445
| Shutterstock

Κι όμως, ο κορονοϊός θα αυξήσει το προσδόκιμο ζωής

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2021, 23:00

Κι όμως, ο κορονοϊός θα αυξήσει το προσδόκιμο ζωής

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2021, 23:00

Προσφάτως, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει ότι κάθε παιδί που γεννήθηκε το 2020, θα έχει μέσο όρο ζωής 1,5 χρόνο λιγότερο από κάποιον ο οποίος γεννήθηκε πριν από ένα χρόνο.

Σύμφωνα όμως με άρθρο της Wall Street Journal (WSJ), δεν πρόκειται απλώς για λάθος ερμηνεία στα στατιστικά δεδομένα, αλλά ξεκάθαρα για fake news.

Στην πραγματικότητα, κάποιος που γεννήθηκε σήμερα μπορεί να ζήσει το ίδιο ή περισσότερο από κάποιον που ήρθε στη ζωή πριν από ένα χρόνο.

Ο αριθμός που ανέφεραν τα CDC την προηγούμενη εβδομάδα, γράφει η WSJ, είναι γνωστός ως προσδόκιμο της περιόδου ζωής και όχι ως προσδόκιμο επιβίωσης.

Αυτός ο αριθμός υπολογίζει το μέσο χρονικό διάστημα ενός ανθρώπου από τη γέννηση μέχρι και τον θάνατό του, με παρονομαστές τα ποσοστά θνητότητας της τρέχουσας περιόδου.

Αυτό σημαίνει ότι για να βγάλει τα αποτελέσματα, υποθέτει ότι η λοίμωξη Covid θα σκοτώνει για τα επόμενα χρόνια με τον ίδιο ρυθμό που σκότωνε πέρυσι, ένα σενάριο που μάλλον είναι πολύ απίθανο.

Ο κοινός λογικός ορισμός του προσδόκιμου επιβίωσης αποτυπώνεται σε αυτό που οι δημογράφοι αποκαλούν επιβίωση κοόρτης. Αυτό αναφέρεται στο προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου που γεννήθηκε μία συγκεκριμένη χρονιά, και αναλύει τα δεδομένα από τα πραγματικά ποσοστά θνησιμότητας σε κάθε περίοδο της μέχρι σήμερα ζωής του και τα ποσοστά θνησιμότητας που προβλέπονται για το μέλλον.

Η επιβίωση κοόρτης για τους νέους έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς υπάρχει σημαντική πρόοδος στην ιατρική επιστήμη και έτσι οι άνθρωποι ζουν περισσότερο. Η μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης λόγω της πανδημίας είναι πιθανό να αποδειχθεί βραχυπρόθεσμη και ως δείκτης να μην υπάρχει σε ένα χρόνο.

Πέρα όμως από τη λάθος στατιστική, η τεχνολογία των εμβολίων αναμένεται να συμβάλει αρκετά στο μέλλον στη θεραπεία και την πρόληψη άλλων ασθενειών, κάτι που ουσιαστικά θα είναι η έμμεση θετική επίδραση της πανδημίας στην επιβίωση κοόρτης.

Οι δημογράφοι χρησιμοποιούν το προσδόκιμο της περιόδου ζωής για μακροχρόνια δεδομένα ως μία πρόχειρη ένδειξη της επιβίωσης κοόρτης.

Αυτό βέβαια έχει κατά προσέγγιση καλά αποτελέσματα, όταν όμως δεν υπάρχει στατιστικά σημαντική διακύμανση στα ποσοστά θνησιμότητας σε διάφορες περιόδους. Και όσο μεγαλύτερη είναι η διακύμανση, τόσο λιγότερο αξιόπιστη μέθοδος προσδιορισμού του χρόνου που θα ζήσει κάποιος είναι η το προσδόκιμο της περιόδου ζωής.

Κι αυτό διότι μία πανδημία ή μία φυσική καταστροφή μπορεί να δημιουργήσει έντονη επίδραση στα στατιστικά δεδομένα και ως εκ τούτου τα αποτελέσματα των υπολογισμών να είναι τελείως λάθος.

Ετσι, τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας προσφάτως μας λένε αυτό που ήδη γνωρίζουμε: ότι ο κορονοϊός σκότωσε πολλούς ανθρώπους το 2020. Τίποτα περισσότερο.

Ο κορονοϊός όμως οδήγησε και στην εξέλιξη των εμβολίων και στην καλύτερη αντιμετώπιση των ιογενών λοιμώξεων, κάτι που στο μέλλον είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξήσει το προσδόκιμο επιβίωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...