1067
Η Βέτα Γκαντή και η Βιβή Λαγούρου συζητούν με μία συνάδελφό τους στο Grand Masoutis της Θεσσαλονίκης |

Το παράδειγμα της «Μασούτης»: Οταν η δουλειά σου είναι σαν οικογένειά σου

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2019, 17:18
Η Βέτα Γκαντή και η Βιβή Λαγούρου συζητούν με μία συνάδελφό τους στο Grand Masoutis της Θεσσαλονίκης
|

Το παράδειγμα της «Μασούτης»: Οταν η δουλειά σου είναι σαν οικογένειά σου

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2019, 17:18

Το Protagon συνάντησε στη Θεσσαλονίκη δυο γυναίκες που έπιασαν την πρώτη τους δουλειά «στον Μασούτη» και πρόσφατα βγήκαν στη σύνταξη από εκεί που ξεκίνησαν. Η επιλογή δεν είναι τυχαία. Αυτές οι δύο γυναίκες, ή καλύτερα οι ιστορίες αυτών των γυναικών, σκιαγραφούν μια σημαντική αρχή του επιχειρείν: τη διαχρονική πίστη στον άνθρωπο που διαμορφώνει μια εταιρεία.

«Η ημερομηνία είναι χαραγμένη στο μυαλό μου, διότι έχει καθορίσει τη ζωή μου ολόκληρη. Ήταν Παρασκευή, 17 Αυγούστου 1978. Μεσημέρι. Είχα ραντεβού με τον κ. Διαμαντή (σσ: τον ιδρυτή της επιχείρησης) στο γραφείο της εταιρείας, μέσα στο κατάστημα σούπερ μάρκετ που διατηρούσε η εταιρεία στην Πλατεία Αντιγονιδών. Ήταν το πρώτο και μοναδικό κατάστημα του Μασούτη την εποχή εκείνη. Έπιασα δουλειά -μικρό κορίτσι τότε- κι έφτασα πρόσφατα να βγω στη σύνταξη από τον ίδιο εργοδότη».

Η Βέτα Γκαντή δεν μπορεί να διαχωρίσει τη ζωή της από την επαγγελματική της πορεία. Τα δύο ήταν – καθώς βρίσκεται πλέον στη σύνταξη- απολύτως συνυφασμένα. Θυμάται με  μεγάλη συγκίνηση την πρώτη της ημέρα στη δουλειά.

Και δεν είναι η μόνη. Κάθε χρόνο, πολλοί εργαζόμενοι της «Διαμαντής Μασούτης Α.Ε.» βγαίνουν στη σύνταξη, έχοντας περάσει όλο τους τον εργασιακό βίο στην ίδια επιχείρηση. Σε μια σκληρή πραγματικότητα που η εργασία μοιάζει να απαξιώνεται, εταιρείες σαν την «Διαμαντής Μασούτης Α.Ε.» δείχνουν τον άλλο δρόμο, το δρόμο που επιχείρηση και εργαζόμενος αποτελούν ένα μοναδικό οργανικό σύνολο. Πορεύονται μαζί και αποτελούν την συνδυαστική προστιθέμενή της αξία.

«Η εταιρεία άνοιξε το πρώτο κατάστημα τον Σεπτέμβριο του 1976. Όταν έπιασα δουλειά εκεί, ακόμη το προσωπικό ήταν λίγο. Ήμασταν όλοι σαν μια οικογένεια, δουλεύαμε με ζήλο και υπευθυνότητα και συμμεριζόμασταν όλοι την αγωνία της εταιρείας για την εξέλιξή της. Στην πορεία άρχισαν να ανοίγουν νέα καταστήματα, να γίνονται εξαγορές άλλων καταστημάτων ή αλυσίδων, επέκταση στην περιφέρεια και να αυξάνεται το προσωπικό. Και πάλι, ωστόσο, διατηρήθηκε η αίσθηση της οικογένειας που υπήρχε από την αρχή, αλλά και η συμπεριφορά του ιδρυτή, Διαμαντή Μασούτη, προς το προσωπικό», παρατηρεί η κυρία Γκαντή.

Αγωνία για το κοινό μέλλον

Οι αναμνήσεις είναι χαραγμένες στο μυαλό της. Ανεξίτηλες στιγμές που ο χρόνος ενδυναμώνει, δεν τις αλλοιώνει. Όπως θυμάται από την πρώτη τους συνάντηση, ο κ. Μασούτης είχε στο βλέμμα του «την αγωνία και την ανησυχία για το μέλλον της εταιρείας. Ήταν το καλοκαίρι του 1978, η εποχή αμέσως μετά το σεισμό της Θεσσαλονίκης, η αγορά είχε τα προβλήματά της εξ’ αυτού του γεγονότος, αλλά ο κ. Μασούτης ξεκινούσε να κάνει ένα μεγάλο άλμα για την εποχή εκείνη: να ανοίξει και δεύτερο κατάστημα. Πράγματι, στις 6 Σεπτεμβρίου 1978 έγιναν τα εγκαίνια του καταστήματος στη διασταύρωση Πέτρου Συνδίκα με Γαμβέτα».

Η Βέτα Γκαντή και η Βιβή Λαγούρου

Για την Βιβή Λαγούρου, που κι εκείνη συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα έχοντας περάσει όλο τον εργασιακό της βίο στην «Διαμαντής Μασούτης Α.Ε.», «η εταιρεία αυτή υπήρξε για τον καθένα από εμάς ένα μεγάλο σχολείο από κοινωνικής κι επαγγελματικής άποψης. Αυτό που τη διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό είναι ότι σέβεται και αναγνωρίζει τους ανθρώπους της, τη δουλειά τους και τον κόπο τους». Και κάπως έτσι ορίζεται ο ανθρωποκεντρισμός μιας επιχείρησης με λόγια της καρδιάς και όχι απλά οικονομικούς ή επιστημονικούς όρους.

Άνθρωποι πρώτα και πάντα και μετά επιχειρηματίες

Ο Διαμαντής Μασούτης είχε πάντα το όραμα να κάνει το όνειρο του συμμετοχικό. Να δημιουργήσει κάτι που θα αποτελούσε κοινό τόπο και θα είχε συνοδοιπόρους. Έκανε δική του αποθήκη, ασχολήθηκε με το χονδρεμπόριο και λίγο πριν την αυγή της δεκαετίας του 1980 κάνει το πρώτο του μαγαζί. Αυτή η πορεία σηματοδοτεί την ανάγκη κάθε επόμενο βήμα να είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και με τον άνθρωπο στο προσκήνιο. Από το πρώτο κατάστημα μέχρι το 333ο, που υπάρχουν σήμερα από Ορεστιάδα μέχρι Αττική και νησιά.

Οι εργαζόμενοι τον χαρακτηρίζουν άνθρωπο απλό, προσιτό, αγαπητό, αξιοσέβαστο και χαμηλών τόνων. Από την αρχή και για πάντα σέβεται και τιμά το προσωπικό. Για αυτό η κεντρική εταιρική κουλτούρα είναι η ατμόσφαιρα οικογενειακού κλίματος, κάτι που κινητροδοτεί τους εργαζομένους να δουλεύουν με μεγαλύτερο μεράκι και σιγουριά.

Μαζί του και  ο γιος του, Γιάννης Μασούτης, ο οποίος εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 20 του χρόνια και μεγάλωσε μαζί με την επιχείρηση, οι δικές του αναμνήσεις και η ιστορία της επιχείρησης μοιάζουν συνυφασμένες.

Δεν περιορίζεται μόνο στα επαγγελματικά του καθήκοντα ως διευθύνων σύμβουλος της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. Είναι, επίσης, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης από το 2017, Α’ Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος από το 2018, και μέλος σε άλλους σημαντικούς οργανισμούς της αγοράς.

Ανοικτή πόρτα και οικογενειακό κλίμα

Στο πλαίσιο του οικογενειακού κλίματος και παρά τις χιλιάδες των εργαζομένων, στην επιχείρηση υπάρχει η πολιτική της «ανοικτής πόρτας». Ο καθένας μπορεί να απευθυνθεί στη διοίκηση για οποιοδήποτε σοβαρό πρόβλημα. «Άσχετα αν είναι πολλά τα εταιρικά θέματα που διαχειρίζονται καθημερινά, οι πόρτες των γραφείων τόσο του προέδρου όσο και του διευθύνοντος συμβούλου είναι πάντοτε ανοιχτές για τους εργαζόμενους», λέει η κυρία Γκαντή.

Ο Γιάννης Μασούτης ανάμεσα στη Βιβή Λαγούρου και τη Βέτα Γκαντή

Ο Γιάννης Μασούτης λατρεύει την τεχνολογία και έχει το αισθητήριο για την βέλτιστη χρήση της καινοτομίας στο επιχειρείν. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, θέλει την εταιρεία του να πρωτοπορεί τεχνολογικά και να προωθεί πάντα καινοτόμες ιδέες.

Η εξέλιξη της Μασούτης βασίζεται στην καινοτομία και τον άνθρωπο

Μπαίνοντας ένας εργαζόμενος στην εταιρεία σε νεαρή ηλικία, ζει όλες τις αλλαγές που φέρνει το νέο περιβάλλον. «Λόγω τεχνολογίας κι εκσυγχρονισμού, έχουν αλλάξει πάρα πολλά στην εταιρεία», υπογραμμίζει η Βιβή Λαγούρου. «Ωστόσο, αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι η έμφαση στο προσωπικό, στις δυνάμεις τους και η αναγνώριση των δυνατοτήτων τους. Όταν ο εργοδότης δείχνει εμπιστοσύνη στο δυναμικό της εταιρείας, είναι φυσικό αυτό να βγάζει τον καλύτερο εαυτό του».

Στο ίδιο κλίμα είναι και η κυρία Γκαντή. «Το συγκριτικό πλεονέκτημα σε όλη την πορεία της  αλυσίδας από τα πρώτα χρόνια της παρουσίας της είναι ο άνθρωπος. Αυτή είναι η κινητήρια δύναμη, ώστε η εταιρεία να εξελίσσεται και να θέτει το προσωπικό ως απόλυτη προτεραιότητα».

Βραβεία με νόημα

Για όγδοη συνεχή χρονιά, στις πρόσφατες διακρίσεις για το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα της εταιρείας έρευνας «Great Place to Work» η «Διαμαντής Μασούτης Α.Ε.» διακρίθηκε ανάμεσα στις 10 πρώτες εταιρείες και κατέκτησε την 3η θέση. Επενδύοντας στους ανθρώπους της, η εταιρεία διαθέτει εργαζομένους που πέρασαν όλο τον εργασιακό τους βίο εκεί, κάτι που είναι σπανίζει, πια, στον ιδιωτικό τομέα.

Κάθε κατάστημα της «Διαμαντής Μασούτης Α.Ε.» αποτελεί μια όαση ανθρωπιάς. Έχει πολλές ιστορίες να πει και τελικά είναι σαν μια κοινωνική κάψουλα της ιστορίας που γράφεται από τους ανθρώπους. Και αυτό – λένε οι άνθρωποί της – δεν θα αλλάξει ποτέ.