1278
Ουκρανοί στρατιώτες φωτογραφίζονται με φόντο το Κουπιάνσκ | Telegram @kuptg/via REUTERS

Οι Ρώσοι υποχωρούν άρον άρον από την περιοχή τού Χαρκόβου

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2022, 12:09
Ουκρανοί στρατιώτες φωτογραφίζονται με φόντο το Κουπιάνσκ
|Telegram @kuptg/via REUTERS

Οι Ρώσοι υποχωρούν άρον άρον από την περιοχή τού Χαρκόβου

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2022, 12:09

«Είμαστε όλοι έτοιμοι να μπούμε στη μάχη!». Με δάκρυα στα μάτια αλλά και ένα πλατύ χαμόγελο στα χείλη, η Ναταλία Χουμπέζοβα κράδαινε τη σκούπα της μιλώντας στους απεσταλμένους της Washington Post. H 48άχρονη γυναίκα είναι μια από τις δεκάδες κατοίκους του Τσουχούιβ που βγήκαν να σκουπίσουν τα τζάμια και να επισκευάσουν τις πόρτες του νοσοκομείου του χωριού, το οποίο χτυπήθηκε από πύραυλο την Παρασκευή. Επειτα από μήνες φόβου και αγωνίας, η ουκρανική αντεπίθεση στα βορειοανατολικά της χώρας σκόρπισε τα σύννεφα. Και τον ρωσικό στρατό… «Ολα θα γίνουν και πάλι ουκρανικά», φώναξε η ίδια γυναίκα χωρίς καν να προσπαθήσει να κρύψει τη συγκίνησή της. Ο σύζυγος και ο γιος της είναι στην πρώτη γραμμή…

Μετά από μήνες στα όρια της ρωσικής κατοχής, οι κάτοικοι αυτής της πολιορκημένης πόλης βγήκαν το Σάββατο για να καθαρίσουν – και να πανηγυρίσουν, καθώς μια ταχέως εξελισσόμενη ουκρανική αντεπίθεση απώθησε τις ρωσικές δυνάμεις από στρατηγικής σημασίας περιοχές στη βορειοανατολική περιοχή του Χαρκόβου.

Τα προελαύνοντα ουκρανικά στρατεύματα ανέκτησαν τα χαμένα εδάφη με εντυπωσιακή ταχύτητα. Απελευθέρωσαν την Μπαλακλίγια και ύψωσαν τη γαλαζοκίτρινη σημαία στο Ιζιούμ. Πολίτες και αξιωματούχοι σε κάθε σημείο της χώρας αλλά και πολλοί ακόμη σε όλες τις δυτικές πρωτεύουσες πλέον ελπίζουν: το ποτάμι του πολέμου, τελικά, μπορεί να γυρίσει πίσω…

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι απέσυρε τις δυνάμεις του από την περιοχή, στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης «ανασύνταξης». Οπως υποστήριξε η Μόσχα, ο στρατός της μετακινήθηκε προς το Ντονέτσκ, στα νότια, «προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Επαρση της ουκρανικής σημαίας στη Μπαλακλίγια. Οι Ουκρανοί προελαύνουν στην περιοχή του Χαρκόβου | Ministry of Defense of Ukraine/Handout via REUTERS

Η εντυπωσιακή κατάρρευση των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή του Χαρκόβου, επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, δεν συνιστά από μόνη της μια αποφασιστική μετατόπιση του κέντρου βάρους του πολέμου προς την πλευρά της Ουκρανίας. Η Ρωσία εξακολουθεί να κατέχει τη Μαριούπολη, τη Μελιτόπολη, τη Χερσώνα, και τα ρωσικά στρατεύματα εξακολουθούν να ελέγχουν την πολύτιμη για τον Πούτιν «χερσαία γέφυρα» προς την Κριμαία. Το απόγευμα του Σαββάτου, μάλιστα, η Ρωσία άρχισε να σφυροκοπεί τα ανακτημένα εδάφη με πυραύλους μεγάλης ισχύος. Αλλά η ουκρανική αντεπίθεση έκοψε τις γραμμές ανεφοδιασμού του εχθρού, αποκάλυψε την αταξία στις τάξεις των Ρώσων, ανάγκασε τις Αρχές κατοχής να φύγουν και εξόργισε τους υποστηρικτές του Κρεμλίνου.

«Μια μεγάλη ήττα», παραπονέθηκε ο Ιγκόρ Γκίρκιν, ένας σκληροπυρηνικός πρώην διοικητής των αυτονομιστών στην Ουκρανία, στο Telegram.

Ο ουκρανός υπουργός Αμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ δήλωσε ότι η χώρα του απέχει ακόμη πολύ από το να διεκδικήσει οποιονδήποτε θρίαμβο. «Σημάδι νίκης για μένα θα είναι να επιβιβαστώ σε ένα αεροπλάνο στο Χάρκοβο και να προσγειωθώ στη Μαριούπολη», δήλωσε το Σάββατο σε συνέδριο στο Κίεβο.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, που πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στην πρωτεύουσα και μίλησε στο ίδιο συνέδριο υπογράμμισε ότι «τα στρατεύματα προχωρούν- δεν κερδίζουν μόνο εδάφη, αλλά απελευθερώνουν ανθρώπους. Νομίζω ότι είναι πραγματικά μια στιγμή ελπίδας, αν και ίσως είναι μια μικρή στιγμή ελπίδας. Αυτό είναι που χρειαζόμαστε», ενώ στην Ουάσινγκτον, ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Αμυνας χαρακτήρισε τις προόδους «εξαιρετικά ενθαρρυντικές».

Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ με τον ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Κουλέμπα | REUTERS/Valentyn Ogirenko
Το ουκρανικό κόλπο με τη Χερσώνα

Η προώθηση των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή του Χαρκόβου, στα βορειοανατολικά, ήταν αποτέλεσμα μιας ξεχωριστής παράλληλης επιχείρησης στη Χερσώνα, στα νότια της χώρας, γεγονός που παρέσυρε εκεί μεγάλο όγκο ρωσικών στρατευμάτων.

Μόλις πριν από δύο μήνες, ο ουκρανικός στρατός αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την πόλη Λισιτσάνσκ, παραχωρώντας ολόκληρη την περιοχή του Λουγκάνσκ στον ρωσικό έλεγχο, υπενθυμίζει η Washington Post. Το βράδυ του Σαββάτου, ωστόσο, ο κυβερνήτης του Λουγκάνσκ, Σερχίι Χαϊντάι, έγραψε στο Twitter ότι τα ουκρανικά στρατεύματα είχαν επιστρέψει στην περιοχή.

Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν προωθηθεί μέσα σε λίγες ημέρες σε δεκάδες πόλεις και χωριά, γεγονός που όπως υποστηρίζουν στρατιωτικοί αναλυτές, μπορεί να αλλάξει την πορεία του πολέμου.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός», δήλωσε ο Ρομπ Λι, του Ινστιτούτου Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής. «Δεν σημαίνει ότι η Ρωσία θα αναγκαστεί να φύγει από την Ουκρανία σύντομα. Αλλά συνεχίζουν να μην μαθαίνουν από τα λάθη τους, συνεχίζουν να μην κάνουν σωστά τα βασικά πράγματα», πρόσθεσε.

Ο ρώσος στρατιωτικός αναλυτής Μιχαήλ Χονταρένοκ δήλωσε στη ρωσική κρατική τηλεόραση ότι το Κουπιάνσκ, το οποίο απειλούνταν ήδη από την Παρασκευή και μέρος του οποίου βρίσκεται ήδη υπό τον ουκρανικό έλεγχο, ήταν μια πολύ σημαντική βάση εφοδιασμού για τη Ρωσία.

Μια selfie από τους ουκρανούς μαχητές στο χωριό Βασιλένκοβ, όπου κυματίζει ξανά η γαλανοκίτρινη σημαία | Press service of the Territorial Defence of the Ukrainian Armed Forces/Handout via REUTERS
Μαζικό κύμα φυγής

Ενδεικτικό της τροπής που έχουν λάβει οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στον ουκρανικό Βορρά είναι το γεγονός ότι αξιωματούχοι και «εθελοντές» που εργάζονταν για τη ρωσική κατοχική διοίκηση στην περιοχή του Χαρκόβου αναχώρησαν από την Μπαλακλία, το Κουπιάνσκ, το Ιζιούμ και το Βολτσάνσκ με προορισμό τα ρωσικά σύνορα και δημιουργούσαν προσωρινούς καταυλισμούς στην περιοχή του Μπέλγκοροντ.

«Οι πρόσφυγες φτάνουν εδώ λόγω των αυξημένων βομβαρδισμών που εξαπολύουν οι ουκρανοί εθνικιστές», έγραψε ο τοπικός ηγέτης του κόμματος «Ενωμένη Ρωσία», Αντρέι Τουρτσάκ, στο ιστολόγιό του στο Telegram και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν περισσότερα από 400 οχήματα στα σύνορα», κάτι που επιβεβαίωσε και ο κυβερνήτης της περιοχής Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, λέγοντας ότι τα συνοριακά σημεία ελέγχου προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την πυρετώδη εισροή ανθρώπων που εγκαταλείπουν την περιοχή εξαιτίας της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο Τουρτσάκ είχε προτείνει τα ψευδο-δημοψηφίσματα που προετοίμαζε η Μόσχα ως πρόσχημα για την προσάρτηση των κατεχόμενων εδαφών να γίνουν στις 4 Νοεμβρίου, ώστε να συμπέσουν με την Ημέρα Ενότητας της Ρωσίας.

Σήμερα σε πολλές από τις συγκεκριμένες περιοχές ανεμίζουν γαλαζοκίτρινες σημαίες και ουκρανοί στρατιώτες φωτογραφίζονται με φόντο… μεγάλο αριθμό κιβωτίων πυρομαχικών και στρατιωτικών οχημάτων που άφησαν πίσω τους οι Ρώσοι.

Οπλα και πυρομαχικά που άφησαν πίσω τους οι ρωσικές δυνάμεις κατά την – άτακτη, όπως φαίνεται – αποχώρησή τους από την περιοχή του Χαρκόβου | Press service of the Commander-in-Chief of the Armed Forces of Ukraine/Handout via REUTERS
Εκστρατεία παραπληροφόρησης

Η πολυδιαφημισμένη επίθεση της Ουκρανίας στο Νότο ήταν μια εκστρατεία παραπληροφόρησης για να αποσπάσει την προσοχή της Ρωσίας από την πραγματική επίθεση που ετοιμαζόταν στην περιοχή του Χαρκόβου, παραδέχθηκε μιλώντας στον Guardian, ο Τάρας Μπερέζοβετς πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας και πλέον εκπρόσωπος Τύπου της Ταξιαρχίας Bohun των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας. «Οι Ρώσοι πίστευαν ότι η αντεπίθεσή μας θα άρχιζε από τον Νότο και μετακίνησαν εκεί τις δυνάμεις τους. Ομως επιτεθήκαμε εκεί που δεν το περίμεναν και αυτό τους έκανε να πανικοβληθούν και να φύγουν», είπε.

Στις 29 Αυγούστου, η νότια διοίκηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι «ξεκίνησε η πολυαναμενόμενη επίθεση στην περιοχή της Χερσώνας». Ομως οι στρατιώτες στην πρώτη γραμμή του συγκεκριμένου μετώπου έλεγαν τότε ότι δεν αντιλήφθηκαν κανένα στοιχείο που να δικαιολογεί αυτόν τον ισχυρισμό.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι ουκρανικές δυνάμεις στο Νότο κατέλαβαν αρκετά χωριά – όχι μικρό κατόρθωμα, δεδομένης της αναφερόμενης δύναμης των ρωσικών θέσεων. Ομως τα κέρδη δεν διέφεραν ουσιαστικά από τη σταθερή αλλά περιορισμένη πρόοδο που είχαν σημειώσει οι ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή της Χερσώνας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ωστόσο, η κατάληψη αυτών των μικροσκοπικών χωριών της Χερσώνας, με πληθυσμό μερικών χιλιάδων κατοίκων, έγινε ξαφνικά μεγάλη διεθνής είδηση.

Η Νατάλια Χούμενιουκ, εκπρόσωπος της Νότιας Διοίκησης της Ουκρανίας είχε τότε επιβάλει ένα «καθεστώς σιωπής» και είχε απαγορεύσει προσωρινά στους δημοσιογράφους να επισκέπτονται τις γραμμές του μετώπου.

Η αναταραχή στα Μέσα Ενημέρωσης γύρω από τη νότια επίθεση ήταν μια συντονισμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης από την Ουκρανία, δήλωσε ο Μπερόζοβετς, με στόχο τις ρωσικές δυνάμεις, η οποία είχε οργανωθεί εδώ και αρκετούς μήνες. «Εν τω μεταξύ [οι δικοί μας] στο Χάρκοβο έλαβαν τα καλύτερα δυτικά όπλα, κυρίως αμερικανικά», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...