817
Φιαλίδια με διάφορα εμβόλια για τον κορονοϊό | REUTERS /Dado Ruvic /Illustration

Πέντε μύθοι για τα εμβόλια του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2021, 22:03
Φιαλίδια με διάφορα εμβόλια για τον κορονοϊό
|REUTERS /Dado Ruvic /Illustration

Πέντε μύθοι για τα εμβόλια του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2021, 22:03

Οι μύθοι για σοβαρές παρενέργειες των εμβολίων είχαν ξεκινήσει πολύ πριν την έγκριση του πρώτου εμβολίου. Και μέχρι ένα σημείο η ανησυχία του κόσμου είναι φυσιολογική, διότι πρόκειται για κάτι άγνωστο που δημιουργεί αναπάντητα ερωτήματα. Πλέον όμως, εκτός από τις αρχικές κλινικές μελέτες, υπάρχει και η κλινική εμπειρία.

Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη εμβολιαστεί, και έτσι, υπάρχει πλέον ένα στατιστικό δείγμα μεγάλης κλίμακας, το οποίο πιστοποιεί την ασφάλεια και τα αποτελέσματα των εμβολίων που έχουν λάβει έγκριση. Βέβαια, όλα τα ύποπτα περιστατικά καταγράφονται και τα επικίνδυνα ύποπτα διερευνώνται ενδελεχώς, προκειμένου να υπάρχει 100% βεβαιότητα.

Παρόλα αυτά, η Washington Post, θέλοντας να ξεκαθαρίσει ακόμη καλύτερα το τοπίο, συνόψισε τους πέντε πιο επίμονους μύθους σχετικά με τα εμβόλια για τη λοίμωξη Covid-19 και δίνει τις απαντήσεις σε όσους έχουν ακόμη απορίες…

Μύθος 1: Κάποια εμβόλια είναι καλύτερα από άλλα, γι’ αυτό είναι καλύτερα να περιμένουμε

Ασχέτως με τα ποσοστά προστασία που έχουν προκύψει από τις κλινικές δοκιμές του κάθε εμβολίου, στόχος όλων των εμβολίων είναι να δημιουργήσουν ανοσία και να προφυλάξουν το άτομο από βαριά νόσηση και θάνατο (εδώ).

Ολα τα εγκεκριμένα εμβόλια παράγουν υψηλά επίπεδα προστασίας που μειώνουν δραστικά την πιθανότητα νοσηλείας και πιθανώς την ασυμπτωματική μετάδοση. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής έρευνες που να δείχνουν ότι κάποιο εμβόλιο παρέχει μεγαλύτερης διάρκειας προστασία, ενώ οποιοδήποτε και αν έχουμε κάνει, το φθινόπωρο ή τον επόμενο χρόνο, πιθανότατα να χρειαστεί επαναληπτική χορήγηση.

Μύθος 2: Νέοι και υγιείς δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν

Ενώ, όντως, οι νεότεροι έχουν μικρότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν σοβαρά ή να πεθάνουν από Covid-19, η νόσος παραμένει επικίνδυνη και γι’ αυτούς. Επιπλέον, όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη, σχεδόν το 30% των ασθενών από 18 έως 39 ετών που κόλλησαν κορονοϊό, ακόμη και αν δεν νόσησαν βαριά, στη συνέχεια ταλαιπωρούνται επί μήνες από συμπτώματα μακράς Covid-19, όπως κόπωση, νοητική θολούρα, απώλεια γεύσης ή όσφρησης κ.ά.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, περίπου το ένα τρίτο των θανάτων από Covid-19, συμβαίνουν σε ασθενείς κάτω των 65 ετών.

Ακόμη και ο υγιεινός τρόπος ζωής και η καλή φυσική κατάσταση μπορεί να συμβάλουν σε ένα πιο ανθεκτικό ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά αυτά από μόνα τους δεν είναι αρκετά για να παράγουν αντισώματα κατά του κορονοϊού, άρα δεν διασφαλίζουν ότι ένας νέος και υγιής θα αποφύγει το νοσοκομείο. Γι’ αυτό ακόμη και οι νεότεροι θα πρέπει να εμβολιάζονται.

Μύθος 3: Τα εμβόλια αναπτύχθηκαν βιαστικά, άρα δεν ξέρουμε εάν είναι ασφαλή

Πρόκειται για μία από τις συχνότερες δικαιολογίες που προβάλει κάποιος που δεν θέλει να εμβολιαστεί. Η πραγματικότητα είναι ότι οι επιστήμονες κάνουν έρευνες για τα εμβόλια των κορονοϊών εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία, γι’ αυτό άλλωστε είχαν εντοπίσει ως βασικό εμβολιαστικό στόχο την πρωτεΐνη-ακίδα.

Αυτή η δεκαετής περίοδος έρευνας και ανάπτυξης είναι αντίστοιχη με εκείνη που γίνεται και για άλλα εμβόλια. Αν δεν είχε προηγηθεί όλη αυτή η προσπάθεια, οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι πανεπιστημιακοί ερευνητές δεν θα είχαν αντιδράσει τόσο γρήγορα εν μέσω πανδημίας.

Επιπλέον, οι κλινικές δοκιμές των εμβολίων για τον νέο κορονοϊό ήταν μεγάλες και προσεκτικά ελεγχόμενες, περίπου ανάλογου μεγέθους σε αριθμό συμμετεχόντων με εκείνες για άλλα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στο παρελθόν.

Μύθος 4: Τα εμβόλια περιέχουν μη ασφαλή και ανήθικα συστατικά

Πρόκειται ίσως για τις πιο αβάσιμες και συνωμοσιολογικές ενστάσεις, οι οποίες αφορούν τσιπάκια μέσα στα εμβόλια, κύτταρα προερχόμενα από έμβρυα από εκτρώσεις (εδώ) κ.ά. Στην πραγματικότητα κανένα εμβόλιο για τον κορονοϊό δεν χρησιμοποιεί υλικά από έμβρυα προερχόμενα από εκτρώσεις.

Κάποτε, μεταξύ του 1970 και του 1980, είχαν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή εμβολίων κυτταρικές καλλιέργειες από δύο έμβρυα εκτρώσεων, αλλά από τότε έχει περάσει πάρα πολύς καιρός και προ πολλού δεν υπάρχουν τέτοια απομεινάρια στα εμβόλια, πολύ περισσότερο σε αυτά της Covid-19.

Kαι ασφαλώς δεν υπάρχουν ούτε τα τσιπάκια, τα οποία δεν θα χωρούσαν να περάσουν από τη λεπτή σύριγγα…

Μερικά τσιπάκια μπορεί να χρησιμοποιούνται απλώς κατά τη μεταφορά των εμβολίων για να καταγράφουν τις δόσεις και να διασφαλίζουν ότι τα εμβόλια δεν έχουν λήξει ή δεν είναι πλαστά, όμως βρίσκονται στο εξωτερικό μέρος των συσκευασιών.

Μύθος 5: Τα εμβόλια mRNA αλλάζουν το DNA

Επίμονος αλλά ανυπόστατος ισχυρισμός από αρνητές των εμβολίων ότι τα νέου τύπου εμβόλια τεχνολογίας mRNA (αγγελιοφόρου RNA, όπως των Pfizer/BioNTech και της Moderna) τροποποιούν το γενετικό υλικό του εμβολιαζόμενου και μπορεί να προκαλέσουν στειρότητα ή αυτοάνοσες διαταραχές.

Το Facebook έχει κατεβάσει πολλές τέτοιες αναρτήσεις τους τελευταίους μήνες. Αυτός ο μύθος αποτελεί αντιγραφή παρόμοιων ψευδών ισχυρισμών για το εμβόλιο του HPV, του ιού που προκαλεί τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Δεν υπάρχει απολύτως καμία επιστημονική βάση σε αυτούς τους ισχυρισμούς, καθώς το mRNA του εμβολίου, που εισάγεται στα νανοσωματίδια από λιπίδια (εδώ), δεν εισέρχεται καθόλου στο ανθρώπινο γονιδίωμα.

Παραμένει στον χώρο του κυττάρου εκτός του πυρήνα (όπου βρίσκεται το DNA), και συγκεκριμένα στα ριβοσώματα, και από εκεί καθοδηγεί την παραγωγή πεπτιδίων που μοιάζουν με την πρωτεΐνη-ακίδα, έτσι ώστε στη συνέχεια ο οργανισμός να αντιδράσει παράγοντας αντισώματα.

Ως εκ τούτου ο ισχυρισμός ότι τα εμβόλια mRNA είναι ισοδύναμα γονιδιακής ή γενετικής θεραπείας είναι ανυπόστατος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News