919
| Shutterstock

Ποια αστέρια μάς ετοιμάζουν αστρονομικά θεάματα το 2023

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2023, 20:09

Ποια αστέρια μάς ετοιμάζουν αστρονομικά θεάματα το 2023

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2023, 20:09

Για όσους περνούν τον χρόνο τους αποκωδικοποιώντας τον νυχτερινό ουρανό, αλλά και για τους ονειροπόλους, που τους αρέσει απλώς να τον χαζεύουν με δέος, το 2023 είναι μια χρονιά σπαρμένη με ευκαιρίες για μαγευτικές παραστάσεις των ουράνιων σωμάτων. 

Σύμφωνα με τη Washington Post και με δεδομένο ότι θα βρίσκεστε στην Ελλάδα, αυτές είναι οι ημερομηνίες που πρέπει να θυμηθείτε να παρατηρήσετε λίγο καλύτερα τον νυχτερινό ουρανό ή ακόμα και να αδειάσετε το πρόγραμμά σας για λίγη ουράνια παρατήρηση, όπως επιβεβαώνει και ο δρ Χρήστος Παπαδημητρίου, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

2 Μαρτίου: Σύνοδος Αφροδίτη και Δία

Μετά από μερικούς «ήσυχους» μήνες στην ουράνια σκηνή, ο Δίας και η Αφροδίτη θα μας χαρίσουν μια λαμπερή παράσταση, στη διάρκεια της οποίας τα φωτεινά ουράνια σώματα θα μοιάζουν σαν να αγγίζουν το ένα το άλλο, κάνοντας εύκολο τον εντοπισμό τους. Πρόκειται όμως για οφθαλμαπάτη· στην πραγματικότητα, οι πλανήτες θα απέχουν εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Η Αφροδίτη θα βρίσκεται στο πιο φωτεινό της στάδιο στη δεξιά πλευρά του Δία ή αλλιώς ο Δίας θα βρίσκεται 0,54 μοίρες νότια της Αφροδίτης. Η σύνοδος θα ξεκινήσει περίπου στη 13:00 (ώρα Ελλάδος) και από την Αθήνα, το πλανητικό ζεύγος θα αρχίσει να γίνεται ορατό στις 18:34 πάνω από τον δυτικό ορίζοντα, καθώς το σούρουπο χάνεται στο σκοτάδι και θα βυθιστεί προς τον ορίζοντα με τον Δία να δύει στις 20:46 και την Αφροδίτη να δύει στις 20:49.

21 Ιουνίου: Θερινό Ηλιοστάσιο και Σύνοδος

Ο ουρανός όπως φαινόταν στις 28 Νοεμβρίου 2019 στην Ταϊλάνδη, μετά το ηλιοβασίλεμα, με τη σύνοδο της Σελήνης, της Αφροδίτης και του Δία (Chakarin Wattanamongkol/ Getty)

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουνίου, η Αφροδίτη και ο Αρης θα κρέμονται δίπλα-δίπλα στον ουρανό, ομαδοποιημένοι, επειδή θα βρίσκονται στην ίδια αστρονομική γραμμή. Την πρώτη επίσημη ημέρα του καλοκαιριού, στις 21 Ιουνίου, η Αφροδίτη, ο Αρης και η Σελήνη θα σχηματίσουν ένα τρίγωνο στον νυχτερινό ουρανό, σύμφωνα με τον ειδικό της NASA Τόνι Ράις και την Washington Post.

Στην Αθήνα, το τρίγωνο αυτό των τριών ουρανίων σωμάτων θα είναι ορατό και την επόμενη μέρα, 22 Ιουνίου, από περίπου τις 09:53 έως τις 23:32  κοιτάζοντας προς τη Δύση. Φυσικά, το φαινόμενο θα είναι πιο εύκολα εντοπίσιμο μετά τη δύση του ήλιου, ειδικά αν το παρατηρούμε με γυμνό μάτι.

13 Αυγούστου: Περσείδες

Βροχή Περσείδων. Κολάζ φωτογραφιών που τραβήχτηκαν τη νύχτα της 12ης Αυγούστου 2016 στα βουνά του Αρκίζ, στη Ρωσία (Makarov Konstantin/ Shutterstock)

Οσοι θα βρίσκονται στο βόρειο ημισφαίριο τον Αύγουστο θα πρέπει να ετοιμάσουν πολλές ευχές, καθώς εφέτος η καθιερωμένη βροχή μετεωριτών «Περσείδες» ή αλλιώς τα αυγουστιάτικα «πεφταστέρια», θα φανούν πολύ καθαρά στον νυχτερινό ουρανό, εξαιτίας του ελάχιστου σεληνιακού φωτός.

Το φαινόμενο, που θα είναι ορατό στην Αθήνα από τις 17 Ιουλίου έως τις 24 Αυγούστου, θα φανεί καλύτερα λίγο πριν ξημερώσει, στις 13 Αυγούστου, και ανάλογα με τις συνθήκες μπορεί να είναι ορατοί μέχρι και 139 μετεωρίτες την ώρα. Φυσικά, όσο πιο μακριά από τα αστικά κέντρα και τη φωτορύπανση που παράγουν βρίσκεται κανείς, τόσο περισσότερους μετεωρίτες θα καταφέρει να δει.

27 Αυγούστου: Αντίθεση του Κρόνου

Κατά τη διάρκεια της πλανητικής αντίθεσης του Κρόνου, η Γη βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στον Κρόνο και τον Ηλιο· είναι η στιγμή, δηλαδή, της τροχιάς του Κρόνου, που αυτός βρίσκεται πιο κοντά στη Γη.

Αυτό το φαινόμενο στην πραγματικότητα συμβαίνει για μια στιγμή, στις 11:28 ώρα Ελλάδος (έχει συμπεριληφθεί η θερινή ώρα) αλλά ο Κρόνος θα παραμείνει φωτεινός για ώρες. Έτσι, η 27η Αυγούστου είναι μια καλή ευκαιρία να εντοπίσουμε τον πλανήτη στον ουρανό, καθώς στην Αθήνα θα φαίνεται από τις 21:05 έως τις 05:53. Βέβαια, χωρίς τηλεσκόπιο ο Κρόνος δεν θα φαίνεται παρά σαν ένα πολύ φωτεινό αστέρι, χωρίς να μπορεί κανείς να διακρίνει τους περίφημους δακτυλίους του.

31 Αυγούστου: «Σούπερ Μπλε» Σελήνη

Στις 14 Νοεμβρίου 2016, ένα «σούπερ» φεγγάρι «ανατέλλει» στο Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι, στις ΗΠΑ (Phitha Tanpairoj/ Shutterstock)

Παρά τον παραπλανητικό της όνομα (μπλε Σελήνη), δεν έχει να κάνει με την απόχρωση. Μπλε έχει καθιερωθεί να ονομάζεται η δεύτερη πανσέληνος που εμφανίζεται τον ίδιο μήνα και στις 31 Αυγούστου (04:36 ώρα Ελλάδος) θα δούμε το δεύτερο γεμάτο φεγγάρι του μήνα – μετά την 1η Αυγούστου (21:32 ώρα Ελλάδος): μια τελευταία ευκαιρία για θερινή ρομάντζα και για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς ακόμα μια ευκαιρία να παίξουν την «Πανσέληνο» της  Αλεξίου.

Ταυτόχρονα, ο όρος «σούπερ», μια αστρολογική ονομασία που καθιερώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970, σημαίνει ότι το φεγγάρι θα φανεί πιο μεγάλο και πιο φωτεινό από ό,τι σε μια απλή πανσέληνο, ειδικά όσο βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα. Σύμφωνα, όμως, με τη Washington Post, δεν πρόκειται για κάποιο πολύ σπάνιο φαινόμενο, καθώς τελευταία φορά που είδαμε «σούπερ μπλε» Σελήνη ήταν στις 31 Ιανουαρίου 2018.

14 Δεκεμβρίου: Διδυμίδες

Εχοντας την ατυχία να μην μπορούμε στην Ελλάδα να δούμε την, μερική ή δακτυλιοειδή (ανάλογα με το σημείο παρατήρησης) ηλιακή έκλειψη στις 14 Οκτωβρίου , το φινάλε των ουράνιων φαινομένων για το 2023 θα είναι άλλη μια βροχή μετεωριτών, η οποία θα είναι ορατή από τις 4 έως τις 17 Δεκεμβρίου, για όσες ευχές δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν οι Περσείδες.

Στην Αθήνα, το φαινόμενο θα κορυφωθεί στις 14 Δεκεμβρίου γύρω στις 21:00, με τη δυνατότητα να δούμε έως και 119 μετεωρίτες την ώρα. Οι Διδυμίδες θα είναι ιδιαίτερα ορατές καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου, από την ώρα που νυχτώνει μέχρι το ξημέρωμα, με σχεδόν μηδαμινή παρεμβολή του σεληνιακού φωτός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...