510
Ισραηλινά τανκ στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων, με φόντο τα Υψώματα του Γκολάν | Reuters

Ο Τραμπ με ένα του tweet βάζει ξανά φιτίλι στη Μέση Ανατολή

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2019, 18:36
Ισραηλινά τανκ στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων, με φόντο τα Υψώματα του Γκολάν
|Reuters

Ο Τραμπ με ένα του tweet βάζει ξανά φιτίλι στη Μέση Ανατολή

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2019, 18:36

«Μετά από 52 χρόνια ήρθε η στιγμή για τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν πλήρως την Κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν, που είναι κρίσιμης στρατηγικής σημασίας και ασφαλείας για το Κράτος του Ισραήλ και για την Περιφερειακή Σταθερότητα!»

Με ένα και μόνο του tweet, ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να… φιτιλιάσει ξανά την Μέση Ανατολή – κάτι που ήταν πάντως θέμα ημερών να συμβεί, καθώς πριν 15 ημέρες στην ετήσια έκθεσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για πρώτη φορά δεν χαρακτήρισε τα συριακά Υψώματα του Γκολάν περιοχή «κατεχόμενη από το Ισραήλ», αλλά μια περιοχή «ελεγχόμενη από το Ισραήλ».

Το Ισραήλ κατέλαβε και προσάρτησε την περιοχή το 1967, στον πόλεμο των Έξι Ημερών και εδώ και καιρό, σχεδόν δυο χρόνια, διεκδικούσε, μέσω του πρωθυπουργού του την ευνοϊκή για το ίδιο αναγνώριση από τις ΗΠΑ.

Τα Υψώματα του Γκολάν, με την διακεκομμένη γραμμή, στα σύνορα Ισραήλ-Συρίας

Όπως ήταν εύλογο και φυσικό, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έσπευσε να ευχαριστήσει τον αμερικανό πρόεδρο, όχι μόνο για την αναγνώριση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας του στα Υψώματα του Γκολάν, αλλά και για το… προεκλογικό δωράκι που του έκανε, καθώς ο ισραηλινός πρωθυπουργός διεκδικεί μια νέα πρωθυπουργική θητεία στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 9 Απριλίου.

«Σε μια περίοδο που το Ιράν επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τη Συρία ως πλατφόρμα για να καταστρέψει το Ισραήλ, ο πρόεδρος Τραμπ αναγνωρίζει με τόλμη την κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψωμάτων του Γκολάν. Σ’ ευχαριστούμε, πρόεδρε Τραμπ», έγραψε ο Νετανιάχου στο Twitter.

Η κατοχή και προσάρτηση του Γκολάν δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα, η οποία έσπευσε σύσσωμη σχεδόν να καταδικάσει την στροφή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογράμμισε την Παρασκευή ότι δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψωμάτων του Γκολάν.

«Η θέση της Ε.Ε. δεν έχει αλλάξει», ανέφερε εκπρόσωπος της ένωσης στο πρακτορείο Reuters και πρόσθεσε: «Η Ε.Ε. συντάσσεται με το Διεθνές Δίκαιο και δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των περιοχών που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967, συμπεριλαμβανομένων και των Υψωμάτων του Γκολάν και δεν τα αναγνωρίζει ως μέρος της εδαφικής ακεραιότητας του Ισραήλ».

Εκτός από την Ε.Ε., η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν προχώρησαν σήμερα σε ανάλογες ανακοινώσεις.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «η απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει τα Υψώματα του Γκολάν ως ισραηλινό έδαφος θα φέρει την περιοχή στα πρόθυρα νέας κρίσης», προσθέτοντας πώς δεν πρέπει να επιτραπεί η νομιμοποίηση της εισβολής στα Υψώματα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα παραβιάσουν τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αν η Ουάσιγκτον αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψωμάτων του Γκολάν.

«Η Ρωσία, όπως γνωρίζετε, στηρίζει την άποψη ότι τα Υψώματα του Γκολάν ανήκουν στη Συρία. Αυτό περιέχεται και στην απόφαση 497 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 1981», τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Kommersant FM.

Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση του Ιράν, το οποίο χαρακτήρισε τη δήλωση Τραμπ «απαράδεκτη», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί.

«Αυτή η παράνομη και απαράδεκτη αναγνώριση δεν αλλάζει το γεγονός ότι (τα Υψώματα του Γκολάν) ανήκουν στη Συρία», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...