734
Πούτιν και Λουκασένκο σε μια νέα (πυρηνική) πραγματικότητα επί ευρωπαϊκού εδάφους | CreativeProtagon / Reuters

Ο «φασιστικός» δυτικός άξονας και η «αλήθεια» του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2023, 16:00
Πούτιν και Λουκασένκο σε μια νέα (πυρηνική) πραγματικότητα επί ευρωπαϊκού εδάφους
|CreativeProtagon / Reuters

Ο «φασιστικός» δυτικός άξονας και η «αλήθεια» του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2023, 16:00

«Η Δύση αρχίζει να κατασκευάζει έναν νέο Αξονα, παρόμοιο με εκείνον που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1930 από τα φασιστικά καθεστώτα στη Γερμανία και στην Ιταλία και στη μιλιταριστική Ιαπωνία»· όσον αφορά τον στόχο της, δεν είναι άλλος από την εξάλειψη της Ρωσίας, η οποία, από την πλευρά της, εδώ και χρόνια δεν κάνει τίποτα άλλο πέρα από το να προσπαθεί να προστατευτεί από «τις πρωτοβουλίες του ΝΑΤΟ»: Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya 1 ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δηλαδή ο δημιουργός ενός καθεστώτος που μόνον ως φασιστικό μπορεί να χαρακτηριστεί.

«Επιστημονικός ορισμός του φασισμού δεν υπάρχει. Αλλά όλοι μπορούν να συμφωνήσουν όσον αφορά ορισμένα χαρακτηριστικά που έχουν τα καθεστώτα αυτού του τύπου. Δεν διεξάγονται ελεύθερες εκλογές. Η καταστολή των αντιφρονούντων και η καταπάτηση του δικαιώματος στη κριτική είναι ο κανόνας. Το κράτος είναι αστυνομοκρατούμενο. Ολοι οι θεσμοί ελέγχονται από την πολιτική εξουσία. Υφίσταται προσωπολατρία. Διαδίδεται ο μύθος του ένδοξου παρελθόντος του έθνους. Η ιδέα της παραδοσιακής οικογένειας χρησιμοποιείται με στόχο την περιθωριοποίηση της διαφορετικότητας. Στη συνέχεια, όμως, τα παιδιά αυτών των οικογενειών ρίχνονται στον πόλεμο με παπούτσια από χαρτόνι, σαν τροφή για κανόνια. Επιδοκιμάζεται η λατρεία του θανάτου. Οργανώνονται κατακτητικές επιθέσεις εναντίον άλλων χωρών. Επινοούνται σύμβολα για να ενσταλάξουν τον τρόμο, είτε είναι η σβάστικα είτε το γράμμα Ζ. Εντοπίζεται ένας εχθρός, απαραίτητος ούτως ώστε να δικαιολογείται κάθε ενέργεια του καθεστώτος – είναι εκείνοι εναντίον ημών. Αυτά είναι τυπικά χαρακτηριστικά της Ρωσίας του Πούτιν», αναφέρει σχετικά σε ανάλυσή του ο Ντανίλο Τάινο της Corriere della Sera.

Ολα όσα είπε ο ρώσος πρόεδρος στη συνέντευξή του αποτελούν συνέχεια της ανακοίνωσης για την επικείμενη ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, μια χώρα που ουσιαστικά τελεί υπό το καθεστώς που ο Πούτιν θα ήθελε να επιβάλει στην Ουκρανία, δηλαδή είναι μια χώρα υποτελής στη Ρωσία, ένας δορυφόρος της Μόσχας. ΗΠΑ και ΝΑΤΟ κρίνουν τις δηλώσεις Πούτιν ως «επικίνδυνες και ανεύθυνες», αλλά θεωρούν πως αποτελούν σημάδι περισσότερο αδυναμίας παρά ισχύος, γι’ αυτό συστήνουν ψυχραιμία.

«Τελικά οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα περισσότερα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι “σκύλος που γαβγίζει δεν δαγκώνει”. Με λίγα λόγια πρέπει οπωσδήποτε να παρακολουθείται με ανησυχία η συνεχής χρήση της πυρηνικής απειλής από τον Πούτιν, αλλά δεν χρειάζεται υπερβολικός πανικός. Πράγματι, από την αρχή της κακοσχεδιασμένης εισβολής του στην Ουκρανία πριν από περισσότερο από 13 μήνες, ο ρώσος πρόεδρος στόχευε ακριβώς στο να ενσταλάξει τον φόβο στη δυτική κοινή γνώμη, που δεν ήταν πλέον συνηθισμένη στη λογική του Ψυχρού Πολέμου, επιδιώκοντας τον περιορισμό της βοήθειας που παρέχεται στην κυβέρνηση του Κιέβου. Ωστόσο, πολύ λίγα αποδεικνύουν ότι πραγματικά σκοπεύει να περάσει από τις απειλές σε πράξεις. Η ψυχραιμία, ο συντονισμός των συμμάχων και οι μετρημένες αντιδράσεις είναι επομένως η μόνη δυνατή απάντηση ικανή να αποτρέψει το ενδεχόμενο η ρωσική στρατηγική, που στοχεύει στην εκμετάλλευση του φάσματος του πυρηνικού ολοκαυτώματος, να προσφέρει στη Μόσχα εκείνες τις επιτυχίες που δεν μπορεί να καταφέρει με τον αδύναμο στρατό της στα πεδία των μαχών», σημειώνει ο Λορέντσο Κρεμονέζι, απεσταλμένος της ιταλικής εφημερίδας στο Κίεβο από τις πρώτες ημέρες του πολέμου.

Και είναι αλήθεια πως η ανακοίνωση περί της ανάπτυξης τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία συμπίπτει με την αποτυχία της ρωσικής επίθεσης στο Ντονμπάς και την αδυναμία, όπως φαίνεται, κατάκτησης του Μπαχμούτ, ενώ οι Ρώσοι σίγουρα ανησυχούν ολοένα περισσότερο για την επόμενη μεγάλη αντεπίθεση των (υποστηριζόμενων σχεδόν απόλυτα από το ΝΑΤΟ) Ουκρανών. Αλλά είναι απόλυτα κατανοητό πως κυρίως τα ευρωπαϊκά κράτη που βρίσκονται πιο κοντά στη Ρωσία, καθώς επίσης και οι αντιφρονούντες της Λευκορωσίας, ανησυχούν ιδιαίτερα για το ότι το Μινσκ θα μπορούσε να καταστεί πυρηνικό προγεφύρωμα της Μόσχας.

Οπως γράφει σε ανάλυσή του ο Φαμπρίτσιο Ντραγκοσέι, αρθρογράφος της Corriere, «κυρίως οι πρωτεύουσες του Συμφώνου της Βαρσοβίας (της συμμαχία μεταξύ της Ρωσίας και των δορυφόρων της στη Γηραιά Ηπειρο) σήμερα θεωρούν πως βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Αυτές οι χώρες χαιρέτησαν την απόφαση των βόρειων χωρών κρατών (Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Νορβηγία) να συντονίσουν τις αεροπορικές τους δυνάμεις. Πρόκειται για μια κίνηση που θα μπορούσε να καταστήσει την αποτρεπτική ικανότητα του ΝΑΤΟ πιο αποτελεσματική».

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Τζοζέπ Μπορέλ προειδοποιεί το Μινσκ να μην αποδεχτεί ρωσικά όπλα στην επικράτειά του, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος επιβολής περαιτέρω κυρώσεων στο καθεστώς του Αλεξάντερ Λουκασένκο. Το Κίεβο, από την πλευρά του, κατηγορεί τη Μόσχα ότι επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει τη Λευκορωσία και ζητάει έκτακτη γενική συνέλευση του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...