562
| Wired/CreativeProtagon

Εννέα υπέροχοι οραματιστές του μέλλοντος…

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2017, 13:10

Εννέα υπέροχοι οραματιστές του μέλλοντος…

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2017, 13:10

Χριστίνα Αγαπάκη / Christina Agapakis
Εξυπνη βιολογία

chris_AM

Η ελληνοαμερικανίδα βιολόγος Χριστίνα Αγαπάκη εργάζεται στην εταιρεία βιοτεχνολογίας Ginkgo Bioworks στην Βοστόνη έχοντας έναν πολύ ενδιαφέροντα ρόλο. H εταιρεία εμπορεύεται οργανισμούς (μικρόβια, βακτήρια, μύκητες) κατά παραγγελία για διαφόρων ειδών χρήσεις. Οι ερευνητές της δημιουργούν οργανισμούς για χρήση σε ζυμώσεις, στην παραγωγή καλλυντικών κ.α. Η Αγαπάκη έχει τον ρόλο του γεφυροποιού στους τομείς της ανάπτυξης αυτών των οργανισμών, στο τεχνικό κομμάτι δηλαδή και στην εμπορική τους εκμετάλλευση. Συνεργάζεται με πελάτες της εταιρείας (εμπορικές εταιρείες σε διάφορους τομείς) με τους οποίους συζητά το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς για να αυξήσουν την ποιότητα και την διάρκεια ζωής των προϊόντων τους μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος παραγωγής τους και άρα την τελική τιμή πώλησης. Πρόσφατα η γαλλική εταιρεία αρωμάτων Rebertet ζήτησε από την Ginkgo να δημιουργήσει μια μαγιά που να μπορεί  να «αντιγράφει» και να αναπαράγει την οσμή των αιθέριων ελαίων του τριαντάφυλλου. Η Ginkgo προσέθεσε στους μύκητες της νέας μαγιάς τα γονίδια που παράγουν το άρωμα των τριαντάφυλλων και δημιουργήθηκε τελικά μια νέα ουσία. Στην συνέχεια η Αγαπάκη συνεργάστηκε με την γαλλική εταιρεία για να χρησιμοποιηθεί σωστά η νέα ουσία που δημιουργήθηκε ώστε να παραχθούν νέα αρώματα. «Αυτό που κάνω βασικά είναι να προσπαθώ να βρω τρόπο για να αξιοποιηθούν δημιουργικά οι τεχνικές που αναπτύσσει η εταιρεία και οι οργανισμοί που δημιουργούνται» λέει η Αγαπάκη.

Biologi_1_152199281
H δημιουργία γενετικά τροποποιημένων μικροοργανισμών για εμπορική χρήση έχει πλήθος εφαρμογών

 

Παρίσα Τάμπριτζ /Parisa Tabriz
Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Parisa Tabriz_AMΗ Παρίσα Τάμπριτζ είναι επικεφαλής του προγράμματος πλοήγησης Google Chrome. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Τάμπριτζ πίεζε την ομάδα των προγραμματιστών της που αποτελείται από 52 άτομα για να βρει λύση σε μια σειρά προβλημάτων σύνδεσης των χρηστών με διάφορα sites. Προβλήματα τα οποία μέχρι τώρα ανάγονταν σε λάθη του χρήστη και δημιουργούσαν κενά ασφαλείας που εκμεταλλεύονταν οι χάκερ και οι κακόβουλοι του κυβερνοχώρου. Η ομάδα κατάφερε τελικά να δημιουργήσει εργαλεία με τα οποία ο πλοηγός διαπιστώνει ότι το site με το οποίο θέλει να συνδεθεί ένας χρήστης δεν διαθέτει όλα τα προβλεπόμενα συστήματα προστασίας και ασφαλείας και έτσι δεν συνδέεται με το site αυτό ενημερώνοντας τον χρήστη ότι η σύνδεση δεν είναι ασφαλής και αφήνει εκείνον να αποφασίσει αν θα συνεχίσει.

Crome_secure_120964261
Ο Google Chrome εντοπίζει τις μη ασφαλείς ιστοσελίδες και ενημερώνει τους χρήστες

 

Κάιτ Σοκ / Kait Schoeck
Βιομηχανικός σχεδιασμός

Kait SchoeckΗ Κάιτ Σοκ αποφάσισε να πάει σε σχολή σχεδίου και σκόπευε να γίνει ζωγράφος ή να ασχοληθεί με την εικονογράφηση. Στην σχολή άλλαξε γνώμη και άρχισε να ασχολείται με τον βιομηχανικό σχεδιασμό φτιάχνοντας σχέδια τα οποία τράβηξαν την προσοχή της Microsoft. Ο γίγαντας του λογισμικού αποφάσισε να την εντάξει στο δυναμικό του και ειδικότερα στο τμήμα σχεδιαστών των προϊόντων Surface που είναι μια σειρά προϊόντων με τεχνολογίας αφής. Και έγινε το αναπάντεχο. Μετά από δεκαετίες η Microsoft, χάρις στην ομάδα της Σοκ, κατάφερε να ξεπεράσει σε design την Apple. Ετσι τα μηχανήματα της Microsoft δεν είναι πια μόνο ισχυρά και έξυπνα αλλά και όμορφα.

MIcrosoft_571640134
H ομάδα της Κάιτ Σοκ  έδωσε νέο αέρα αισθητικής στα προϊόντα της Microsoft

 

Διαβάστε περισσότερα:
Μανού Πρακάς / Manu Prakash
Ιατρικά εργαλεία →

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News