427
Τεράστια ηλιακά πάρκα δημιουργούνται στην Αυστραλία όπως το εικονιζόμενο στην περιοχή Ντάρλινγκ Ντάουν | .

Παράδεισος ηλιακής ενέργειας γίνεται η Αυστραλία

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2018, 18:36
Τεράστια ηλιακά πάρκα δημιουργούνται στην Αυστραλία όπως το εικονιζόμενο στην περιοχή Ντάρλινγκ Ντάουν
|.

Παράδεισος ηλιακής ενέργειας γίνεται η Αυστραλία

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2018, 18:36

Πριν από λίγες εβδομάδες ανακοινώθηκε ότι ο αμερικανός μεγιστάνας Ελον Μασκ κέρδισε το στοίχημα που είχε βάλει, ότι θα καταφέρει να κατασκευάσει σε χρόνο ρεκόρ στην Αυστραλία μία εγκατάσταση η οποία χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα φορτίζει τεράστιες μπαταρίες. Οι μπαταρίες αυτές όταν χρειαστεί (σε περίπτωση γενικευμένου μπλακ άουτ) θα μπορούν να τροφοδοτούν με ηλεκτρική ενέργεια περίπου 30 χιλιάδες νοικοκυριά, σε μια περιοχή της Αυστραλίας που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ομως δεν είναι αυτή η εγκατάσταση η πρώτη που προσπαθεί να προσφέρει στους Αυστραλούς εναλλακτικούς τρόπους ηλεκτροδότησης. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian, το πρώτο δίμηνο του 2018 αναμένεται να σημειωθεί ρεκόρ στον αριθμό των εγκαταστάσεων παραγωγής ηλιακής ενέργειας στην Αυστραλία. Τοποθετούνται ηλιακοί συλλέκτες σε ολοένα και περισσότερες κατοικίες και κτίρια ενώ ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε όλη την νησιωτική ήπειρο μεγάλης έκτασης πάρκα ηλιακής ενέργειας. Αν μέσα στο 2018 κατασκευαστούν και αρχίσουν να λειτουργούν όλα τα ηλιακά πάρκα, τα οποία έχουν πάρει την σχετική έγκριση, θα εκτοξεύσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Αυστραλία.

Ενα βίντεο για το εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας που κατασκεύασε ο Ελον Μασκ στην Αυστραλία:

Τον Ιανουάριο που μας πέρασε υπήρξε αύξηση στην τοποθέτηση νέων συστημάτων ηλιακής ενέργειας, σε ποσοστό 69% μεγαλύτερο σε σχέση με εκείνο του Ιανουαρίου του 2017. Επίσης μέσα στον Ιανουάριο του 2018 ολοκληρώθηκε η δημιουργία 30 νέων μεγάλων ηλιακών πάρκων ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την δημιουργία άλλων 18.

Σύμφωνα με τα στελέχη της βιομηχανίας παραγωγής ηλιακής ενέργειας στην Αυστραλία, και τα 48 ηλιακά πάρκα μπορούν άνετα να λειτουργήσουν εντός του 2018. «Ολα αυτά τα ηλιακά πάρκα μπορούν να κατασκευαστούν εύκολα μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων και αναμένεται να αυξήσουν πολύ την συνολική παραγωγή ενώ αναμένεται να συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό τόσο η τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών όσο και η κατασκευή ηλιακών πάρκων. Η παραγωγή ηλιακής ενέργειας έχει το μικρότερο κόστος από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο. Οι ιδιαίτερα αυξημένες θερμοκρασίες του τελευταίου διαστήματος σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών στην κατανάλωση των συμβατικών μορφών ενέργειας, ήταν οι αιτίες της έκρηξης ενδιαφέροντος για την χρήση ηλιακής ενέργειας. Οι πολίτες που είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν συνεχώς κλιματιστικά σκέφτονται ότι θα κληθούν να πληρώσουν πολύ μεγάλους λογαριασμούς και έτσι στρέφονται σε άλλες λύσεις», αναφέρει ο Τζον Γκριμς διευθύνων σύμβουλος του Smart Energy Council που είναι ο επίσημος φορέας της βιομηχανίας παραγωγής ενέργειας με ανανεώσιμες και εναλλακτικές πηγές ενέργειας της Αυστραλίας. Αυτή την στιγμή τα ηλιακά συστήματα της Αυστραλίας παράγουν ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 7 GW. Τα νέα ηλιακά πάρκα θα ενισχύσουν το συγκεκριμένο δίκτυο με 2,5-3,5 GW ενώ οι νέοι ηλιακοί συλλέκτες στις ταράτσες θα συνεισφέρουν άλλο 1,3 GW.