552
H Ανιστον στα περυσινά Οσκαρ και σε δεύτερο πλάνο ο Τζάστιν Θερού. Μια ιστορία που μας αρέσει να συζητάμε | Photo by Christopher Polk/Getty Images

Είμαστε σεξιστές με την Τζένιφερ Ανιστον;

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 20 Φεβρουαρίου 2018, 07:40
H Ανιστον στα περυσινά Οσκαρ και σε δεύτερο πλάνο ο Τζάστιν Θερού. Μια ιστορία που μας αρέσει να συζητάμε
|Photo by Christopher Polk/Getty Images

Είμαστε σεξιστές με την Τζένιφερ Ανιστον;

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 20 Φεβρουαρίου 2018, 07:40

Oταν, πριν ένα χρόνο, Αντζελίνα Τζολί και Μπραντ Πιτ χώρισαν, το Διαδίκτυο γέμισε αστεία του στιλ «πήρε η Τζένιφερ Aνιστον εκδίκηση». Εμφανίστηκαν επίσης δημοσιεύματα που  ήθελαν και την Άνιστον να χωρίζει, επειδή ελευθερώθηκε ο Πιτ. Τώρα που χωρίζει πραγματικά απ’ τον Τζάστιν Θερου, το Διαδίκτυο παραληρεί  ξανά, θεωρώντας ότι ο χωρισμός έγινε επειδή παίζει κάτι μαζί με τον πρώην άντρα της.

Φαντάζομαι τα ταμπλόιντ μετά από είκοσι χρόνια και με δεδομένο ότι Άνιστον και Πιτ ζουν ακόμα: «Η 70χρονη Τζένιφερ συνάντησε τον Μπραντ σε γκαλά. Ο νεανικός έρωτας που ποτέ δεν ξεπέρασε». Φαντάζομαι ακόμα, τι θα γράφεται μετά το θάνατό τους: «Η Άνιστον πέθανε χωρίς να εκπληρώσει το όνειρό της, να ξανασμίξει με τον Μπραντ». Με άλλα λόγια, φαίνεται πως ό,τι και να κάνει στη ζωή της αυτή η γυναίκα περιστρέφεται γύρω από έναν πρώην, τον οποίο δεν μπορεί με τίποτα να ξεπεράσει. Για να είμαστε ακριβείς, εμείς την περιστρέφουμε γύρω απ’ τον πρώην, εμείς της έχουμε φορτώσει μια αδυναμία, απ’ την οποία δεν την απαλλάσσουμε με τίποτα. Σαν να θέλουμε να τη βλέπουμε παραδομένη και εξαρτημένη απ’ αυτή, εις τον αιώνα τον άπαντα.

Δεν πάει να έχει περάσει μια δεκαετία και βάλε, από τον χωρισμό της με τον Μπραντ Πιτ, δεν πάει να έχει ερωτευτεί δεκαπέντε φορές και να τα έχει φτιάξει με ένα σωρό άντρες, εμείς τη θέλουμε κολλημένη μαζί του. «Η πολύ πικραμένη ερωτική ζωή της Τζένιφερ Άνιστον» διάβασα κάπου. Την καημένη δηλαδή, που τίποτα δεν της κάθεται και τίποτα δεν της πετυχαίνει, επειδή (προφανώς) είναι αθεράπευτα καψούρα μ’ έναν τύπο. Και τι άλλο της μένει, τώρα που χώρισε, απ’ το να επιστρέψει σ’ αυτόν;

Στην ουσία υπονοούμε, ότι μια γυναίκα, την οποία κάποιος άφησε για μια άλλη γυναίκα, πέρασε τη ζωή της περιμένοντας τη στιγμή που θα δικαιωθεί πέφτοντας ξανά στην αγκαλιά του. Σεξιστικό δεν είναι; Είναι σαν να θεωρούμε ότι η αυτοεκτίμηση μιας γυναίκας πηγάζει μόνο απ’ την αντρική προσοχή.

Στην πραγματικότητα, η ιστορία Πιτ – Τζολί – Άνιστον έχει ξεκινήσει σεξιστικά, απ’ τη στιγμή που βλέπουμε τις δύο γυναίκες ως αντιπάλους. Τις βλέπαμε έτσι απ’ την αρχή (μέχρι και μπλουζάκια έχουν κυκλοφορήσει, με το logo Team Jolie και Team Aniston πάνω) και συνεχίζουμε να τις βλέπουμε έτσι και μετά από τόσα χρόνια. Ακόμα και τώρα που είναι και οι δύο πρώην του ίδιου άντρα, θεωρούμε ότι έχουν ακόμα μια κάποια διαμάχη και αντιζηλία. Η στάση με την οποία αφηγούμαστε την ιστορία τους, διαιωνίζει μια φανταστική αντιπαλότητα δύο γυναικών γύρω από ένα αρσενικό και την ιδέα ότι η αυτοπεποίθηση μιας γυναίκας εξαρτάται από το αν θα κερδίσει εκείνη και όχι μια άλλη, την καρδιά του.

Για να μην πω για τον τρόπο που σχολιάζουμε το γεγονός ότι η Άνιστον δεν αποκτά παιδί, πόσο σεξιστικός είναι επίσης: «Η καθαρή ποσότητα των υλών που ξοδεύονται αυτή τη στιγμή από τον Τύπο μόνο και μόνο για να ξεσκεπάσουν αν είμαι ή όχι έγκυος (για την εκατομμυριοστή φορά… αλλά ποιος μετράει;), δείχνει προς την κατεύθυνση της πεποίθησης που οι γυναίκες είναι με κάποιον τρόπο ατελείς, αποτυχημένες ή δυστυχισμένες αν δεν είναι παντρεμένες με παιδιά» έχει πει η ίδια σε συνέντευξή της.

Υ.Γ.: Μπορεί Aνιστον και Πιτ να είναι ξανά μαζί, τίποτα δεν αποκλείει κι αυτό το ενδεχόμενο. Όπως και να έχει όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι εκείνη τον περίμενε μια ζωή, όπως μας αρέσει να πιστεύουμε. Το πιθανότερο είναι να θέλει να περάσει μερικά βράδια με τον πρώην.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News