924
Μέχρι το αγγελούδι αυτό να φτάσει στα 18, θα χρειαστεί κοντά 180.000 ευρώ | EPA

Πόσο κοστίζει ένα παιδί;

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 19 Οκτωβρίου 2019, 11:30
Μέχρι το αγγελούδι αυτό να φτάσει στα 18, θα χρειαστεί κοντά 180.000 ευρώ
|EPA

Πόσο κοστίζει ένα παιδί;

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 19 Οκτωβρίου 2019, 11:30

Τα χρήματα δεν είναι λίγα. Μάλιστα, σύμφωνα με τις διεθνείς μελέτες, είναι επαρκή για την πλήρη κάλυψη των εξόδων ενός βρέφους για τον πρώτο χρόνο της ζωής του, που στη χώρα μας υπολογίζονται στα 2.000 ευρώ.

Το βασικό έξοδο ενός μωρού σε αυτήν την ηλικία είναι ο «εξοπλισμός» και οι πάνες. Καροτσάκι, παιχνίδια, ρούχα, πάρκο, κάθισμα αυτοκινήτου αλλά και η διατροφή του για ένα χρόνο, κοστίζουν περίπου 2.000 ευρώ.

Αυτό είναι το ποσό στην περίπτωση που είναι το πρώτο μωρό στην οικογένεια και αν αγοραστούν όλα από την αρχή. Διαφορετικά τα χρήματα που πρέπει να δαπανηθούν είναι πολύ λιγότερα και φτάνουν τα 700 ευρώ, αφού τα έξοδα περιορίζονται μόνο στις πάνες και τη διατροφή μετά τον 6ο μήνα, καθώς τους προηγούμενος θηλάζει.

Αρα  το ποσό που ανακοίνωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Δόμνα Μιχαηλίδου ότι θα δοθεί ως επίδομα για τη γέννηση του κάθε παιδιού, είναι μία πολύ καλή «μαγιά», για να το ξανασκεφτούν όλοι όσοι επιθυμούν να κάνουν παιδιά και διστάζουν λόγω οικονομικών.

Πέρα όμως από αυτό, ακολουθεί και μία δέσμη μέτρων με φοροελαφρύνσεις, μείωση ΦΠΑ και κουπόνια για βρεφικούς σταθμούς, που θα δώσουν κίνητρα σε νέους γονείς και θα επιχειρήσουν να βελτιώσουν το δημογραφικό πρόβλημα.

Το «επίδομα γέννας», όπως ανακοίνωσε η ίδια, εντάσσεται στη γενικότερη και συνολική πολιτική του υπουργείου και της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Ενα σοβαρό πρόβλημα που όπως φάνηκε από τα πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής γιγαντώνεται κάθε χρόνο, με τον πληθυσμό της χώρας μας να μειώνεται δραματικά.

Σίγουρα, η αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού βρεφανάπτυξης και άλλα πάγια έξοδα των γονιών είναι αρκετά σοβαρή ελάφρυνση για μία οικογένεια στην Ελλάδα του σήμερα. Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα που «ρουφάνε» σχεδόν αναπάντεχα μια σημαντική μερίδα από τον οικογενειακό προϋπολογισμό σε κάθε ηλικία. Ετσι, το κόστος αυξάνεται και κατά μέσο όρο φτάνει στις 180.000 ευρώ μέχρι την ηλικία των 18 ετών.

Από 12 μηνών έως 5 ετών

Ακόμα και στους «δωρεάν» δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, υπάρχουν γονείς που πληρώνουν τροφεία, τα οποία μπορεί να φτάσουν τα 1.000 ευρώ τον χρόνο. Εάν το παιδί πάει σε ιδιωτικό, το ποσό αυτό τριπλασιάζεται στην καλύτερη περίπτωση και σύμφωνα με στοιχεία από το Παρατηρητήριο Διδάκτρων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

Αν δεν υπάρχει γιαγιά διαθέσιμη ή διατεθειμένη να κρατήσει το παιδί, το κόστος μπορεί να ανέβει κι άλλο, και στον προϋπολογισμό να προστεθούν ακόμη τουλάχιστον 700 ευρώ τον μήνα για μπέιμπι σίτερ.

Το παιδί όμως έχει και έξοδα υγείας. Και δεν μιλάμε για προγραμματισμένα, ούτε και έκτακτα θέματα που προκύπτουν και καλύπτονται από τα Ταμεία. Αλλά για επισκέψεις σε λογοθεραπευτές και οποιουδήποτε άλλου τύπου ειδική αγωγή, που δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ. Οπως επίσης δεν καλύπτονται τα αναλώσιμα περιποίησης τραυμάτων, επίδεσμοι και πάνω από όλα οδοντιατρικές εργασίες.

Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε μία ολοκληρωμένη μελέτη για το κόστος ανάπτυξης του παιδιού. Γι’ αυτό και όσοι διατείνονται ότι ενδιαφέρονται για το δημογραφικό, θα πρέπει να αναζητήσουν μία αφετηρία ώστε να μην κάνουν σπασμωδικές κινήσεις.

Στις ΗΠΑ τέτοιου είδους μελέτες τις κάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USDA). Στις πιο πρόσφατες καταγράφεται ότι ότι ένα παιδί θα χρειαστεί περίπου 233.000 δολάρια μέχρι να φτάσει στην ηλικία των 17 ετών. Ωστόσο, στην Ελλάδα οι τιμές στέγασης, σίτισης, εκπαίδευσης και ιατρικών δαπανών είναι πολύ χαμηλότερες από ό,τι στις ΗΠΑ.

Από 6 έως 11 ετών

Οι περισσότερες εξωσχολικές δραστηριότητες στην Ελλάδα κοστίζουν από 70 ευρώ το μήνα. Πιάνο, μπαλέτο ή καράτε, τα περισσότερα παιδιά έχουν περισσότερες από αγαπημένες ασχολίες. Εάν το παιδί δείξει ιδιαίτερη αγάπη ή έχει μεγάλο ταλέντο σε κάποια από αυτές, τότε ο προϋπολογισμός για τη συμμετοχή του σε αγώνες για τη μαύρη ζώνη, σε τουρνουά σκάκι ή σε αγώνες κολύμβησης αυξάνουν τον προϋπολογισμό. Επιπλέον, το κόστος των καυσίμων για τις μετακινήσεις του δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέο.

Από 12 έως 14 ετών

Πλέον, ίσως και νωρίτερα έχει ξεκινήσει η ηλικία για τις αγορές ηλεκτρονικών συσκευών και ρούχων. Και δεν σταματάνε μέχρι την ηλικία που μετρούν οι έρευνες και ακόμη παραπέρα… Αναβάθμιση υπολογιστή, κινητού, δικτύου στο Ιντερνετ, καινούργια ρούχα και παπούτσια, αλλά και φροντιστήρια.

Οι έρευνες υπολογίζουν ότι με τα σημερινά δεδομένα, μια μέση οικογένεια που απέκτησε παιδί το 2011 θα χρειαστεί συνολικά και χωρίς «φλυαρίες» 180.000 ευρώ για το μεγάλωμά του τα επόμενα 17 χρόνια, δίχως να περιλαμβάνονται σε αυτά το κόστος της εγκυμοσύνης, του τοκετού ή των σπουδών σε ιδιωτικά σχολεία.

Αν κυβέρνηση έχει πραγματικά στόχο τουλάχιστον να φρενάρει τη μείωση του πληθυσμού με αύξηση των γεννήσεων, θα πρέπει να δημιουργήσει δομές, να δώσει φοροελαφρύνσεις και κίνητρα σε νέους γονείς, ώστε να αισθανθούν ασφαλείς όχι απλώς να φέρουν στον κόσμο παιδιά, αλλά ότι τα παιδιά τους θα μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον που θα έχουν ό,τι χρειάζονται και δεν θα στερούνται ακόμη και το καθημερινό φαγητό στο σχολείο.

Δέσμη μέτρων

Το υπουργείο Εργασίας δημιουργεί ένα ολιστικό πρόγραμμα παρεμβάσεων, το οποίο δεν στοχεύει απλώς στη διαχείριση του δημογραφικό προβλήματος, αλλά και στην επίτευξη επιμέρους στόχων όπως η ενδυνάμωση των γυναικών και η αύξηση της συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας, η ενίσχυση των νέων οικογενειών και η μείωση των αντικινήτρων της τεκνοποίησης.

Τα μέτρα αυτά θα εφαρμόζονται σε διαφορετικά στάδια προκειμένου να ανταποκρίνονται στις συνθήκες που αντιμετωπίζει μια οικογένεια.

Σε πρώτη φάση και από τις αρχές του έτους, θα δίνεται το επίδομα γέννας των 2.000 ευρώ και κάθε παιδί, θα μειώνεται το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ με τη μείωση του ΦΠΑ που θα ακολουθήσει στα βρεφικά είδη, μειώνεται περαιτέρω και οι συνολικές δαπάνες των οικογενειών.

Ακολούθως, το υπουργείο εργασίας ετοιμάζει το πρόγραμμα των κουπονιών για βρεφονηπιακούς σταθμούς και σκοπεύει στη συνέχιση στήριξης των οικογενειών αλλά και της ανάπτυξης των παιδιών, μέσω της βελτίωσης της πρόσβασής τους σε σχολικές δομές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3