596
Tην μέθοδο της τεχνητής χειμερίας νάρκης μελετά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος για όσους θα ταξιδέψουν στον Αρη και γενικότερα για χρήση σε μεγάλης διάρκειας διαστημικά ταξίδια |

Θα πηγαίνουμε στον Αρη… κοιμισμένοι

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2019, 18:53
Tην μέθοδο της τεχνητής χειμερίας νάρκης μελετά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος για όσους θα ταξιδέψουν στον Αρη και γενικότερα για χρήση σε μεγάλης διάρκειας διαστημικά ταξίδια
|

Θα πηγαίνουμε στον Αρη… κοιμισμένοι

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2019, 18:53

«Καλό ταξίδι και όνειρα γλυκά» θα είναι η τελευταία επικοινωνία που θα έχουν με το κέντρο ελέγχου της αποστολής τα μέλη μια επανδρωμένης αποστολής στον Αρη αν η μελέτη τεχνητής χειμερία νάρκης που πραγματοποιεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έχει θετικά αποτελέσματα.

Η χρήση τεχνητής χειμερίας νάρκης στην οποία να πέφτουν όσοι πραγματοποιούν μεγάλης διάρκειας διαστημικά ταξίδια δεν είναι καινούργια ιδέα αλλά μέχρι σήμερα βρισκόταν περισσότερο στην σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας και την έχουμε να δει να εφαρμόζεται μόνο στον… κινηματογράφο. Όμως πολλές φορές στο παρελθόν η φαντασία ενός συγγραφέα ή ενός σεναριογράφου γέννησε κάτι που μερικά χρόνια αργότερα υλοποίησαν οι επιστήμονες.

«Πιστεύω ότι είναι κάτι εφικτό να συμβεί. Πραγματοποιούμε πειράματα στην τεχνητή χειμερία νάρκη, στο πώς να βάλουμε για ύπνο κάποιον για χρονικό διάστημα επτά μηνών ώστε να μην ανησυχούμε για την διατροφή του κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Προσπαθούμε να διερευνήσουμε το πώς μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Εχουμε ξεκινήσει σχετικά πειράματα σε ζώα. Ανεξάρτητα από την πορεία των ερευνών πρέπει να πω ότι είμαστε ακόμη πολύ μακριά από το ληφθεί η απόφαση για την χρήση αυτής της μεθόδου επειδή εμπλέκονται πολλά ηθικά ζητήματα. Πώς θα οργανωθεί μια τέτοια αποστολή, ποιος θα δεχθεί να μπει σε αυτή την διαδικασία, πως θα γίνει η επιλογή των ατόμων που θα πάρουν μέρος στην αποστολή κλπ. Υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη από όλους όσους θα εμπλακούν σε κάτι τέτοιο όπως το γεγονός ότι η χειμερία νάρκη δεν είναι κάτι αντίστοιχο με τον ύπνο. Στην χειμερία νάρκη μειώνεται η θερμοκρασία του σώματος και γενικά όλες οι λειτουργίες περιορίζονται δραστικά ακόμη και η λήψη οξυγόνου» δήλωσε στην εφημερίδα Telegraph ο Μαρκ ΜακΚόχραν, ανώτερος επιστημονικός σύμβουλος στο Διευθυντήριο Επιστήμης της ESA.

Τα εμπόδια

Σύμφωνα με τον ΜακΚόχραν υπάρχουν μια σειρά από σοβαρά εμπόδια για την οργάνωση μιας επανδρωμένης αποστολής στον Αρη για τα οποία ακόμη δεν έχουν υπάρξει λύσεις και απαντήσεις για το πώς θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. «Οι συνθήκες μικροβαρύτητας και η έκθεση στην ηλιακή και κοσμική ακτινοβολία για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα όσο αυτό που θα διαρκεί μια αποστολή στον Αρη θα έχουν αποδεδειγμένα ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία όσων μετέχουν στην αποστολή.

Ο Μαρκ Μακ Κόχραν υποστηρίζει ότι μια επανδρωμένη αποστολή στον Αρη είναι με τις δεδομένες συνθήκες ένα εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο εγχείρημα και ίσως η λύση να βρίσκεται στην τεχνητή χειμερία νάρκη

Εκτός από τα διαφόρων ειδών οργανικά προβλήματα υπάρχει πιθανότητα να έχουν και επιπτώσεις στην εγκεφαλική τους λειτουργία και ορισμένοι να εμφανίσουν συμπτώματα Αλτσχάιμερ. Να καταφέρουν δηλαδή να φτάσουν στον Αρη και να αναρωτιούνται πού βρίσκονται και τι κάνουν εκεί. Υπάρχει επίσης το ζήτημα της διαβίωσης πολλών ανθρώπων σε ένα μικρό χώρο πλήρως απομονωμένο από οτιδήποτε για σχεδόν δύο χρόνια και οι δυναμικές που θα αναπτυχθούν ανάμεσα τους. Ακόμη και αν βρεθεί λύση για την διατροφή του πληρώματος και των επιβατών μιας αποστολής στον Αρη ο κίνδυνος συγκρούσεων που μπορεί να φτάσουν μέχρι την αλληλοεξόντωση είναι δεδομένος. Εχουμε πραγματοποιήσει σχετικές μελέτες στέλνοντας ανθρώπους να ζήσουν σε απομονωμένες βάσεις όπως την ερευνητική βάση Concordia στην Ανταρκτική και έχουμε δει να αναπτύσσονται σε αυτές τις συνθήκες εγκλεισμού μια σειρά από περίεργες συμπεριφορές» αναφέρει ο Μακ Κόχραν.

Πάντως αν και δεν έχει υπάρξει προς το παρόν κάποια λύση για κανένα από όλα τα μεγάλα προβλήματα και εμπόδια που υπάρχουν για την οργάνωση μιας αποστολής στον Αρη (προστασία αστροναυτών από διαστημικές συνθήκες, διατροφή, ομαλή διαβίωση κλπ.) τόσο ιδιωτικές εταιρείες (Space X, Blue Origin) όσο και κρατικές (NASA) προετοιμάζουν την οργάνωση επανδρωμένων αποστολών στην Σελήνη και τον Αρη με στόχο αυτές να πραγματοποιηθούν εντός της προσεχούς δεκαετίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...