640
Οι τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι που προσφέρουν πρόσβαση στο Internet δημιουργούν προβλήματα στις αστρονομικές παρατηρήσεις | Space X

Οι δορυφόροι του Internet εχθροί των αστρονόμων

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2020, 15:10
Οι τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι που προσφέρουν πρόσβαση στο Internet δημιουργούν προβλήματα στις αστρονομικές παρατηρήσεις
|Space X

Οι δορυφόροι του Internet εχθροί των αστρονόμων

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2020, 15:10

Η δημιουργία στόλων από σχετικά μικρού μεγέθους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους που θα παρείχαν υψηλής ταχύτητας και ποιότητας πρόσβαση στο Internet σε κάθε σημείο του πλανήτη χαιρετίστηκε ως μια πολύ θετική εξέλιξη. Οι στόλοι αυτοί, από την μια πλευρά παρέχουν Internet στους κατοίκους περιοχών όπου για διαφόρους λόγους δεν υπάρχουν τηλεπικοινωνιακές υποδομές και από την άλλη μπορούν να αντικαταστήσουν τις συμβατικές υποδομές προσφέροντας καλύτερες υπηρεσίες.

Το χαμηλό κόστος κατασκευής αυτών των δορυφόρων που έχουν μέγεθος περίπου όσο ένα τραπέζι κουζίνας αλλά και το γεγονός ότι μπορούν να εκτοξεύονται δεκάδες ή εκατοντάδες ταυτόχρονα είναι πολύ ελκυστικά πλεονεκτήματα. Όλοι οι σύγχρονοι μεγιστάνες που έχουν δημιουργήσει διαστημικές υπηρεσίες έσπευσαν να επενδύσουν σε αυτούς τους δορυφόρους.

Ο Ελον Μασκ (Tesla), ο Τζεφ Μπέζος (Amazon) και ο Ρίτσαρντ Μπράνσον (Virgin) έχουν ξεκινήσει την κατασκευή τέτοιων δορυφορικών στόλων. Ο Μασκ θέλει να δημιουργήσει ένα στόλο από 12 χιλιάδες δορυφόρους τον οποίο έχει ονομάσει Starlink. Προς το παρόν έχει πάρει άδεια για να εκτοξεύσει 1.500 δορυφόρους και μέχρι στιγμής έχουν εκτοξευτεί 300. Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον έχει εκτοξεύσει έξι δορυφόρους ενώ ο Τζεφ Μπέζος έλαβε πρόσφατα άδεια για να εκτοξεύσει 3.000

Ερευνητικό εμπόδιο

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times η λειτουργία αυτών των στόλων αποδεικνύεται ότι έχει μια πολύ σημαντική παρενέργεια. Εμποδίζουν τους αστρονόμους να παρατηρούν με επίγεια μέσα τα διαστημικά σώματα. Ήδη οι δορυφόροι του Ελον Μασκ εμφανίζονται στον ουρανό ως λαμπερές λευκές ραβδώσεις «μπερδεύοντας» με αυτό τον τρόπο τα τηλεσκόπια.

Οι εμπλεκόμενες εταιρείες αναφέρουν ότι συνεργάζονται με τους αστρονόμους για να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις των δορυφόρων. Όμως δεδομένου του μεγέθους των στόλων αυτών των δορυφόρων που αναμένεται να σχηματιστούν λίγο έξω από την Γη τα επόμενα χρόνια η επιστημονική κοινότητα ανησυχεί ιδιαίτερα. Έτσι και αλλιώς υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες όπως ο έντονος φωτισμός των αστικών περιοχών και τα σύννεφα που δημιουργούν σοβαρά εμπόδια στην παρατήρηση του Διαστήματος με επίγεια τηλεσκόπια. Η επιστημονική κοινότητα ανησυχεί ιδιαίτερα ότι αν μπροστά στα τηλεσκόπια βρίσκονται και στόλοι χιλιάδων δορυφόρων με έντονη φωτεινότητα τότε η επίγεια παρατήρηση του Διαστήματος θα καταστεί πρακτικά αδύνατη και θα περιοριστούμε στις έρευνες που γίνονται με τα λίγα διαστημικά τηλεσκόπια που βρίσκονται σε λειτουργία αυτή την στιγμή.

«Ακόμη και αν βρίσκεσαι σε κάποιο μακρινό και απομονωμένο μέρος για παρατήρηση αντί να βλέπεις καθαρά τους πλανήτες και τον Γαλαξία τα εμπόδια που θα είχες μπροστά σου θα ήταν παρόμοια σαν να βρισκόσουν δίπλα σε ένα αεροδρόμιο» αναφέρει ο Ρόμπερτ Μάσει, αναπληρωτής διευθυντής στης Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Βρετανίας.

Μια φωτογραφία των δορυφόρων του στόλου Starlink καθώς αυτοί κινούνται στον νυχτερινό. Είναι προφανές γιατί οι αστρονόμοι διαμαρτύρονται αφού σε λίγο καιρό ο ουρανός θα είναι γεμάτος από τέτοιους δορυφόρους εμποδίζοντας τα τηλεσκόπια

«Καθώς όλο και περισσότεροι τέτοιου είδους δορυφόροι θα κινούνται γύρω από την Γη η θέα μας στον νυχτερινό ουρανό θα περιορίζεται συνεχώς. Η παρουσία αυτών των δορυφόρων θα αποτυπώνεται στις εικόνες του Σύμπαντος που θα μελετούν οι επιστήμονες. Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος με αυτό που συμβαίνει και το ίδιο ανήσυχη είναι ολόκληρη η κοινότητα των αστροφυσικών» δηλώνει ο Τζέιμς Γκιτς, καθηγητής του Κέντρου Αστροφυσικής Έρευνας στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Χερντφορσάιρ.

Η Space X, η διαστημική εταιρεία του Ελον Μασκ που εκτοξεύει τους δορυφόρους του στόλου Starlink, ανακοίνωσε στην επιστημονική κοινότητα ότι από εδώ και πέρα θα τοποθετείται στους δορυφόρους μια σκουρόχρωμη επίστρωση ώστε να περιοριστεί η φωτεινότητα τους ενώ εξετάζονται και άλλες μέθοδοι περιορισμού του φωτός που ανακλούν πίσω στην Γη.

Δεν υπάρχουν διεθνείς κανονισμοί για το τι εκτοξεύεται και εισέρχεται σε τροχιά γύρω από την Γη. Αν και κάποιες χώρες έχουν ορισμένους κανονισμούς εντούτοις κανείς δεν ενδιαφέρεται για την οπτική μόλυνση του περιβάλλοντος. «Το επιστημονικό ζήτημα που τίθεται είναι το πόσο οι δορυφόροι επηρεάζουν τα όργανα που παρατηρούν τον νυχτερινό ουρανό και αναζητούν απαντήσεις για το Σύμπαν που ζούμε. Σε ποιόν λοιπόν ανήκει ο νυχτερινός ουρανός και τι μέτρα πρέπει να ληφθούν για να μείνει καθαρός;» ρωτάει ο Ρόμπερτ Μάσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...