445
Η Χέιζελ Χιλ στα 13 της χρόνια συνέβαλε σχεδιαστικά στον καλύτερο εξοπλισμό των Spitfire της RAF |

Το κορίτσι που σταμάτησε τα στούκας της Λουφτβάφε

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2020, 21:41
Η Χέιζελ Χιλ στα 13 της χρόνια συνέβαλε σχεδιαστικά στον καλύτερο εξοπλισμό των Spitfire της RAF
|

Το κορίτσι που σταμάτησε τα στούκας της Λουφτβάφε

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2020, 21:41

Αν το Βερολίνο του 1945 το υπερασπίστηκαν αγόρια ελλείψει ανδρών, το Λονδίνο του 1940 το υπερασπίστηκε μόνο ένα κορίτσι! Από τα περίεργα «μικροπράγματα» της Ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μία χαριτωμένη πινελιά, που έχουμε την άνεση να θαυμάζουμε τώρα από την ασφαλή θέση που μας χαρίζει ο χρόνος.

Σαν επίσημη ημερομηνία έναρξης της Μάχης της Αγγλίας θεωρείται η 13η Αυγούστου 1940. Ηταν τότε που η Γερμανία επιτέθηκε αεροπορικώς στη Βρετανία. Με την ευκαιρία της επετείου, το BBC News Channel παρουσιάζει «τη μαθήτρια που βοήθησε να κερδίσει η Βρετανία τον πόλεμο».

Πώς τα κατάφερε η μικρά; Επειδή συμμετείχε στον σχεδιασμό των βρετανικών αεροπλάνων τύπου Spitfire, της RAF, τα οποία αναχαίτισαν την ορμή της Λουφτβάφε.

Η μικρή Χέιζελ Χιλ, αν και 13 Μαΐων, ήταν «μαθηματικός νους» και έβαλε ένα χεράκι να σχεδιάσει ο πατέρας της καλύτερα τα συγκεκριμένα αεροπλάνα, διπλασιάζοντας τον οπλισμό τους. Πολλοί πια πιστεύουν ότι αυτό το σημείο έκανε τη μεγάλη διαφορά στο αποτέλεσμα της Μάχης της Αγγλίας.

Spitfire: το καταδιωκτικό της RAF που ανάγκασε τη Λουφτβάφε σε υποχώρηση

Το ντοκιμαντέρ του βρετανικού δικτύου κάνει αυτό το μικρό αφιέρωμα στη Χιλ δέκα χρόνια μετά τον θάνατό της, στην ηλικία των 90 χρόνων. Οι άνθρωποι της σημερινής RAF πανηγυρίζουν με την ιδέα του BBC, αφού «είναι υπέροχο που η ιστορία της έρχεται στο φως, διότι αποτελεί μεγάλη έμπνευση για τους σημερινούς νέους και ειδικά για τα κορίτσια».

Τους πρώτους μήνες του 1934, η κοπελίτσα και ο πατέρας της, Φρεντ Χιλ, πέρασαν ολόκληρες ημέρες και νύχτες κάνοντας υπολογισμούς: ήθελαν να αποδείξουν ότι η νέα γενιά αεροπλάνων έπρεπε να εξοπλιστεί όχι με τέσσερα, αλλά με οκτώ πολυβόλα. Μία ιδέα που τότε θεωρήθηκε αδύνατη, επειδή η εφαρμογή της θα είχε αρνητικές συνέπειες στην ευελιξία και στην ταχύτητα των αεροσκαφών.

Η Χέιζελ απέδειξε ότι ήταν εφικτή η κατασκευή ενός καλύτερα εξοπλισμένου αεροπλάνου, και τη σχετική μελέτη ο πατέρας της την παρουσίασε σε ανωτέρους αξιωματικούς της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Οι πρώτες αντιδράσεις τους ήταν χλιαρές, υπήρχε δυσπιστία, ωστόσο τελικά όλοι πείστηκαν. Ετσι τα νέα αεροπλάνα άρχισαν να παράγονται.

Το βάφτισμα του πυρός τα νέα αεροσκάφη το έλαβαν το 1940, όταν η Γερμανία ξεκίνησε την αεροπορική επίθεση η οποία υποτίθεται ότι θα ισοπέδωνε τα πάντα και θα «έστρωνε» τις κατάλληλες συνθήκες για την εισβολή της Βέρμαχτ στο Νησί. Τα πράγματα δεν έφθασαν εκεί επειδή τα νέα μοντέλα της RAF τα πήγαν περίφημα και απώθησαν τους Γερμανούς.

Μέχρι τώρα οι υπολογισμοί της Χέιζελ είχαν μείνει στην ιστορική αφάνεια, αν και κάτι είχε πει σχετικώς η ίδια στα τέσσερα παιδιά της. Τώρα η μνήμη της δικαιώνεται, ενώ αναγνωρίζεται και η συμβολή της στη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων. Η Χέιζελ Χιλ διέτρεξε τον επαγγελματικό βίο της ως στρατιωτική ιατρός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...