1719
| CreativeProtagon/Shutterstock

Μillennials σε γάμους χωρίς σεξ

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2022, 13:45
|CreativeProtagon/Shutterstock

Μillennials σε γάμους χωρίς σεξ

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2022, 13:45

«Τα πρώτα χρόνια του γάμου μας είχαμε μια καταπληκτική σεξουαλική ζωή… αλλά καθώς εκείνος μεγάλωνε (είναι 30 ετών τώρα), απλά δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται πια για το σεξ», αναφέρει ένα από τα πολλά σχόλια, που κυκλοφορούν στην κοινότητα r/DeadBedrooms του Reddit, μια αυτοαποκαλούμενη «ομάδα συζήτησης για Redditors (χρήστες του Reddit), που έχουν μια σχέση η οποία στερείται σοβαρά σεξουαλικής οικειότητας».

Θλιμμένες αναρτήσεις όπως αυτή, από άτομα που έχουν σχέσεις με ελάχιστο ή καθόλου σεξ, αφθονούν. «Γιατί προτιμά το δικό του χέρι από το να κάνει σεξ μαζί μου;» είναι το ερώτημα μιας ανάρτησης. Η άποψη του συντονιστή του φόρουμ, μάλλον ζοφερή: «Οι συμβουλές εκτιμώνται πάντα», γράφει, «απλώς μην εκπλαγείτε αν τις έχουμε ακούσει όλες».

Αν και μπορεί να φαίνεται αρκετά φυσικό αυτές οι ιστορίες να προέρχονται από ηλικιωμένα ζευγάρια που αγωνίζονται να διατηρήσουν την παλιά τους σπίθα, πολλές δημοσιεύονται από άτομα που δηλώνουν στα 30 ή στα 40 τους. Μερικές γυναίκες ισχυρίζονται ότι τα παιδιά ή ο γάμος διακόπτουν τη σεξουαλική ζωή τους· άλλες, ότι οι σύζυγοί τους με «χαμηλή λίμπιντο» μπορεί να βλέπουν ατελείωτα πορνό, αλλά δεν «φτιάχνονται» με τις ίδιες. Η λίστα παραπόνων συνεχίζεται, με πλήθη millennials να δημοσιεύουν ιστορίες για τα «νεκρά υπνοδωμάτιά» τους, γράφει σε άρθρο της στο BBC η Τζέσικα Κλάιν.

Αν και οι millennials βρίσκονται στη σεξουαλική τους ακμή, ορισμένα μέλη αυτής της γενιάς, σε ολόκληρο τον κόσμο, φέρονται να «αποσύρονται από το σεξ», αναφέρουν δημοσιεύματα όπως αυτό του Atlantic. Λογαριασμοί σε φόρουμ των millennials, μεταξύ των οποίων και το r/DeadBedrooms, το επιβεβαιώνουν, ειδικά για παντρεμένα ζευγάρια και ζευγάρια σε μακροχρόνια σχέση.

Κάποια πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, εξάλλου, λένε κάτι ανάλογο: μια έρευνα του 2021 σε ενήλικες μεταξύ 18-45 ετών στις ΗΠΑ, που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Kinsey στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα και το κατάστημα λιανικής πώλησης σεξουαλικών βοηθημάτων Lovehoney, έδειξε ότι μεταξύ των παντρεμένων ενηλίκων, οι millennials ήταν οι πιο πιθανοί να «αναφέρουν προβλήματα σεξουαλικής επιθυμίας τον περασμένο χρόνο».

Σύμφωνα με την έρευνα, το 25,8% των παντρεμένων millennials ανέφεραν σχετικό πρόβλημα, ενώ μόνο το 10,5% των παντρεμένων Gen Z και το 21,2% των παντρεμένων ενηλίκων Gen X ανέφεραν κάτι ανάλογο. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι στις ημέρες μας τα ζευγάρια καταλήγουν πιο γρήγορα… χωρίς σεξ.

Αν και «η χαμηλή επιθυμία δεν είναι απαραίτητα συνώνυμη με το να είσαι σε γάμο χωρίς σεξ», λέει ο Τζάστιν Λέμιλερ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Kinsey, «όταν ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι σε έναν γάμο παρουσιάζουν έλλειψη επιθυμίας για σεξ, η σεξουαλική συχνότητα συνήθως μειώνεται. Και η απώλεια επιθυμίας είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους, κατ’ αρχάς, οι γάμοι καταλήγουν χωρίς σεξ».

Τι ακριβώς συμβαίνει, λοιπόν; Σεξοθεραπευτές και ερευνητές προτείνουν μια ποικιλία παραγόντων ικανών να εξηγήσουν τους γάμους χωρίς σεξ των millennials, από το τρέχον στάδιο της ζωής τους μέχρι την πανίσχυρη επιρροή του Διαδικτύου. Ανεξάρτητα από τους συγκεκριμένους λόγους, ωστόσο, αυτή η γενιά φαίνεται πως αντιμετωπίζει ορισμένα ιδιαίτερα, ακόμη και πρωτοφανή, εμπόδια ώστε να έχει μια υγιή σεξουαλική ζωή, γράφει στο BBC η Τζέσικα Κλάιν.

Χαμηλή έως ανύπαρκτη λίμπιντο

Ενας από τους ορισμούς του γάμου χωρίς σεξ… κυριολεκτεί: το ζευγάρι δεν έχει κάνει καθόλου σεξ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ενα άλλο ευρέως χρησιμοποιούμενο μέτρο είναι ότι το ζευγάρι κάνει σεξ λιγότερες από 10 φορές τον χρόνο.

Οι απόψεις των ειδικών που μίλησαν στο BBC Worklife, επίσης διαφέρουν. Ο σεξοθεραπευτής Στίβεν Σνάιντερ από τη Νέα Υόρκη λέει: «Συνήθως, όταν ακούω “χωρίς σεξ” σκέφτομαι τέσσερις φορές τον χρόνο ή λιγότερο», λέει, εκτός αν αυτό το ζευγάρι «κάνει σεξ ανά τρίμηνο και αμφότεροι λένε ότι είναι φοβερό».

Η Κίμπερλι Αντερσον, σεξοθεραπεύτρια και επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του UCLA, χαρακτηρίζει έναν γάμο «χαμηλού σεξ» όταν αυτό γίνεται λιγότερες από 25 φορές ετησίως. Αλλοι, πάλι, λένε ότι ο ορισμός είναι καθαρά υποκειμενικός. Αν ένα ζευγάρι δεν είναι ευχαριστημένο με τη συχνότητα που κάνει σεξ, υπάρχει ένα πρόβλημα που αξίζει να αντιμετωπιστεί.

Ποιοι παράγοντες οδηγούν ένα ζευγάρι στην απουσία του σεξ; Αν υπάρχει «ασυμφωνία επιθυμίας» και το ζευγάρι δεν προσπαθήσει να την αντιμετωπίσει, αυτή η ανισορροπία μπορεί να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, λέει η σεξοθεραπεύτρια Κρίστενε Λοζάνο από την Καλιφόρνια. Το άτομο που θέλει περισσότερο σεξ και συνεχίζει να το προκαλεί, για παράδειγμα, μπορεί να τα παρατήσει και να χάσει την αυτοεκτίμησή του, εφόσον εξακολουθεί να απορρίπτεται. Εν τω μεταξύ, ο απορριπτικός σύντροφος μπορεί να αισθάνεται όλο και πιο ένοχος, δημιουργώντας έτσι ακόμη χειρότερες συνθήκες για την ενθάρρυνση της διέγερσης.

Αλλοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών προβλημάτων ή ζητημάτων ψυχικής υγείας, μπορούν επίσης να συμβάλουν, κάνοντας το σεξ αδύνατο, επώδυνο, δύσκολο ή ανεπιθύμητο. Αλλά και οι πολυάσχολες ζωές, με δουλειά ή/και παιδιά, είναι δυνατόν να αφαιρέσουν το σεξ από την εξίσωση, όπως εξάλλου και η κακή επικοινωνία αναφορικά με τις επιθυμίες του κάθε συντρόφου.

Αν και αυτές οι πτυχές δεν είναι ιδιαίτερες για καμία γενιά, ορισμένοι ειδικοί έχουν παρατηρήσει μια αλλαγή στο ποιός βιώνει σχέσεις χωρίς σεξ και σε ποιες περιόδους της ζωής του. Οι ειδικοί συμφωνούν, όμως, ότι στις μέρες μας τα ζευγάρια καταλήγουν χωρίς σεξ πιο γρήγορα.

Το βάρος του άγχους

Το υπερβολικό άγχος μπορεί να σκοτώσει τη σεξουαλική ζωή. «Είναι ένας από τους μεγαλύτερους δολοφόνους της λίμπιντο», σημειώνει ο ερευνητής στο Ινστιτούτο Kinsey Τζάστιν Λέμιλερ, «και οι millennials είναι μια ιδιαίτερα πιεσμένη ομάδα, από πολλές απόψεις, ειδικά σε σύγκριση με τη Gen X».

Πολλοί millennials γίνονται νέοι γονείς. Αυτό προκαλεί μεγάλο άγχος και μειώνει τη λίμπιντο

Αλλος παράγοντας είναι τα κύρια στάδια της ζωής. Πολλοί millennials, λόγω της ηλικίας τους, γίνονται νέοι γονείς ή έχουν μικρά παιδιά – μια περίοδος δυσβάστακτη στη ζωή κάθε ανθρώπου. Σε μια μελέτη του 2018, από το Relate (συμβουλευτικό δίκτυο με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο), το 61% των ατόμων στην ηλικία των 30 ανέφεραν ότι έκαναν λιγότερο σεξ από ό,τι θα ήθελαν, επειδή «τα μικρά παιδιά είναι εμπόδιο», με το 31% να λέει ότι «έχασαν τη λίμπιντό τους από τότε που απέκτησαν παιδιά».

Το άγχος τροφοδοτούν και άλλες αγωνίες. Οι millennials, για παράδειγμα, υστερούν σε σύγκριση με προηγούμενες γενιές στην αγορά κατοικίας: οι αυξημένες τιμές και ο πολλαπλασιασμός του φοιτητικού χρέους τους πιέζουν οικονομικά.

Πάνω από όλα, όμως, άγχος προκαλεί η τρέχουσα κατάσταση στους χώρους εργασίας. Τα στοιχεία του Μαΐου 2022 από την παγκόσμια εταιρεία συμβούλων Deloitte, που συλλέχθηκαν από πέντε χώρες, αποκάλυψαν ότι το 38% των millennials ένιωθαν τεράστια επιβάρυνση της ψυχικής υγείας τους –περισσότερο οι γυναίκες (41%) έναντι των ανδρών (36%)– η οποία οφείλεται κατά μεγάλο βαθμό στο εργασιακό άγχος.

Αν και το εργασιακό περιβάλλον δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα σταθερό για τους millennials, πολλοί από τους οποίους ξεκίνησαν να δουλεύουν την περίοδο της οικονομικής κρίσης, το πρόσθετο βάρος της πανδημίας Covid-19 έφερε μαζί του επιπλέον προβλήματα, επισημαίνει ο Λέμιλερ.

«Σε περιόδους μεγάλων τεχνολογικών αλλαγών, οι άνθρωποι τείνουν να εργάζονται εξαιρετικά σκληρά», προσθέτει ο σεξοθεραπευτής Στίβεν Σνάιντερ. Σύμφωνα με τα δεδομένα, εξάλλου, οι millennials είναι ιδιαίτερα εργασιομανείς. Η υπερκόπωση, όμως, συχνά οδηγεί σε εξάντληση, με αποτέλεσμα τα ζευγάρια να είναι αρνητικά στην προοπτική σεξ στο τέλος μιας κουραστικής μέρας, ένα μοτίβο που, όπως τονίζουν οι ειδικοί, μπορεί να επικρατήσει εφόσον επαναλαμβάνεται πολύ τακτικά.

Οι ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, απλώς επιδεινώνουν το πρόβλημα: «Μεγαλύτερες οικονομικές ανησυχίες, σε συνδυασμό με υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους, θα μπορούσαν να είναι ένας ιδιαίτερα ισχυρός παράγοντας πρόκλησης υψηλού άγχους και χαμηλής σεξουαλικής επιθυμίας» λέει ο Λέμιλερ.

Κοινωνική δικτύωση και πορνογραφία

Η επιρροή του Διαδικτύου είναι δεδομένη. Ο Σνάιντερ περιγράφει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως «απόσπαση της προσοχής» από σωματικές διαπροσωπικές δραστηριότητες όπως το σεξ, αλλά η Χίρσμαν πιστεύει ότι η συμβολή του ρόλου τους σε γάμους χωρίς σεξ είναι πολύ βαθύτερη. Λέει ότι έχουν οδηγήσει σε αυξημένη «συνείδηση ​​εικόνας» μεταξύ των millennials, της πρώτης γενιάς που κάνει πραγματικά υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι άνθρωποι αισθάνονται την ανάγκη να παρουσιάζονται τέλειοι σε αυτές τις πλατφόρμες, λέει, χρησιμοποιώντας φίλτρα και τεχνικές επεξεργασίας που δεν είναι διαθέσιμα στην πραγματική ζωή. Η προκύπτουσα αυτοσυνείδηση ​​μπορεί να τους ακολουθεί στα υπνοδωμάτια και στους γάμους τους, με αποτέλεσμα να μην έχουν αυτοπεποίθηση για το σώμα τους. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Relate για το 2018, το 37% των ατόμων κάτω των 30 ετών που συμμετείχαν σε σχέσεις με χαμηλό επίπεδο σεξ, ανέφεραν ότι είχαν αυτοσυνείδηση ​​για το σώμα τους, ενώ μόνο το 14% των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω είπαν το ίδιο.

Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν οδηγήσει σε αυξημένη «συνείδηση ​​εικόνας» μεταξύ των millennials, με αποτέλεσμα να μην έχουν αυτοπεποίθηση για το σώμα τους

Εκτός από τα social media, οι ειδικοί συμφωνούν ότι το πορνό έχει τεράστια επιρροή στους millennials, πολλοί από τους οποίους ενηλικιώθηκαν ακριβώς τη στιγμή που το πορνό γινόταν ευρέως προσβάσιμο στο Διαδίκτυο. Αυτό, φυσικά, έφερε μια τεράστια αλλαγή σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές. «Τον 20όαιώνα, μερικοί άντρες έτειναν να είναι σεξουαλικά καταναγκαστικοί με πολλές γυναίκες», λέει ο Σνάιντερ. «Σήμερα, απλώς τείνουν να βλέπουν πολύ πορνό».

Η Κίμπερλι Αντερσον έχει πολλούς πελάτες νεότερους των 45 ετών σε γάμο χωρίς σεξ, με «στυτική δυσλειτουργία που προκαλείται από πορνό», λέει, μια κατάσταση που καθιστά είτε αδύνατη είτε πολύ δύσκολη την επίτευξη στύσης χωρίς πορνογραφία, αλλά με έναν πραγματικό σύντροφο. Αυτό μπορεί να τους οδηγήσει στο να προτιμούν την αυτοϊκανοποίηση από το σεξ με τις συντρόφους τους.

Ορισμένοι συνηθίζουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της ευχαρίστησής τους, εξηγεί, επιζητώντας τις ακραίες εικόνες που βλέπουν σε πορνό, στις οποίες όμως δεν μπορούν να ανταποκριθούν ως παντρεμένοι: «“Το πορνό ποτέ δεν με απορρίπτει” και “το πορνό ποτέ δεν επικρίνει την απόδοσή μου” είναι σχόλια που ακούω συχνά στο γραφείο μου» λέει η αμερικανίδα σεξοθεραπεύτρια και καθηγήτρια Ψυχιατρικής.

«Νεκρές» κρεβατοκάμαρες για πάντα;

Φυσικά, οι millennials δεν μπορούν να αλλάξουν το γεγονός ότι εντάχθηκαν στο εργατικό δυναμικό κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης και τώρα παρασύρονται από μια άλλη, ούτε να διαγράψουν την επιρροή του πορνό ή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Επίσης, είναι ξεκάθαρο ότι η έλλειψη σεξ είναι ένα θέμα για το οποίο κάποιοι δυσκολεύονται να μιλήσουν με τον σύντροφό τους, πόσο μάλλον ευρύτερα, κάνοντας έτσι ακόμη πιο δύσκολη την κατανόηση των όποιων ζητημάτων και την εξεύρεση λύσεων.

Οπως αναφέρθηκε πρόσφατα στο r/DeadBedrooms, με τόσο πολυάσχολες ζωές και μυριάδες πιέσεις, ακόμη και η ανάδειξη του θέματος μπορεί να φαίνεται αδύνατη: «Απλώς δεν ξέρω καν τι να ζητήσω πια», έγραψε μια γυναίκα, που το παλεύει. «Θέλω να το διορθώσω, απλά δεν ξέρω πώς».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...