300
Ο δορυφόρος Himawari 8 θα στέλνει συνεχώς δεδομένα σε έναν υπερυπολογιστή ώστε να γίνονται έγκαιρα προβλέψεις για την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων | .

Θα σώζει ζωές νέο σύστημα προβλέψεων για ακραία καιρικά φαινόμενα

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2018, 17:40
Ο δορυφόρος Himawari 8 θα στέλνει συνεχώς δεδομένα σε έναν υπερυπολογιστή ώστε να γίνονται έγκαιρα προβλέψεις για την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων
|.

Θα σώζει ζωές νέο σύστημα προβλέψεων για ακραία καιρικά φαινόμενα

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2018, 17:40

Ενα πρωτοποριακό σύστημα καιρικών προβλέψεων αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία. Το σύστημα αυτό βασίζεται στην ανάλυση δεδομένων του μετεωρολογικού δορυφόρου Himawari-8 από έναν υπερυπολογιστή στο Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Riken της Ιαπωνίας.

«Ο Himawari-8 στέλνει ένα τεράστιο όγκο δεδομένων μεγάλο μέρος του οποίου δεν μπορούσαμε να τα διαχειριστούμε. Εχουμε πλέον τα εργαλεία να δημιουργήσουμε ένα σύστημα που να επεξεργάζεται αυτά τα δεδομένα για να βελτιώσουμε τις προβλέψεις για τις καιρικές συνθήκες» αναφέρει ο Τακεμάσα Μιγιόσι, επικεφαλής της ομάδας που θα ασχοληθεί με το συγκεκριμένο πρότζεκτ.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian το νέο σύστημα θα επιτρέψει στους μετεωρολόγους να διαπιστώνουν το ακριβές ύψος των νεφώσεων, παράγοντας που παίζει κεντρικό ρόλο στην δημιουργία και ισχύ των ανέμων, τη θερμοκρασία και τα επίπεδα υγρασίας στην ατμόσφαιρα.

Ενα βίντεο για τον δορυφόρο Himawari 8:

Ετσι θα μπορούν να κάνουν ακόμη πιο λεπτομερείς και μεγαλύτερης ακρίβειας προβλέψεις για τις καιρικές συνθήκες και ειδικότερα τόσο για το αν επίκειται η έλευση ακραίων φυσικών φαινομένων όσο και να προβλέπουν την πορεία αυτών των φαινόμενων ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη. Οταν εξελίσσονται ακραία καιρικά φαινόμενα, τα επίγεια συστήματα συλλογής και ανάλυσης μετεωρολογικών δεδομένων δεν μπορούν να λειτουργήσουν ομαλά αλλά η χρήση δορυφόρων ξεπερνάει τα εμπόδια και προσφέρει στους ειδικούς την καλύτερη δυνατή εικόνα των περιβαλλοντικών συνθηκών.

Ο Himawari-8 θα μεταδίδει δεδομένα ανά δέκα λεπτά και έτσι θα μπορούν οι μετεωρολόγοι να δίνουν ασφαλείς πληροφορίες στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από κάποιο ακραίο καιρικό φαινόμενο.

«Η αξία του συστήματος είναι ότι προσφέρει ακριβείς προβλέψεις για το πότε θα υπάρξουν ακραία καιρικά φαινόμενα και όταν αυτά κάνουν την εμφάνιση τους θα ανανεώνεται συνεχώς η ροή των πληροφοριών για αυτά. Για εκείνους που βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση σε τέτοιες καταστάσεις όπως για παράδειγμα, τα πιο ηλικιωμένα άτομα, η έγκαιρη πρόβλεψη είναι κρίσιμη για την ασφάλεια τους» αναφέρει ο Μιγιόσι.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News