541
Η συσκευή τοποθετείται στα δάκτυλα και παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τον ιδρώτα | Lu Yin

Νέος φορτιστής για τα κινητά τηλέφωνα… τα δάκτυλά μας

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2021, 13:45
Η συσκευή τοποθετείται στα δάκτυλα και παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τον ιδρώτα
|Lu Yin

Νέος φορτιστής για τα κινητά τηλέφωνα… τα δάκτυλά μας

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2021, 13:45

Με το κινητό τηλέφωνο, έχεις όλο τον κόσμο στα χέρια σου. Τώρα, τα δάκτυλά σου θα σε βοηθήσουν να φορτίζεις το κινητό σου τηλέφωνο. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο ανέπτυξαν μια τεχνολογία που μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τον ιδρώτα και κατάφεραν να την προσαρμόσουν σε μια μικρή εύκαμπτη συσκευή που μπορεί να τοποθετήσει κάποιος στο δάκτυλό του.

Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times του Λονδίνου, η συσκευή είναι μια ταινία η οποία διαθέτει κάποια ένζυμα που αντιδρούν με τις ουσίες του ιδρώτα του ανθρώπου και με τη βοήθεια των οργάνων του συστήματος (τσιπ, ηλεκτρόδια κ.ά.) μετατρέπουν τον ιδρώτα σε ηλεκτρική ενέργεια.

Έχουν δημιουργηθεί κατά καιρούς διάφορα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον ιδρώτα, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που δεν χρειάζεται αυτός που τη χρησιμοποιεί να ασκείται σωματικά για να παράγει ιδρώτα. Η συσκευή μπορεί να κάνει τη δουλειά με την ελάχιστη δυνατή υγρασία που θα εντοπίσει στα δάκτυλα όταν κάποιος πληκτρολογεί σε ένα υπολογιστή ή στο κινητό τηλέφωνο ή παίζει κάποιο μουσικό όργανο. Η συσκευή μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια ακόμη και όταν κάποιος δεν κάνει απολύτως τίποτε ή όταν κοιμάται.

Στις δοκιμές που έκαναν οι ερευνητές, μια τέτοια συσκευή τοποθετημένη σε δάκτυλο έδειξε ότι μπορεί να παράγει σε χρονικό διάστημα δέκα ωρών ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας τέτοια που να φορτίζει για 24 ώρες ένα ηλεκτρονικό ρολόι χειρός. Αν κάποιος φορέσει δέκα τέτοιες συσκευές σε όλα του τα δάκτυλα, η ηλεκτρική ενέργεια που θα παραχθεί θα είναι δέκα φορές περισσότερη και θα μπορεί να φορτίσει και πιο ισχυρές ηλεκτρονικές συσκευές από ένα ρολόι. Πάντως, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η συσκευή, σε αυτή την αρχική μορφή της, χρειάζεται τρεις εβδομάδες λειτουργίας για να μπορέσει να φορτίσει ένα smartphone. Ευελπιστούν όμως ότι η τεχνολογία θα εξελιχθεί γρήγορα, ώστε να δημιουργηθούν πιο αποδοτικά συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα δάκτυλα.

Μπορεί κάποιος να πέσει για ύπνο φορώντας τη συσκευή και όσο κοιμάται, αυτή θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια. /  University California San Diego

«Θελήσαμε να δημιουργήσουμε μια συσκευή που να προσαρμόζεται στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου. Μπορείς να φορέσεις τη συσκευή και να ξεχάσεις ότι την έχεις πάνω σου, συνεχίζοντας να εργάζεσαι στο γραφείο σου, ή να πηγαίνεις για ύπνο και να συνεχίσεις να παράγεις ενέργεια. Θα μπορούσε η τεχνολογία αυτή να ονομαστεί “ισχύς από το πουθενά”» δηλώνει ο Τζόσεφ Βανγκ, καθηγητής Νανομηχανικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Αν και στους περισσότερους ακούγεται περίεργη επιλογή, οι ερευνητές δεν επέλεξαν τυχαία τα δάκτυλα ως πηγή ιδρώτα. Τα δάκτυλα έχουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ιδρωτοποιών αδένων στο ανθρώπινο σώμα. Κάθε δάκτυλο διαθέτει περισσότερους από χίλιους ιδρωτοποιούς αδένες που μπορούν να παράγουν 100-1.000 φορές περισσότερο ιδρώτα από τα υπόλοιπα μέρη του σώματος. «Η παραγωγή περισσότερου ιδρώτα στα δάκτυλα πιθανώς αποτέλεσε μια εξελικτική επιλογή για να μπορούμε να πιάνουμε καλύτερα διάφορα αντικείμενα. Απλώς σε σχέση με άλλα μέρη του σώματος, που δεν αερίζονται και ο ιδρώτας παραμένει σε αυτά, τα δάκτυλα είναι πάντα εκτεθειμένα στον αέρα και ο ιδρώτας εξατμίζεται. Εμείς βρήκαμε τρόπο να συλλέγουμε τον ιδρώτα από τα δάκτυλα πριν χαθεί και να τον μετατρέπουμε σε ενέργεια» αναφέρει ο Λου Γιν, διδακτορικός φοιτητής Νανομηχανικής και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News