499
Η καθολική εκκλησία του Αγίου Πατρικίου στη Νέα Ορλεάνη (φωτογραφία αρχείου) | Shutterstock

Καθολική Εκκλησία ΗΠΑ: Αποφύγετε το εμβόλιο της Johnson & Johnson, είναι… αμαρτωλό

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2021, 16:03
Η καθολική εκκλησία του Αγίου Πατρικίου στη Νέα Ορλεάνη (φωτογραφία αρχείου)
|Shutterstock

Καθολική Εκκλησία ΗΠΑ: Αποφύγετε το εμβόλιο της Johnson & Johnson, είναι… αμαρτωλό

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2021, 16:03

Τους καθολικούς να αποφύγουν να κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό που παράγει η εταιρεία Johnson & Johnson κάλεσε την Τρίτη η Σύνοδος Καθολικών Επισκόπων στις ΗΠΑ, καθώς ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του κύτταρα που προέρχονται από αμβλώσεις εμβρύων που έγιναν πριν από πολλά χρόνια.

Αντ’ αυτού, όπως γράφει η Washington Post, τους προτείνει να κάνουν τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech ή της Moderna.

Παρόμοια σύσταση είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα και η αρχιεπισκοπή της Νέας Ορλεάνης. «Το εμβόλιο της Johnson & Johnson χρησιμοποιεί κυτταρικές σειρές που προέρχονται από άμβλωση εμβρύων», έλεγε η ανακοίνωση που είχε εκδώσει την Παρασκευή.

Η πρόταση των καθολικών ιεραρχών στις ΗΠΑ έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενη ανακοίνωση του Βατικανού, το οποίο δηλώνει πως είναι «ηθικά αποδεκτή η χρήση εμβολίων για τον κορονοϊό, ακόμη και αν στη διαδικασία παραγωγής τους χρησιμοποιήθηκαν κυτταρικές σειρές που προέρχονται από τον ιστό εμβρύων από εγκυμοσύνες που τερματίστηκαν με έκτρωση».

Η ανακοίνωση του Βατικανού ανέφερε ότι η χορήγηση ηθικής νομιμότητας σχετίζεται με την αρχή «διαφορετικών βαθμίδων ευθύνης της συνεργασίας στο κακό».

Αυτό σημαίνει ότι επειδή η πανδημία είναι ένας τόσο σοβαρός κίνδυνος, τέτοια εμβόλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ήσυχη συνείδηση και με τη συγκεκριμένη γνώση ότι δεν αποτελούν επίσημη συνεργασία με την έκτρωση.

Από την πλευρά της η εταιρεία δήλωσε στο Fox News ότι «δεν υπάρχει εμβρυικός ιστός στα συστατικά του εμβολίου, καθώς πρόκειται για έναν αδρανοποιημένο μη μολυσματικό φορέα αδενοϊού, ο οποίος κωδικοποιεί την πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού».

Οι ρωμαιοκαθολικοί επίσκοποι στις ΗΠΑ δήλωσαν πως τα εμβόλια χρησιμοποίησαν τις κυτταρικές σειρές που προέρχονται από ιστούς δύο εκτρώσεων που έλαβαν χώρα την δεκαετία του 1960 και του 1970 και έκτοτε έχουν αναπαραχθεί πολλές φορές.

Ωστόσο, η πρόσφατη ανακοίνωση του Βατικανού για τον Covid-19, ξεκαθαρίζει πως η χρήση τέτοιων εμβολίων «δεν αποτελεί από μόνη της νομιμοποίηση, ακόμη και έμμεση, της πρακτικής των εκτρώσεων».

Το Βατικανό προέτρεψε επίσης τη φαρμακευτική βιομηχανία να αναπτύξει εντελώς ηθικά εμβόλια και τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς να τα κάνουν πιο προσβάσιμα στα φτωχότερα έθνη του πλανήτη.

Τέλος, υπογράμμισε πως η χορήγηση εμβολίων παραμένει προαιρετική, αλλά «το κοινό καλό μπορεί να ενθαρρύνει τον εμβολιασμό, ιδιαίτερα για την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων και των πιο εκτεθειμένων».

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως αυτοί που για λόγους συνείδησης λόγω των κυτταρικών σειρών δεν θέλουν να εμβολιαστούν πρέπει «να κάνουν το παν με άλλα μέσα προφύλαξης και κατάλληλης συμπεριφοράς, για να αποφύγουν να γίνουν τα μέσα της διασποράς του μολυσματικού ιού».

Η συζήτηση για τις κυτταρικές σειρές των εμβολίων δεν είναι καινούργια αλλά επανήλθε με αφορμή τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Σε δηλώσεις του στο Reuters ο Δρ Ντέιβιντ Μάθιου, ιολόγος του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ εξηγεί ότι «πολλά εμβόλια που στοχεύουν ιούς δημιουργούνται σε κυτταρικές σειρές που προέρχονται από έμβρυα και στη συνέχεια το εμβόλιο καθαρίζεται από αυτά τα κύτταρα σε εξαιρετικά υψηλά πρότυπα. Οι περισσότερες από αυτές τις σειρές, προήλθαν από δείγματα ιστών που λήφθηκαν από έμβρυα αμβλώσεων στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 και τα κύτταρα από τότε αναπτύσσονται σε εργαστήρια σε όλο τον κόσμο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...