869
| Shutterstock

Τα τεχνολογικά δώρα του 2020

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2020, 20:19
|Shutterstock

Τα τεχνολογικά δώρα του 2020

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2020, 20:19

Η τεχνολογία επελαύνει σε κάθε τομέα και δραστηριότητα του σύγχρονου ανθρώπου. Η ζωή μέσα στα σπίτια μας, η μετακίνηση μας, η εργασία και οι επικοινωνίες μας στηρίζονται σε απόλυτο πλέον βαθμό από την τεχνολογία. Σύντομα ακόμη και τα ρούχα που φοράμε θα ενσωματώνουν διαφόρων ειδών τεχνολογίες άλλες εκ των οποίων θα καταγράφουν ιατρικού χαρακτήρα δεδομένα (ζωτικές λειτουργίες κ.α.) ενώ άλλες θα μας επιτρέπουν να χρησιμοποιούμε τα κινητά μας τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, εφαρμογές κλπ. χωρίς να χρειάζεται να τις έχουμε στα χέρια μας αλλά να παραμένουν στις τσέπες ή την τσάντα μας.

Οι New York Times μίλησαν με ειδικούς και ανθρώπους της βιομηχανίας της τεχνολογίας οι οποίοι επισημαίνουν τις hi-tech εξελίξεις για την χρονιά που μόλις ξεκίνησε. Τι θα πρέπει λοιπόν να αναμένουμε για το 2020 στον τομέα της τεχνολογίας;

Τα σπίτια αποκτούν υψηλό IQ

Τα τελευταία χρόνια τα συστήματα φωνητικών εντολών για την λειτουργία του φωτισμού, του θερμοσίφωνα κ.α. καθώς και οι αποκαλούμενοι ψηφιακοί οικιακοί βοηθοί έχουν προσδώσει στις κατοικίες ένα επίπεδο νοημοσύνης το οποίο συνεχώς αυξάνεται. Παράλληλα διάφορα ρομπότ από σκούπες μέχρι βοηθούς παιδιών στο διάβασμα εισβάλλουν μαζικά στα σπίτια.

Πριν από λίγες ημέρες ορισμένοι από τους γίγαντες της βιομηχανίας της τεχνολογίας (η Amazon, η Apple και η Google) ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν από εδώ και στο εξής ώστε τα προϊόντα «οικιακής τεχνολογίας» που αναπτύσσουν να είναι συμβατά μεταξύ τους. Να μπορεί δηλαδή ο δημοφιλής ψηφιακός οικιακός βοηθός Alexa της Amazon να συνδέεται και να συνεργάζεται με το Siri της Apple ή τον Google Assistant. Στόχος είναι ο κάτοικος να μην χρειάζεται να δίνει πολλές εντολές στα διάφορα συστήματα και λειτουργίες του σπιτιού που συνήθως φέρουν την σφραγίδα πολλών διαφορετικών εταιρειών.

Η εποχή του 5G

To 2019 τα ασύρματα δίκτυα πέμπτης γενιάς, το αποκαλούμενο 5G, άρχισε να κάνει δειλά την εμφάνιση της και βρίσκεται σε επίπεδο… τροχοδρόμησης. Το 2020 θεωρείται η χρονιά που η τεχνολογία αυτή θα αρχίσει να απογειώνεται. Η ασύλληπτη ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων που επιτρέπει αυτή η τεχνολογία έχει κακώς περιοριστεί για την κοινή γνώμη μόνο στο επίπεδο που σχετίζεται με το πόσο γρήγορα θα «κατεβάζει» κάποιος ταινίες, σειρές και άλλο οπτικοακουστικό υλικό στο κινητό του τηλέφωνο ή κάποια άλλη ηλεκτρονική συσκευή. Προφανώς η δυνατότητα να αποκτά κάποιος μια ταινία ή μια σειρά σε ελάχιστα λεπτά ή ακόμη και δευτερόλεπτα είναι εντυπωσιακή αλλά το 5G έχει πλήθος εφαρμογών. Με την βοήθεια του, για παράδειγμα, θα μπορούν δύο αυτοκίνητα να επικοινωνούν μεταξύ τους και να ειδοποιείται άμεσα ο ένας οδηγός αν ο άλλος θα πατήσει φρένο, αν θα αλλάξει λωρίδα κλπ. ώστε να μην αιφνιδιαστεί.

Τα φορετά gadgets

Την δεκαετία που μας άφησε έκαναν δυναμικά την εμφάνιση τους  gadgets τα οποία έκαναν διαφόρων μετρήσεις και καταγραφές (πόσα βήματα κάνουμε, τις ζωτικές μας λειτουργίες κ.α.). Εκαναν επίσης την εμφάνιση τους ασύρματα ακουστικά που επικοινωνούσαν με τα κινητά μας τηλέφωνα ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Η Apple κυριάρχησε σε αυτόν τον τομέα αλλά οι ανταγωνιστές από την Ασία όπως όπως η Xiaomi, η Samsung και η Huawei έχουν ανακοινώσει ότι θα παρουσιάσουν τις δικές τους προτάσεις ενώ η Google εξαγόρασε έναντι 1,2 δισ. δολαρίων της εταιρεία Fitbit που δραστηριοποιείται των fitness gadgets.

Από την άλλη πλευρά οι εταιρείες κατασκευής μικροεπεξεργαστών (τσιπάκια) θέλουν να εισβάλουν σε αυτόν τον τομέα. Τα στελέχη τους θέλουν για παράδειγμα να δημιουργηθούν ακουστικά που εκτός από το να μεταδίδουν μουσική στους κατόχους τους θα κάνουν και ιατρικές μετρήσεις μέσα στα αυτιά ή ακουστικά για ανθρώπους με προβλήματα ακοής που δεν θα τους επιτρέπουν μόνο να ακούνε τι το συμβαίνει στο περιβάλλον τους αλλά θα συνδέονται και με τα κινητά τηλέφωνα τους ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.

O πόλεμος του streaming

H επανάσταση των υπηρεσιών ψυχαγωγίας streaming ήρθε με την εμφάνιση του Netflix και το 2020 αναμένεται να ξεκινήσει ο πρώτος μεγάλος πόλεμος σε αυτή την ραγδαία αναπτυσσόμενη βιομηχανία αφού κολοσσοί της βιομηχανίας του θεάματος αλλά και της τεχνολογίας, όπως η Disney, η Apple και η HBO, θα προσφέρουν τις δικές τους streaming υπηρεσίες και περιεχόμενο έχοντας κάνει επενδύσεις πολλών δισ. δολαρίων.

Ολοι οι μεγάλοι σταρ του Χόλιγουντ, της μουσικής και της σόουμπιζ γενικότερα θα συμμετέχουν σε μια πραγματικά σκληρή μάχη ανάμεσα στις εταιρείες που αναζητούν κομμάτι από την τεραστίων διαστάσεων πίτα του streaming. Οι εταιρείες θα ρίξουν στην μάχη το 2020 ένα τεράστιο κατάλογο νέων ταινιών, σειρών, ντοκιμαντέρ, ψυχαγωγικών προγραμμάτων διαφόρων ειδών και υπηρεσιών που θα τα συνοδεύουν. Όλα τα προγράμματα θα κινούνται στο επίπεδο της υπερπαραγωγής θέλοντας να κερδίσουν το ενδιαφέρον των θεατών.

Γνωρίζουμε ήδη τον πρώτο μεγάλο χαμένο αυτής της μάχης που είναι η… συμβατική τηλεόραση και τα παραδοσιακά κανάλια που για διαφόρους λόγους δεν μπορούν στο επίπεδο της ψυχαγωγίας τουλάχιστον να ανταγωνιστούν τις streaming υπηρεσίες.

O δεύτερος που νιώθει πλέον καυτή την ανάσα του streaming είναι ο κινηματογράφος ή καλύτερα οι κινηματογραφικές αίθουσες αφού πολλοί πιστεύουν ότι από την στιγμή που μια ταινία θα παίζεται στις σκοτεινές αίθουσες αλλά θα παρέχεται ταυτόχρονα και στις υπηρεσίες streaming, ολοένα και περισσότερος κόσμος θα προτιμά να κάτσει να την δει στο σπίτι ενώ παράλληλα ο ορυμαγδός των σειρών που θα προσφέρονται από τις εταιρείες θα πείθει εύκολα όσους θα ήθελαν να πάνε σινεμά να μείνοθυν τελικά στο σπίτι τους.