633
|

Το FameLab μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή

Σπύρος Κιτσινέλης Σπύρος Κιτσινέλης 21 Φεβρουαρίου 2015, 01:00

Το FameLab μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή

Σπύρος Κιτσινέλης Σπύρος Κιτσινέλης 21 Φεβρουαρίου 2015, 01:00

Με την επικοινωνία της επιστήμης ξεκίνησα να ασχολούμαι εντατικά μετά τη συμμετοχή μου στο πρώτο Famelab που έγινε στην Ελλάδα το 2007. Η παρουσίαση που έκανα στον τελικό είναι αυτή και η συνέντευξη την επόμενη μέρα στην Πόπη Τσαπανίδου (αφού, τελικά, κέρδισα το πρώτο βραβείο της επιτροπής αλλά και του κοινού) είναι εδώ. Πρόκειται για έναν διεθνή διαγωνισμό που έχει στόχο να αναδείξει νέους επιστήμονες με ταλέντο στην επικοινωνία που θα αποτελέσουν τα νέα πρόσωπα της επιστήμης και θα φέρουν κοντά της το ευρύ κοινό και κυρίως τη νέα γενιά μέσα από διάφορες δραστηριότητες. Όλοι συμφωνούμε ότι η επιστήμη είναι ενδιαφέρουσα αλλά για να φέρεις πολλούς κοντά της πρέπει να την κάνεις και ελκυστική. Ε, λοιπόν, στο Famelab γίνονται πολύ ωραίες παρουσιάσεις και ο κόσμος που πηγαίνει για να παρακολουθήσει ή να συμμετέχει μαθαίνει πολλά περνώντας καλά. Θα πρότεινα σε όσους ασχολούνται με τις επιστήμες και τους αρέσει να παρουσιάζουν δουλειές τους να δηλώσουν συμμετοχή, μιας και θα αποκομίσουν πολλά: γνωριμίες και δίκτυα για την επικοινωνία της επιστήμης, εκπαίδευση σε θέματα παρουσιάσεων, στήριξη σε δουλειές και φυσικά πολλούς νέους φίλους. Εγώ είχα μάθει για τον διαγωνισμό από έναν φίλο που ήξερε την όρεξή μου να μιλώ για επιστημονικά θέματα και μπήκα διστακτικά να διαβάσω γι’ αυτόν, αλλά η σύσταση της επιτροπής με είχε ενθουσιάσει και αποτέλεσε το κίνητρό μου για να στείλω ένα email και να συμμετέχω έπειτα από λίγες μέρες. Από τότε η επικοινωνία έγινε δεύτερη καριέρα και μαζί με το Βρετανικό Συμβούλιο υλοποιήσαμε ένα σωρό πρότζεκτ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο διαγωνισμός μπορεί κυριολεκτικά να σου αλλάξει τη ζωή. Για όσους ενδιαφέρονται αντιγράφω μερικές πληροφορίες από το δελτίο Τύπου που έδωσαν.

Το British Council, σε συνεργασία με το Hub Science, θέλει να αναδείξει για ένατη συνεχή χρονιά νέα ταλέντα στην επικοινωνία της επιστήμης, να ενθαρρύνει τους νέους επιστήμονες να έχουν πάθος για την επιστήμη και την τεχνολογία και να μοιραστούν τον ενθουσιασμό τους με το ευρύ κοινό μέσα από ένα διασκεδαστικό και πρωτότυπο τρόπο. Οι παρουσιάσεις τους θα κριθούν με βάση το περιεχόμενο, τη σαφήνεια και τη χαρισματικότητα, και θα πρέπει να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες, ενδιαφέρουσες και κατανοητές στο ευρύ κοινό. H προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής είναι το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015.

Ο διαγωνισμός θα γίνει σε 2 φάσεις. Αρχικά θα υπάρξουν δύο προκριματικοί γύροι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, απ’ όπου θα προκύψουν οι 10 φιναλίστ που θα λάβουν μέρος στον τελικό. Στην Αθήνα, ο προκριματικός θα γίνει τη Δευτέρα 2 Μαρτίου, στις 7:00 μμ στο The Ηub Events, Αλκμήνης 5, Κ. Πετράλωνα (μετρό Κεραμεικός). Στη Θεσσαλονίκη, ο προκριματικός θα γίνει την Τρίτη 3 Μαρτίου 2015, στις 7:00 μ.μ. στα γραφεία του British Council (Τσιμισκή 43, Εμπορικό Κέντρο Πλατεία- 4ος όροφος). Ο μεγάλος τελικός θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015, στις 7:00 μ.μ., στην Τεχνόπολη/Γκάζι (Πειραιώς 100) στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας (2ndAthensScienceFestival).

Οι 10 φιναλίστ που θα επιλεγούν στον προκριματικό γύρο θα παρακολουθήσουν δωρεάν ένα διήμερο Masterclass στην Επικοινωνία της Επιστήμης στα γραφεία του BritishCouncil, Πλατεία Κολωνακίου 17, Αθήνα. Ο νικητής/η νικήτρια του τελικού θα μεταβεί στο Cheltenham Festival στη Βρετανία, όπου μεταξύ 2-7 Ιουνίου 2015 θα συμμετάσχει μαζί με τους νικητές των άλλων χωρών του FameLab, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας, στο International FameLab 2015.

Το FameLab ιδρύθηκε το 2005 από το Cheltenham Science Festival σε συνεργασία με τη NESTA με τη χορηγία και την υποστήριξη από τους Pfizer, Silicon 19, Channel 4 και The Daily Telegraph. Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στη Βρετανία, το 2005, άρχισε να ταξιδεύει ανά τον κόσμο πρώτα πιλοτικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη συνέχεια σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Η συνεργασία με το BritishCouncil ξεκίνησε το 2007 πάντα με την ίδια ανταπόκριση, και γρήγορα επεκτάθηκε σε πάνω από 20 χώρες διεθνώς, με τη συμμετοχή 4.500 ερευνητών παγκοσμίως.

Πληροφορίες, εδώ

Πληροφορίες, εδώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News