354
Αυτή τη φορά στη Βουλή δεν θα είναι μία κάλπη αλλά 10 αν περάσει η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας | INTIMENEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Δέκα κάλπες για την Novartis; Αλλη μία περιφρόνηση του Συντάγματος

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 20 Φεβρουαρίου 2018, 12:54
Αυτή τη φορά στη Βουλή δεν θα είναι μία κάλπη αλλά 10 αν περάσει η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας
|INTIMENEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Δέκα κάλπες για την Novartis; Αλλη μία περιφρόνηση του Συντάγματος

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 20 Φεβρουαρίου 2018, 12:54

Στις 2 μετά το μεσημέρι της Τρίτης προγραμματίστηκε να συνεδριάσει και πάλι η διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την αυριανή διαδικασία περί σύστασης ειδικής επιτροπής για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Novartis.

Ως γνωστόν, η κυβέρνηση προτίθεται μετά το πέρας της σχετικής συζήτησης να στηθούν 10 κάλπες, μία για κάθε ένα από τα πολιτικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην δικογραφία.

Σε αυτό αντιδρά η αντιπολίτευση, κυρίως δε η ΝΔ, για πολλούς λόγους. Αφενός, π.χ., επειδή μία τέτοια μεθόδευση μπορεί να είναι -και μάλλον είναι- αντισυνταγματική. Αφετέρου, επειδή προφανής στόχος της κυβέρνησης είναι για μία ακόμη φορά να προκαταλάβει εξελίξεις ή πάντως να δημιουργήσει εντυπώσεις και τίποτε άλλο.

Η σχετική παράγραφος 3 του αρθρου 86 του Συντάγματος αναφέρει:

«3. Πρόταση άσκησης δίωξης υποβάλλεται από τριάντα τουλάχιστον βουλευτές. Η Βουλή, με απόφασή της που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, συγκροτεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, διαφορετικά, η πρόταση απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμη. Το πόρισμα της επιτροπής του προηγούμενου εδαφίου εισάγεται στην Oλομέλεια της Βουλής η οποία αποφασίζει για την άσκηση ή μη δίωξης. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών».

Από τη διάταξη αυτή γίνεται σαφές: η Βουλή αποφασίζει για την σύσταση της Επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τα περαιτέρω. Επειτα διαβιβάζεται στην Ολομέλεια το πόρισμα και αποφασίζεται αν θα ασκηθεί δίωξη ή όχι.

Με το στήσιμο όμως 10 καλπών η κυβέρνηση επιδιώκει να σύρει τους βουλευτές σε μία εκ των προτέρων ετυμηγορία για κάθε έναν από τους εμπλεκόμενους στην δικογραφία. Να κρίνει σε πρώιμο στάδιο, δηλαδή, ποιος θα πρέπει να είναι υποψήφιος προς παραπομπή και ποιος όχι.

Ας φανταστούμε τι θα σήμαινε για όλη αυτήν την διαδικασία μία απόφαση να συσταθεί επιτροπή για έναν από τους εμπλεκόμενους και όχι για τους υπόλοιπους ή κάποιους από αυτούς. Η Βουλή θα έχει εκδώσει ετυμηγορία, ενώ δεν είναι αρμόδια για κάτι τέτοιο.

Στόχος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι προφανώς και πάλι να δημιουργήσουν ένα άνευ προηγουμένου μπάχαλο, με φιλοδοξία να διασπάσουν την αντιπολίτευση ή οτιδήποτε άλλο.

Πρόκειται για άλλη μία ένδειξη που εντείνει την άποψη ότι πρόκειται για φιάσκο και πάντως για μία θεσμική ακροβασία επί τόσων άλλων ακροβασιών…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...