290
Νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης προετοιμάζει εμβόλιο για τον κορονοϊό (φωτογραφία αρχείου) | SOOC

Κορονοϊός: Ανοσία 83% για 20 εβδομάδες μετά την ανάρρωση!

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2021, 07:00
Νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης προετοιμάζει εμβόλιο για τον κορονοϊό (φωτογραφία αρχείου)
|SOOC

Κορονοϊός: Ανοσία 83% για 20 εβδομάδες μετά την ανάρρωση!

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2021, 07:00

Οσοι νόσησαν από λοίμωξη Covid-19 και έχουν αναρρώσει διαθέτουν παρόμοια επίπεδα προστασίας από τον κορονοϊό με αυτούς που έχουν κάνει το εμβόλιο, τουλάχιστον για τους πέντε πρώτους μήνες, σύμφωνα με νέα μελέτη που έγινε στη Βρετανία.

Η μεγάλη μελέτη SIREN του αγγλικού οργανισμού δημόσιας υγείας Public Health England (PHE) πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 20.000 υγειονομικούς και διαπίστωσε ότι η ανοσία που αποκτήθηκε έπειτα από μόλυνση Covid-19 παρείχε 83% προστασία από νέα λοίμωξη από κορονοϊό για τουλάχιστον 20 εβδομάδες, όπως γράφει ο Guardian.

Με βάση τα προκαταρκτικά ευρήματά τους και σύμφωνα με το Nature, οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σούζαν Χόπκινς, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ανοσολογική απόκριση έπειτα από αρχική λοίμωξη Covid-19 μειώνει κατά 83% τον κίνδυνο να κολλήσει κάποιος ξανά κορονοϊό μέσα στους επόμενους μήνες.

Τα στοιχεία της μελέτης δείχνουν ότι οι επαναλοιμώξεις είναι πολύ σπάνιες, καθώς συνέβησαν σε λιγότερο από το 1% των 6.614 συμμετεχόντων που ήδη είχαν αρρωστήσει με Covid-19.

«Η επαναλοίμωξη είναι αρκετά ασυνήθιστη, πράγμα που είναι καλό νέο. Ομως, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος είναι ελεύθερος να τριγυρίζει χωρίς μάσκα», σχολάζει ο ανοσολόγος Τζον Γουέρι, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Η μεγαλύτερη έρευνα στον κόσμο

Η μελέτη που ξεκίνησε τον Ιούνιο στο υγειονομικό προσωπικό της Βρετανίας είναι η μεγαλύτερη έρευνα επαναλοίμωξης από κορονοϊό στον κόσμο. Οι συμμετέχοντες κάνουν κάθε δύο έως τέσσερις εβδομάδες τεστ αίματος για αντισώματα του ιού SARS-CoV-2, καθώς και μοριακά τεστ PCR για διάγνωση του ίδιου του κορονοϊού.

  • Σε διάστημα πέντε μηνών βρέθηκαν 44 πιθανές περιπτώσεις επαναλοίμωξης, μερικές από τις οποίες ακόμη αξιολογούνται.
  • Μόνο το 30% των 44 ατόμων με πιθανή επαναλοίμωξη είχαν συμπτώματα, έναντι ποσοστού 78% μεταξύ όσων είχαν μολυνθεί για πρώτη φορά.

Προς το παρόν, πάντως, οι ερευνητές δεν έχουν αρκετά στοιχεία που να δείχνουν ποιος μπορεί να κινδυνεύει περισσότερο από επαναλοίμωξη…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...