης της χώρας, ένας δεύτερος, δηλαδή, διπλωμάτης, λέει ότι έρχονται οι κανονικοί Σαουδάραβες για να αγοράσουν και άλλα πράγματα.

– Τελικά η σύμβαση αυτή ακυρώνεται και «η Ελλάδα χάνει 66 εκατ. ευρώ όπως το κοστολόγησε ο Καμένος και μετά γίνονται όσα γίνονται σε επίπεδο προπηλακισμού του ταξίαρχου».

Ο κ. Λοβέρδος προανήγγειλε, τέλος, ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη «μετά από 15 ημέρες και υπό το φως των νέων εξελίξεων θα κάνει δική της επερώτηση. Εμείς δεν σπεύσαμε να κατηγορήσουμε κάποιον, καλούμε τον Καμένο να πει την αλήθεια και να αποκηρύξει τον άνθρωπο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...