369
Καλλιτεχνική απεικόνιση των κατοικιών που θα κατασκευαστούν μέσω 3D printing στην Ολλανδία | Houben/Van Mierlo

Το Αϊντχόβεν, η πρώτη πόλη με εκτυπωμένες κατοικίες

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2018, 10:00
Καλλιτεχνική απεικόνιση των κατοικιών που θα κατασκευαστούν μέσω 3D printing στην Ολλανδία
|Houben/Van Mierlo

Το Αϊντχόβεν, η πρώτη πόλη με εκτυπωμένες κατοικίες

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2018, 10:00

Η εξέλιξη της επαναστατικής τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης είναι αλματώδης. Από μικρά αντικείμενα καθημερινής χρήσης φθάσαμε στο σημείο να εκτυπώνονται ανθρώπινα όργανα, ολόκληρα αυτοκίνητα και εσχάτως ολοκληρωμένες κατοικίες. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν παρουσιαστεί διαφόρων ειδών κατοικίες που αποτελούνται εν μέρει ή στο σύνολό τους από κομμάτια που δημιουργήθηκαν από εκτυπωτές 3D. Ομως κάποια οργανωμένη προσπάθεια κατασκευής… εκτυπωμένων κατοικιών δεν είχε γίνει. Mέχρι σήμερα…

Η μέθοδος αυτή για τις κατασκευές εκτός από την επαναστατικότητά της θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική επειδή είναι φιλική στο περιβάλλον, αφού χρησιμοποιούνται περιορισμένες ποσότητες τσιμέντου αλλά και επειδή προσφέρει μοντέρνες και λειτουργικές κατοικίες χαμηλού κόστους. Ετσι υπάρχει η ελπίδα ότι θα μπορέσουν μέσω της τρισδιάστατης εκτύπωσης να λύσουν το στεγαστικό τους πρόβλημα άνθρωποι που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ή ακόμη και ολόκληρες φτωχές κοινότητες.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian η πόλη Αϊντχόβεν στην Ολλανδία θα γίνει η πρώτη πόλη στην οποία θα δημιουργηθούν μαζικά κατοικίες φτιαγμένες σε εκτυπωτές 3D.

Το Αϊντχόβεν είναι γνωστό επειδή αποτελεί έδρα του βιομηχανικού κολοσσού της Philips αλλά και της ομώνυμης ομάδας ποδοσφαίρου που ίδρυσε η εταιρεία η οποία από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90 αποτελούσε σημαντική ευρωπαϊκή δύναμη έχοντας κατακτήσει ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών (σημερινό Τσάμπιονς Λιγκ) και ένα κύπελλο UEFA (σημερινό Γιουρόπα Λιγκ).

Το όλο πρότζεκτ έχει αναλάβει η εταιρεία Van Wijnen και σε πρώτη φάση θα κατασκευαστούν πέντε σπίτια μέσω 3D printing, το μικρότερο εκ των οποίων έχει δύο υπνοδωμάτια. Θα υπάρχει επίσης ένα σπίτι τριών επιπέδων με τρία υπνοδωμάτια. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχει ήδη δεχτεί περί τις 20 αιτήσεις από ενδιαφερόμενες οικογένειες. Στα πρώτα 2-3 σπίτια του συγκεκριμένου πρότζεκτ ο εκτυπωτής θα δημιουργήσει το εξωτερικό τους μέρος και τους εσωτερικούς τους τοίχους και όσο προχωρά η διαδικασία θα αυξάνεται το ποσοστό των εκτυπωμένων μερών των κατοικιών με στόχο τελικά να είναι στο σύνολό τους προϊόν εκτύπωσης.

Τα στελέχη της εταιρείας αναφέρουν ότι στόχος είναι η μέθοδος που θα χρησιμοποιήσουν να εξελιχθεί έτσι ώστε κάθε πελάτης να… εκτυπώνει την κατοικία του, σύμφωνα με τις δικές του επιθυμίες. Υποστηρίζουν επίσης ότι μέσα στην επόμενη πενταετία η κατασκευή κατοικιών μέσω 3D printing θα αποτελεί ρουτίνα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Αϊντχόβεν θεωρείται πρωτοπόρο στην ανάπτυξη τεχνολογιών κατασκευής κτιρίων μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News