1092
|

Ψηφιακής θεματικής το 5ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Σουηδίας

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2019, 22:33

Ψηφιακής θεματικής το 5ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Σουηδίας

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2019, 22:33

Με ιδιαίτερη επιτυχία και έναν απροσδόκητο «ομιλητή» που έκλεψε τις εντυπώσεις πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Μαρτίου 2019 στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος το 5ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Σουηδίας με θέμα «Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή: το μέλλον της Ελλάδας». Το Φόρουμ διοργάνωσε το Ελληνο-Σουηδικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Σουηδίας.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, ο Ιωάννης Δ. Σαρακάκης Πρόεδρος του Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου επεσήμανε ότι η ψηφιακή επανάσταση αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα την οποία δεν πρέπει να αφήσει αναξιοποίητη. «Η χώρα μας, βασιζόμενη στο υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού της και ειδικότερα στην ύπαρξη πληθώρας επιστημόνων ΤΠΕ, μπορεί να κάνει το άλμα και να βρεθεί στο προσκήνιο των εξελίξεων. Αρκεί να αντιμετωπίσει με αυτοπεποίθηση και επιτυχία τις γνωστές δομικές αγκυλώσεις της. Το Ελληνο-Σουηδικό Επιμελητήριο φιλοδοξεί να συμβάλει στην προσπάθεια αυτή με την ανάδειξη επιτυχημένων πρακτικών από τη Σουηδία που διαδραματίζει παγκοσμίως πρωταγωνιστικό ρόλο στην ψηφιακή οικονομία».

Στη μακρά παρουσία σουηδικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, οι οποίες στα χρόνια της κρίσης στήριξαν έμπρακτα τη χώρα, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό της η Charlotte Sammelin, Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα. Τόνισε ότι η ψηφιοποίηση αποτελεί σημαντικό εργαλείο βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και πως η επίσπευσή της μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και την πλήρη ενσωμάτωση ψηφιακών εργαλείων και προγραμματισμού (κώδικα) στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Η Jennie Nilsson Υπουργός Αγροτικών Υποθέσεων της Σουηδίας μίλησε για τη σύνδεση της ψηφιοποίησης με την αγροτική ανάπτυξη και τη στρατηγική που ακολουθεί η σουηδική κυβέρνηση για τη μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών κοινοτήτων της χώρας μέσα από την προσφορά ίσων ευκαιριών στην εργασία σε απομακρυσμένες και αραιοκατοικημένες περιοχές. Στάθηκε στα νέα δεδομένα που φέρνουν έννοιες όπως ο αυτοματισμός, η ρομποτική, η τεχνητή νοημοσύνη και τα Big Data, τονίζοντας πως όραμα της Σουηδίας είναι να καταστεί παγκόσμιος ηγέτης και χώρα-πρότυπο ως προς τις ευκαιρίες που εκμεταλλεύτηκε χάρη στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Η Laure Chapuis Αναπληρώτρια Διευθύντρια του γραφείου του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά τόνισε την ανάγκη πλήρους αξιοποίησης της ενιαίας ψηφιακής αγοράς στην Ευρώπη μέσα από την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων και καινοτόμων προϊόντων. Υπενθύμισε πως τα τέλη περιαγωγής τελείωσαν, όπως και το geoblocking για την αγορά προϊόντων, εκσυγχρονίστηκαν οι κανόνες των τηλεπικοινωνιών και πλέον το επίκεντρο αποτελούν η πλατφόρμα 5G και η προστασία των προσωπικών δεδομένων από κυβερνοεπιθέσεις. «Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί προτεραιότητα και μια ευκαιρία που πρέπει να αδράξει η Ευρώπη. Χάρη στη χρήση της υπολογίζεται ότι θα μειωθούν κατά 90% τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα. Στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε 20 δισ. για τον σκοπό αυτό», επεσήμανε η κα Chapuis. Σχολιάζοντας τις ελληνικές επιχειρήσεις επεσήμανε ότι, παρότι υπάρχουν καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα και ιδέες, παραμένουν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς την ψηφιοποίηση, με το μεγαλύτερο «αγκάθι» να είναι η περιορισμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης Διευθυντής Ερευνών στον οργανισμό διαΝΕΟσις παρουσίασε μελέτη για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Ελλάδα από την οποία προκύπτει ότι μόλις το 8,8% των ερωτηθέντων θεωρεί αξιόπιστο το ελληνικό κράτος στον τομέα αυτό, όταν στη Σουηδία το αντίστοιχο ποσοστό είναι κοντά στο 60%. Φέρνοντας ως επιτυχημένα παραδείγματα το Taxis και τα ΚΕΠ, ο κ. Πιερρακάκης αναγνώρισε ότι έχουν συμβάλει στην ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ωστόσο δεν υπάρχουν ούτε ευρωπαϊκά κονδύλια ούτε κρατική συμμετοχή για τη συντήρηση των εν λόγω προγραμμάτων. Πρόσθεσε πως η χώρα διαθέτει τεχνογνωσία, καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και τεχνολογικό οικοσύστημα startup όμως πάσχει από υπερκανονιστικό πλαίσιο, γραφειοκρατία και ασυνέπεια σε ό,τι αφορά την τήρηση χρονοδιαγραμμάτων.

Στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές και τα δίκτυα αναφέρθηκε το πάνελ που απαρτιζόταν από τον Ulf Persson VP & Head of Government and Industry Relations της Ericsson, τον Κωνσταντίνο Μασσέλο Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), τον Παντελή Τζωρτζάκη πρώην Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, την Κάτια Σταθάκη Εμπορική Διευθύντρια της Vodafone Greece, τον Herman Riedl Chief Business & Digital Transformation Officer της Wind Hellas και τον Θάνο Φαλάγγα Διευθυντή Marketing Εταιρικών & Επιχειρησιακών Πελατών Ομίλου ΟΤΕ. Συζητήθηκαν τα οφέλη από την ευρεία εξάπλωση της τεχνολογίας 5G, τα ευφυή δίκτυα και η μετάβαση από το ίντερνετ των Ανθρώπων στο ίντερνετ των Πραγμάτων για να καταλήξουμε στο ίντερνετ για Όλους.

Στον μετασχηματισμό της εργασίας και στις ψηφιακές δεξιότητες εστίασε το πάνελ που απαρτιζόταν από την Αννα Διαμαντοπούλου Πρόεδρο της δεξαμενής σκέψης ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ, τον Christian Magnusson Διευθυντή της σουηδικής Εθνικής Υπηρεσίας για την Παιδεία, τον Άκη Σκέρτσο Γενικό Διευθυντή του ΣΕΒ και τον Νίκο Μυλωνόπουλο Αναπληρωτή Καθηγητή Digital Βusiness στο Alba. Σύμφωνα με τους ομιλητές στην Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως το χάσμα δεξιοτήτων και η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και η ψηφιακή «ανωριμότητα» του ελληνικού επιχειρείν, ενώ ιδιαίτερα επωφελής θα είναι η εξειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς που θα μας δώσουν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών.

Την παράσταση έκλεψε ο Fredrik Löfgren, κατασκευαστής ρομπότ στο Πανεπιστήμιο Linköping στη Σουηδία, ο οποίος παρουσίασε στη σκηνή το ρομπότ Γολιάθ, που χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη μιλά και κάνει μια σειρά από ανθρώπινες κινήσεις. Επιχειρώντας να δώσει μια εικόνα από το μέλλον, ο κ. Löfgren εκτίμησε πως τα ρομπότ θα γίνουν πιο έξυπνα, θα έχουν καλύτερη στρατηγική στη λήψη αποφάσεων και θα χρησιμοποιούνται περισσότερο όσο αναπτύσσεται η τεχνητή νοημοσύνη. Την παρουσίασή του ακολούθησε πάνελ για τη ρομποτική, την αυτοματοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη, στο οποίο συμμετείχαν ο Otto Preiss Group SVP, Chief Operating Officer Digital της ελβετικής ABB, ο Gerald Rolfe Manager of the Global Rotating Equipment Performance Team της SKF, ο Γεώργιος Δουκίδης Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Ευάγγελος Γκιζελής Γενικός Διευθυντής της Gizelis Robotics.

Στην αναγκαιότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού, τα οφέλη του αλλά και τον τρόπο υλοποίησής του αναφέρθηκε ο Ulf Kristersson,  αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης Moderaterna της Σουηδίας και πρώην δήμαρχος της Στοκχόλμης κατά την ομιλία του στο επίσημο δείπνο του 5ου Επιχειρηματικού Φόρουμ. Ο κ. Kristersson εξήρε τη σημασία της κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας για την ολοκλήρωση της ενιαίας ψηφιακής αγοράς και επεσήμανε ότι η ΕΕ είναι το μόνο επιτυχές παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας στην παγκόσμια ιστορία.

Το Φόρουμ έκλεισε με μια συναρπαστική ομιλία του Ola Ahlvarsson «ψηφιακού επιχειρηματία» και ιδρυτή του SIME, ο οποίος δραστηριοποιείται από τη δεκαετία του ’90 ως επιχειρηματίας, σύμβουλος, επενδυτής και διαμορφωτής ιδεών. «Όλοι έχουμε μέσα μας αυτή τη θεία φωτιά που κάποτε ο Προμηθέας έδωσε στους ανθρώπους και πρέπει να την αξιοποιήσουμε, μαζί με την περιέργεια και τη βοήθεια της τεχνολογίας, για να υλοποιήσουμε νέες προσπάθειες οι οποίες θα μας δώσουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Ακόμα κι αν αποτύχουμε, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να σηκωθούμε και να ξαναπροσπαθήσουμε».

Χρυσός χορηγός της εκδήλωσης ήταν η Ericsson Hellas, ενώ χορηγοί ήταν η ABB, η Sobi, ο Ομιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη και η Volvo Car Hellas. Υποστηρικτές ήταν οι εταιρείες IKEA, NeuroSoft, Oriflame Hellas, Πέτρος Πετρόπουλος και SKF Hellas.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...