663
Κατεστραμμένο ρωσικό άρμα μάχης στα περίχωρα της Χερσώνας. Το εντόπισε και έδωσε το στίγμα του το νέο Δυτικό σύστημα επεξεργασίας πληροφοριών Delta | REUTERS/Valentyn Ogirenko

Πώς η Ουκρανία έγινε πεδίο δοκιμών για τα νέα όπλα της Δύσης

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2022, 09:40
Κατεστραμμένο ρωσικό άρμα μάχης στα περίχωρα της Χερσώνας. Το εντόπισε και έδωσε το στίγμα του το νέο Δυτικό σύστημα επεξεργασίας πληροφοριών Delta
|REUTERS/Valentyn Ogirenko

Πώς η Ουκρανία έγινε πεδίο δοκιμών για τα νέα όπλα της Δύσης

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2022, 09:40

Σε εκτενές κείμενό τους, οι New York Times επισημαίνουν ότι ο πόλεμος που γίνεται στην Ουκρανία δεν είναι τίποτε άλλο από μια γενική δοκιμή των προηγμένων Δυτικών όπλων, δεδομένου ότι οι Ρώσοι στηρίζονται στο Πυροβολικό τους και χρησιμοποιούν κυρίως σοβιετικό στοκ και μόλις εσχάτως drones. Μάλιστα, ο τίτλος του άρθρου περιέχει τη φράση «Beta Test», η οποία δηλώνει τον τελευταίο γύρο δοκιμών προτού ένα προϊόν δοθεί στη γενική κυκλοφορία – πρόκειται για τη φάση της παραγωγής κατά την οποία διαπιστώνονται τυχόν σφάλματα κατασκευής, διάφορες δυσλειτουργίες κ.λπ., και δρομολογείται η εξάλειψή τους.

Από αυτό το στοιχείο (το «Beta Test») συνάγονται δύο πράγματα. Πρώτον, ότι η «γενική κυκλοφορία» των νέων Δυτικών όπλων θα γίνει αργότερα, σε κάποιο άλλο στάδιο του εξελισσόμενου ρωσο-ουκρανικού πολέμου ή σε κάποιον άλλον πόλεμο, μελλοντικό, και δεύτερον, ότι η ειρήνευση στην Ουκρανία δεν είναι υπόθεση άμεση.

Το περιβόητο σύστημα Delta

Το βασικό νέο όπλο των Δυτικών που χρησιμοποιήθηκε στην Ουκρανία, έγραψε το νεοϋορκέζικο Μέσο, είναι το σύστημα Delta. Αυτό επινοήθηκε και μπήκε σε γραμμή παραγωγής έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Κριμαία, το 2014. Αναπτύχθηκε από το υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ και δοκιμάστηκε πρώτη φορά το 2017, τότε με κύριο στόχο τον απογαλακτισμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων από τα ρωσικά πρότυπα συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών. Εκτοτε, και προ του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, το Delta χρησιμοποιήθηκε σε εκπαιδευτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ και του ουκρανικού στρατού.

Το Delta είναι ένα εξελιγμένο σύστημα συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο. Δοκιμάστηκε τις πρώτες ημέρες του πολέμου, όταν οι Ρώσοι πολιόρκησαν το Κίεβο, και απεδείχθη αξιόπιστο, καθώς κατέγραψε και μεταβίβασε με ασφάλεια τις κινήσεις των ρωσικών μονάδων. Η σχεδόν άμεση και για πολλούς ανέλπιστη αποχώρηση των Ρώσων από εκείνα τα εδάφη δηλώνει την αποτελεσματικότητα του όπλου. Το Delta χρησιμοποίησαν με επιτυχία οι Ουκρανοί στην πολιορκία της Χερσώνας και έτσι ανακατέλαβαν την πόλη.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, λοιπόν, ότι η Ουκρανία έγινε πεδίο δοκιμής Δυτικών όπλων και Δυτικών συστημάτων πληροφοριών τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία θα καθορίσουν το μέλλον του πολέμου. Εξάλλου, αυτή την αλήθεια την παραδέχονται και οι ουκρανοί κυβερνητικοί: «Η Ουκρανία είναι το καλύτερο πεδίο δοκιμών, καθώς έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε όλες τις υποθέσεις στη μάχη και να εισαγάγουμε επαναστατικές αλλαγές στη στρατιωτική τεχνολογία και στον σύγχρονο πόλεμο» είπε ο Μιχαήλο Φεμντόροφ, αντιπρόεδρος του Ζελένσκι και υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του έγιναν σε φόρουμ του ΝΑΤΟ τον περασμένο Οκτώβριο, όπου πρώτη φορά συζητήθηκαν δημοσίως το Delta και τα επιτεύγματά του.

Περισσότερο και από ένα σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης, το Delta συνδυάζει σε πραγματικό χρόνο χάρτες και εικόνες εχθρικών δυνάμεων, δίνει ακόμη και τον αριθμό των εν κινήσει στρατιωτών και τον οπλισμό που φέρουν! Αυτά τα εντυπωσιακά στοιχεία συνδυάζονται με άλλες πληροφορίες (από δορυφόρους, από drones και από τις μυστικές υπηρεσίες) και λαμβάνεται η απόφαση για το πού και πώς εκδηλώνεται η επίθεση. Ετσι, είπαν οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και του Ζελένσκι, αντεπετέθησαν τα ουκρανικά στρατεύματα (στο Κίεβο, στη Χερσώνα, κ.λπ.). Οι Ουκρανοί επαίρονται ότι κατά την πολιορκία του Κιέβου από τους Ρώσους το Delta βοήθησε «στον εντοπισμό 1.500 ρωσικών στόχων καθημερινώς, με εκατοντάδες από αυτούς να εξαλείφονται εντός 48ώρου».

Drones και αντι-drones

Εκτός από το Delta, στην Ουκρανία χρησιμοποιήθηκαν τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα γνωστά πια σε όλους drones, αλλά και μια βελτιωμένη αεράμυνα που έπαιξε τον ρόλο του αντι-drones συστήματος. Το τελευταίο λέγεται SkyWipers και αποτελεί γερμανική εφεύρεση – αν και ο γερμανικός στρατός δεν το έχει χρησιμοποιήσει ακόμη.

Δουλειά του SkyWipers είναι η εμπλοκή και ο αποπροσανατολισμός των επιτιθέμενων drones διά του μπλοκαρίσματος της επικοινωνίας τους. Ενδιαφέρον στοιχείο, ότι το συγκεκριμένο γερμανικό σύστημα αναπτύχθηκε από τη Λιθουανία. Δεν είναι γνωστό πόσα SkyWipers έχουν δοθεί στην Ουκρανία, αν και η Λιθουανία φέρεται να έστειλε αρκετές δεκάδες τον Οκτώβριο του 2021.

Πάντως, η πρώην πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε δήλωσε προσφάτως ότι «στην Ουκρανία μαθαίνουμε πώς να πολεμάμε και πώς να χρησιμοποιούμε τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ», παραδέχθηκε ότι η Ουκρανία «είναι ένα πεδίο μάχης και διδασκαλίας», όμως εξέφρασε και «την ντροπή της» επειδή «οι Ουκρανοί πληρώνουν με τη ζωή τους αυτές τις εκπαιδευτικές ασκήσεις μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...