1051
Αυτή η εικονογράφηση που αποδόθηκε στην επιτροπή «Ελλάδα 2021» προκάλεσε την... οργή του γνωστού και μη εξαιρετέου «Ελληνάρα» Βασίλη Τσιάρτα | social media

Ο Γιάννης του «1821», ο Τσιάρτας και η «κυρα-Γιάννα»

Sportscaster Sportscaster 11 Ιανουαρίου 2021, 12:22
Αυτή η εικονογράφηση που αποδόθηκε στην επιτροπή «Ελλάδα 2021» προκάλεσε την... οργή του γνωστού και μη εξαιρετέου «Ελληνάρα» Βασίλη Τσιάρτα
|social media

Ο Γιάννης του «1821», ο Τσιάρτας και η «κυρα-Γιάννα»

Sportscaster Sportscaster 11 Ιανουαρίου 2021, 12:22

Την εποχή που έπαιζε μπάλα, έως το 2007, πολλοί πίστευαν πως… ήταν μουγγός. Οι εμφανίσεις του μπροστά σε μικρόφωνο, σπάνιες -σχεδόν συλλεκτικές- και ολιγόλογες, επιβεβαίωναν ότι το δυνατό σημείο του Βασίλη Τσιάρτα ήταν το «μαγικό» αριστερό του πόδι. Τιποτολογίες, του στιλ «βασικά νομίζω οτι σήμερα κερδίσαμε…». Ελάχιστοι είναι, άλλωστε, οι ποδοσφαιριστές που, παράλληλα με το σώμα τους, κατάφεραν να γυμνάσουν και το πνεύμα τους.

Μετά την αποχώρησή του από τη δράση τον ξανασυναντήσαμε ως τηλεσχολιαστή αγώνων. Η αργή ομιλία του, η χρονοκαθυστέρηση με την οποία έβαζε τις λέξεις στη σειρά για να σχηματίσει μια πρόταση, χλευάστηκε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και ενέπνευσε τη σάτιρα του Γιώργου Μητσικώστα. Τουλάχιστον, μιλούσε για κάτι που γνώριζε καλά. Από το καλοκαίρι του 2016, όμως, που άνοιξε λογαριασμό στο Twitter, ο Τσιάρτας «ξέφυγε». Ανακάλυψε ένα βήμα που του έδινε τη δυνατότητα να εκφέρει άποψη επί παντός επιστητού, και δεν απέφυγε τον πειρασμό να καταπιαστεί με μια σειρά από ζητήματα, στα οποία ήταν εντελώς… απροπόνητος.

Οι δημόσιες κοινωνικοπολιτικές του τοποθετήσεις, πάντοτε αρνητικές και αντιδραστικές, ακραίες και γεμάτες «δηλητήριο» για τους διαφορετικούς, έγιναν το αγαπημένο του χόμπι. Οσο περισσότερη οργή ξεσήκωναν εναντίον του στα media και τα social media, τόσο εκείνος συνέχιζε να προκαλεί με τις αναρτήσεις του. Φαίνεται πως η δημοσιότητα του έλειψε πολύ. Κι αν δεν μπορούσε να έχει το χειροκρότημα που, δικαίως, κέρδιζε όταν έδινε τις παραστάσεις του στα γήπεδα, καλή και η κατακραυγή. Αρκεί ο κόσμος να ασχολείται μαζί του.

Αφορμή για το τελευταίο του «χτύπημα» ήταν η παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο σε αφίσα που κυκλοφόρησε στα social media και αποδόθηκε στην Επιτροπή «Greece 2021» για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. «Αηδιάζω και μόνο που τη βλέπω», έγραψε ο Τσιάρτας στο Facebook, σε ένα παραλήρημα εναντίον της Γιάννας Αγγελοπούλου (είναι πρόεδρος της επιτροπής εορτασμού), στο οποίο την αποκαλεί «τραγική» και «κυρα-Γιάννα». Ποιον θα ήθελε στη φωτογραφία, αντί του Γιάννη; «Κάποιο από τα παιδιά του ‘87 στο μπάσκετ, του ‘04 στο ποδόσφαιρο, του ‘05 πάλι στο μπάσκετ, ή κάποιον/α Ολυμπιονίκη». Σε ελεύθερη απόδοση, κάποιον έλληνα αθλητή που να μην είναι μαύρος και να μην κατάγεται από τη Νιγηρία.

Για τους Αμερικανούς -και για όλο τον κόσμο- ο Αντετοκούνμπο είναι Ελληνας. Για τον Τσιάρτα και τους ομοϊδεάτες του, όχι. Επειδή δεν είναι ελληνικής «καταγωγής». Μέχρι εκεί φτάνει το μυαλό τους. Τα υπόλοιπα, δεν τα βλέπουν

Ο υπερπατριωτισμός του Τσιάρτα θόλωσε, πάλι, τη σκέψη του. Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι οι κορυφαίες στιγμές του ελληνικού αθλητισμού είναι η κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ το 1987, του Euro το 2004, ή του -«για την Ελλάδα, ρε γαμώτο»- πρώτου μας χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου στο στίβο έπειτα από 80 χρόνια (1992), ο πιο αναγνωρίσιμος στο εξωτερικό αθλητής μας είναι ο Αντετοκούνμπο. Ούτε ο Νικ Γκάλης, ούτε ο Θοδωρής Ζαγοράκης, ή η Βούλα Πατουλίδου. Και με αυτό το concept επιλέχτηκε για να φιγουράρει δίπλα στον πιο διάσημο γιατρό μας (Γεώργιος Παπανικολάου), ή την πιο διάσημη ντίβα μας (Μαρία Κάλλας).

Για την ακρίβεια, ο σούπερ-σταρ του ΝΒΑ είναι ο πιο γνωστός, παγκοσμίως, Ελληνας του 21ου αιώνα. Γιατί μετά τον Zorba the Greek, ο «Greek Freak» είναι ο μόνος Greek που γνωρίζουν οι ξένοι. Διόλου τυχαία το 2016 ο (τότε) πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έβαλε τον θαυμασμό του για τον Γιάννη στην ίδια πρόταση με την αποθέωση της Ελλάδας για την προσφορά της στην ανθρωπότητα.

Για τους Αμερικανούς -και για όλο τον κόσμο- ο Αντετοκούνμπο είναι Ελληνας. Για τον Τσιάρτα και τους ομοϊδεάτες του, όχι. Επειδή δεν είναι ελληνικής «καταγωγής». Μέχρι εκεί φτάνει το μυαλό τους. Τα υπόλοιπα, δεν τα βλέπουν. Ο Γιάννης μιλάει τα Ελληνικά καλύτερα από τους περισσότερους Ελληνες. Δεν παραλείπει να αναφέρει την Ελλάδα σε κάθε σημαντική στιγμή της ζωής του. Πάντα με ευγνωμοσύνη και αγάπη, κι ας υπέφερε τόσα. Δεν έκαψε και δεν έσκισε, ποτέ, την ελληνική σημαία. Αντιθέτως, αρνήθηκε να την υπογράψει, από σεβασμό, όταν κάποιοι φαν του το ζήτησαν. Οταν τον κάλεσε η Εθνική, ανταποκρίθηκε με προθυμία. Δεν την αρνήθηκε, ούτε εκείνο το καλοκαίρι που υπήρχε κίνδυνος να τραυματιστεί και να χάσει ένα συμβόλαιο 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Ενώ κάποιοι βεριτάμπλ Ελληνες την εγκατέλειψαν σε πολύ νεαρές ηλικίες για να αφοσιωθούν στους συλλόγους που τους πληρώνουν. Πήγε και Στρατό – δεν «την έψαξε» να βγει «Ι5». Και το αγαπημένο του μέρος δεν είναι η Μύκονος ή η Σαντορίνη, αλλά του Ζωγράφου. Εκεί που ζουν οι (έλληνες) φίλοι του.

Το πρώτο post του Τσιάρτα που είχε κάνει «ντόρο», τον Οκτώβριο του 2017, κατέκρινε το νομοσχέδιο που έδινε το δικαίωμα στην επιλογή φύλου από την ηλικία των 15 ετών. Τότε, σε ένα κρεσέντο ομοφοβίας, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής εξομοίωνε την ομοφυλοφιλία με την παιδοφιλία. Δηλαδή, τη σεξουαλική ελευθερία με τη διαστροφή και το έγκλημα. Ηταν η πρώτη φορά που ο κόσμος κατάλαβε πόσο βαθύ σκοτάδι υπάρχει στο μυαλό του.

Υστερα τον απασχόλησαν, το Προσφυγικό, η Μακεδονία, τα Ελληνοτουρκικά, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι καταλήψεις, η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, η σημαία που δεν πρέπει να κρατούν αλλοδαποί μαθητές, η δίκη της Χρυσής Αυγής… Αλλά, πάνω απ’ όλα, είναι ο υπέρμαχος των «χρηστών ηθών». Τον περασμένο Ιούνιο τον είχε ενοχλήσει μια διαφήμιση γνωστής αλυσίδας σούπερ-μάρκετ με αφορμή την Ημέρα του Πατέρα. Εδειχνε ένα κοριτσάκι να παίζει με τον μπαμπά του, ο οποίος φορούσε σκιά ματιών, στέκα και τσιμπιδάκια στα μαλλιά. «Ο,τι πιο χυδαίο και απαξιωτικό για τον πατέρα. Αν και ψωνίζω από το συγκεκριμένο σούπερ-μάρκετ, μετά από αυτό τέλος, αν δεν την αποσύρουν», έγραψε στο Facebook.

Ακόμη και τη μόνη φορά που είχε δίκιο, όταν ένας τηλεοπτικός σταθμός είχε διακωμωδήσει τη μακεδονική ενδυμασία της γενέτειράς του (Αλεξάνδρεια Ημαθίας), το έχασε με τον τρόπο που διαμαρτυρήθηκε: καθυβρίζοντας την παρουσιάστρια της εκπομπής. Γενικώς, όσοι έχουν απόψεις που δεν ταυτίζονται με τις δικές του, τον βγάζουν εκτός εαυτού: «Μέχρι να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης (του κορονοϊού) και να μπούμε πάλι με ασφάλεια σε κανονικούς ρυθμούς μπορείτε εσείς οι Κομμουνιστές, Ζαίοι και παπαγαλάκια να το βουλώσετε και να πάτε να γ…ωπλυθείτε επιτέλους; Και ενοχλείτε, και δεν προσφέρεται (η ορθογραφία δεν είναι το φόρτε του) τίποτα απολύτως. Νισάφι πια. Κρατήστε και τα ρέστα απ’ το δεύτερο…».

Η Φύση τον προίκισε με τέτοιο ταλέντο, ώστε να γίνει ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε η χώρα, χωρίς, καν, να χρειάζεται να τρέξει. Αλλά ο 48χρονος, σήμερα, Τσιάρτας, ή Τσάρτας, ή Τσέρτσης, δεν αφήνει τους θαυμαστές του να τον θυμούνται ως τον χαρισματικό αρτίστα των γηπέδων που ομόρφαινε τις Κυριακές τους. Ανάρτηση με την ανάρτηση, μουτζουρώνει τον μύθο του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...