729
Ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Γιώργος Περιστέρης | .

Γ. Περιστέρης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η «μπαταρία του Νότου»

Σωτήρης Κάππας Σωτήρης Κάππας 5 Ιουνίου 2019, 20:30
Ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Γιώργος Περιστέρης
|.

Γ. Περιστέρης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η «μπαταρία του Νότου»

Σωτήρης Κάππας Σωτήρης Κάππας 5 Ιουνίου 2019, 20:30

Οι καθυστερήσεις στο νέο θεσμικό πλαίσιο για την αντλησοταμίευση και το «πάγωμα» των επενδύσεων, από το 2010, σε υπεράκτια αιολικά πάρκα κοστίζουν ακριβά στη χώρα μας η οποία μπορεί να μετατραπεί σε «μπαταρία του Νότου» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Γιώργος Περιστέρης στην τακτική γενική συνέλευση της Τετάρτης.

Οπως εξήγησε ο κ. Περιστέρης, «όλος ο κόσμος στρέφεται μαζικά προς την αντλησοταμίευση (σ.σ. συνδυάζουν αιολικά πάρκα και φράγματα ώστε να αποθηκεύεται ενέργεια),  με τεράστιες επενδύσεις στις ΗΠΑ (κυρίως στην Καλιφόρνια), την Ευρώπη, την Κίνα και την Αυστραλία. Μόλις προ ολίγων ημερών ανακοινώθηκε μία νέα τεράστια επένδυση αντλησοταμίευσης στην Πορτογαλία, αξίας 1,5 δισ. ευρώ». Επίσης, «μία από τις μεγαλύτερες κι εγκυρότερες εφημερίδες του κόσμου, οι Financial Times, παρουσίασαν προ ημερών ένα εκτεταμένο αφιέρωμα στην αποθήκευση μέσω της αντλησοταμίευσης». Αντίθετα στην Ελλάδα, είπε ο Γ. Περιστέρης, «συνεχίζουμε δυστυχώς να αδιαφορούμε. Δεν έχει καν ξεκινήσει να συντάσσεται το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αποθήκευση, ώστε κάποια στιγμή να ξεκινήσουν επιτέλους πολλές επενδύσεις που σχεδιάζουμε κι εμείς κι η ΔΕΗ κι άλλες πολλές εταιρείες».

Ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υποστηρίζει πως «το θέμα των επενδύσεων στις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας δεν αφορά μία ή δύο εταιρείες, αφορά όλη τη χώρα, όλους τους Ελληνες! Και όχι μόνο για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά και για οικονομικούς και κοινωνικούς. Μεγάλες επενδύσεις μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, που θα αναστρέψουν το brain drain για το οποίο όλοι μιλούν και θα δώσουν ελπίδα σε χιλιάδες νέους άνεργους επιστήμονες κι όχι μόνο.  Επενδύσεις με τεράστια εγχώρια προστιθέμενη αξία, που θα επιτρέψουν την μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ και την μείωση του κόστους της ενέργειας. Επενδύσεις που θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε ‘μπαταρία’ του ευρωπαϊκού νότου».

Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μέσω της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, προωθεί δύο σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της αποθήκευσης, συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ.  Πρόκειται για ένα υβριδικό έργο στην Κρήτη, ισχύος 93 MW υδροηλεκτρικό και 90 MW αιολικό, που θα είναι το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη και μια επένδυση αντλησοταμίευσης στην Αμφιλοχία ισχύος 680 MW. Κατά τον κ. Περιστέρη, «ενώ όλοι γνώριζαν εδώ και χρόνια ότι έρχεται η εποχή που η Κρήτη θα κινδυνεύει να μείνει χωρίς ρεύμα, εντούτοις κανείς δεν έκανε κάτι. Αν π.χ. είχε προωθηθεί η επένδυσή μας στο Αμάρι στην Κρήτη, το πρόβλημα της ενεργειακής επάρκειας στο νησί θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί».

Το μεγαλύτερο αιολικό δυναμικό

«Δεν θα κουραστώ να το λέω: Η Ελλάδα διαθέτει το μεγαλύτερο αιολικό δυναμικό στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου» επανέλαβε ο Γ.Περιστέρης. «Ιδίως αν ληφθεί υπόψη και το θαλάσσιο αιολικό δυναμικό της, καθώς ωριμάζουν οι τεχνολογίες και η βιομηχανική ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα (π.χ. πλωτές ανεμογεννήτριες). Δυστυχώς, μία προσπάθεια που είχαμε ξεκινήσει το 2010 σταμάτησε με απόφαση της τότε κυβέρνησης, όμως η τεχνολογική πρόοδος που έχει μεσολαβήσει στο μεταξύ επαναφέρει και την αξιοποίηση του θαλάσσιου αιολικού δυναμικού στο προσκήνιο».

Ειδικά για τους στόχους της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο πρόεδρος της εταιρείας είπε πως «πλέον λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) συνολικής ισχύος άνω των 1.500 MW, έχοντας υπερβεί ήδη τον στόχο που είχαμε θέσει και πλέον κινούμαστε προς το νέο μας στόχο, που είναι τα 2.000 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό».

Ηδη υλοποιούνται νέες επενδύσεις της τάξης των 300 MW στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, ενώ πρόσφατα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προχώρησε και σε μία ακόμα σημαντική επένδυση εξαγοράζοντας αιολικό πάρκο στις ΗΠΑ ισχύος 200 MW, το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και 17 μήνες.  Σήμερα ο όμιλος λειτουργεί στις ΗΠΑ τρία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 493 MW, στα οποία πολύ σύντομα θα προστεθεί κι ένα τέταρτο ισχύος 158 MW. Το τελευταίο πάρκο, το Gopher Creek ή Fluvanna 2, αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το φθινόπωρο κι έτσι η εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου στις ΗΠΑ θα φτάσει τα 651 MW.

Ο Γ. Περιστέρης πρόσθεσε πως «παράλληλα συνεχίζουμε με ένταση το επενδυτικό μας πρόγραμμα και στην Ελλάδα, όπου ήδη κατασκευάζουμε νέα αιολικά πάρκα στην Εύβοια, ενώ έχουμε πετύχει και μέσω του νέου συστήματος των διαγωνισμών να εξασφαλίσουμε νέα έργα στην Ελλάδα ισχύος άνω των 100 MW». Ο όμιλος έχει, επίσης, σημαντική παρουσία στην Πολωνία και στην Βουλγαρία όπου λειτουργεί αιολικά πάρκα.

Η διοίκηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προωθεί την έκδοση νέου ομολογιακού δανείου μέχρι 150 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος, με τον κ. Περιστέρη να τονίζει πως ο όμιλος «είναι πλέον ο μεγαλύτερος επενδυτής σε εγκαταστάσεις ΑΠΕ στην Ελλάδα καθώς και η ελληνική επιχείρηση του κλάδου με τη μεγαλύτερη διεθνή παρουσία».