314
Τρέχοντας προς την ελευθερία: ο στρατιώτης στο μέσο και προς τα δεξιά αγωνίζεται να ξεφύγει από τα πυρά | Park Se-yeon/News1 via REUTERS

Πώς αυτομόλησε ο βορειοκορεάτης στρατιώτης μέσα σε βροχή από σφαίρες [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2017, 10:34
Τρέχοντας προς την ελευθερία: ο στρατιώτης στο μέσο και προς τα δεξιά αγωνίζεται να ξεφύγει από τα πυρά
|Park Se-yeon/News1 via REUTERS

Πώς αυτομόλησε ο βορειοκορεάτης στρατιώτης μέσα σε βροχή από σφαίρες [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2017, 10:34

Την αγωνιώδη προσπάθεια να ξεφύγει από τις σφαίρες των συντρόφων του στρατιωτών και να περάσει στη Νότια Κορέα καταγράφει το βίντεο με την επιτυχημένη προσπάθεια βορειοκορεάτη στρατιώτη να αυτομολήσει στις 13 Νοεμβρίου.

Η Στρατιωτική Διοίκησης του ΟΗΕ (UNC) στη Σεούλ έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο το οποίο καταγράφει τη στιγμή κατά την οποία ο στρατιώτης πέρασε τα σύνορα.

Ο άνδρας φαίνεται να τρέχει προς τη νοτιοκορεατική πλευρά στο χωριό Πανμουνγιόμ το οποίο είναι ακριβώς πάνω στην αποστρατικοποιημένη ζώνη και το μοναδικό όπου οι δύο στρατοί είναι σε τόσο κοντινή απόσταση – κυριολεκτικά λίγων δεκάδων μέτρων.

Την ίδια ώρα οι συνάδελφοί του πυροβολούν εναντίον του από μικρή απόσταση. Εκτιμάται ότι πυροβόλησε περίπου 40 φορές.

Εν τω μεταξύ η Νότια Κορέα επισήμανε ότι η Βόρεια Κορέα παραβίασε τους όρους της συμφωνίας ανακωχής, η οποία ισχύει από το 1953, όταν οι στρατιώτες της άρχισαν να πυροβολούν τον αυτόμολο.

Η UNC ενημέρωσε τη Βόρεια Κορέα για αυτή την παραβίαση.

2017-11-22T033949Z_1630546541_RC1E1CA07430_RTRMADP_3_NORTHKOREA-SOUTHKOREA-DEFECTION
Τραυματισμένος δίπλα στον τοίχο στο κέντρο της εικόνας, αλλά ασφαλής στον Νότο ο στρατιώτης (United Nations Command/Handout via REUTERS)

Ο άνδρας μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένος σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο. Χρειάστηκαν δύο εγχειρήσεις για να αφαιρεθούν οι σφαίρες και να αποκατασταθούν οι βλάβες στα ζωτικά του όργανα. Μόλις χθες Τρίτη ξαναβρήκε τις αισθήσεις του και άρχισε να αναπνέει χωρίς υποστήριξη.

Μεγαλύτερη έκπληξη ήταν όμως ο εντοπισμός παρασίτων στο πεπτικό σύστημα  του άνδρα, το οποίο μαρτυρά τις εξαιρετικά κακές συνθήκες διαβίωσης στη Βόρεια Κορέα. Ο στρατιώτης, που είναι περίπου 25 ετών, ζύγιζε μόλις 60 κιλά.

Για την ώρα θα παραμείνει στην εντατική, ωστόσο, παρά το ότι συνεργάζεται με τους γιατρούς μοιάζει να πάσχει από κατάθλιψη και ψυχολογικά τραύμα και διστάζει να μιλήσει.

Η αυτομόληση του άνδρα έχει προκαλέσει συγκίνηση στη Νότια Κορέα. Φέρνει όμως σε δύσκολη θέση τη Βόρεια Κορέα η οποία υποστηρίζει ότι  η αυτομόληση είναι αποτέλεσμα απαγωγής. Για την ώρα η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει σχολιάσει το περιστατικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...