723
|

Ημερίδα: «Φροντίζω την Τροφή – Προσέχω την Υγεία»

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2018, 11:29

Ημερίδα: «Φροντίζω την Τροφή – Προσέχω την Υγεία»

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2018, 11:29

Με αφορμή την  (16 Οκτωβρίου) το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ι. Λάτση, το Ινστιτούτο Πρόληψης, τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, τον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Μεσσηνίας και το Μητροπολιτικό Κολλέγιο – ΙΕΚ ΑΚΜΗ, προσκαλεί το κοινό σε μια υπαίθρια, ελεύθερη εκδήλωση, το Σάββατο το πρωί, 13 Οκτωβρίου, από τις 10.30 μέχρι 13.30, στο Άλσος Κεφαλαρίου.

Στόχος της εκδήλωσης μεταξύ άλλων είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των πολιτών σε θέματα υγιεινής διατροφής ως μέσο πρόληψης και αντιμετώπισης των χρόνιων μη μεταδοτικών νοσημάτων (παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος, χρόνιες πνευμονοπάθειες και διαταραχές της νοητικής λειτουργίας), τα οποία επιβαρύνουν σημαντικά τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τη μελέτη του 2012 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η παχυσαρκία, η καρδιαγγειακή νόσος, ο σακχαρώδης διαβήτης και ο καρκίνος ήταν υπεύθυνα για το 80% όλων των θανάτων το έτος 2009 στην Ευρώπη, με τα καρδιαγγειακά να ευθύνονται περίπου για το 50% των συνολικών θανάτων και τον καρκίνο να ακολουθεί σε συχνότητα, αναλογώντας στο 20% των θανάτων. Ανάλογη είναι και η συχνότητα των νοσημάτων αυτών στην Ελλάδα, με την παχυσαρκία να αποτελεί σημαντικότατο πρόβλημα δημόσιας υγείας τις τελευταίες δεκαετίες.

Τα στοιχεία είναι πολύ σημαντικά, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς πως τα χρόνια μη μεταδοτικά νοσήματα μπορούν σε μεγάλο βαθμό να προληφθούν. Γενικά, τα νοσήματα αυτά ευνοούνται από παράγοντες όπως η γήρανση και η επικράτηση ενός μη υγιεινού τρόπου ζωής, που περιλαμβάνει κυρίως το κάπνισμα, την κατάχρηση αλκοόλ, μη υγιεινά διατροφικά πρότυπα και τη σωματική αδράνεια.

Δυστυχώς, η επιβάρυνση από νοσήματα που σχετίζονται με ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες συνεχίζει να αυξάνει τόσο στην Ευρώπη, όσο και στη χώρα μας, και έρευνες υποδεικνύουν ότι η υπερβολική κατανάλωση ενέργειας, κορεσμένου (ζωικού λίπους), τρανς λιπαρών οξέων, ζάχαρης και αλατιού, καθώς και η χαμηλή πρόσληψη λαχανικών, φρούτων και δημητριακών προϊόντων ολικής άλεσης όχι μόνο μειώνουν το προσδόκιμο επιβίωσης, αλλά επίσης υποβαθμίζουν και την ποιότητα ζωής.

 

Η ημερίδα τελεί υπό την αρωγή και στήριξη του υπ. Υγείας και έχει οργανωθεί με τη φροντίδα του Δημητρίου Καραγιάννη, γαστρεντερολόγου στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και της Μερόπης Κοντογιάννη, επικ. καθηγήτριας Κλινικής Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Κατά τη διάρκειά της θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε καθηγητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Τμήμα Επ. Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου να μιλούν για θέματα υγείας και διατροφής, να δοκιμάσουμε υγιεινά πιάτα που θα μαγειρέψουν σεφ του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, να συναντήσουμε παραγωγούς από τη Μακεδονία και την Καλαμάτα και να γνωρίσουμε τα παραδοσιακά προϊόντα τους, και τέλος να λάβουμε βασικές οδηγίες για σωστή διατροφή και επιλογή προϊόντων για εμάς και τις οικογένειές μας.

Η τρίωρη εκδήλωση θα είναι ελεύθερη για το κοινό και θα περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν στη νότια και στη βόρεια πλευρά του Άλσους.

Στη νότια πλευρά, σε περίπτερα του Ιδρύματος Πρόληψης και του ΕΛΙΓΑΣΤ θα μοιράζονται φυλλάδια με χρηστικές πληροφορίες σχετικά με τα «Πώς ψωνίζω από το Super Market», «Πώς διαλέγω από το κυλικείο του σχολείου», «Ποια είναι η Εθνική πολιτική για την τροφή» κ.ά. Στην ίδια περιοχή του άλσους θα υπάρχει επίσης dj που θα παίζει μουσική, θα προσφέρονται προϊόντα από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας (Φασόλια Πρεσπών) και από τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Μεσσηνίας (Λάδι) ενώ εκπρόσωποι της σχολής μαγείρων του ΙΕΚ ΑΚΜΗ θα μαγειρεύουν και θα προσφέρουν δωρεάν μικρά υγιεινά πιάτα.

Στην βόρεια πλευρά του Άλσους σε κλειστή τέντα θα προβάλλεται το ντοκιμαντέρ του Ιδρύματος Λάτση «Η ιστορία της Τροφής», θα ανακοινωθούν τα βραβεία διαγωνισμού ζωγραφικής (για τα δημοτικά Κηφισιάς) και έκθεσης (για τα γυμνάσια Κηφισιάς) με θέμα «Η Ποιότητα της Τροφής».

Τέλος στη βόρεια πλευρά θα πραγματοποιηθεί και η ημερίδα για τη διατροφή με πρόεδρο τον καθηγητή Γ. Παπαθεοδωρίδη και συντονιστή του πάνελ δημοσιογράφο του Antenna, που θα δέχεται ερωτήσεις από το κοινό και θα διευθύνει την συζήτηση.

Πρόγραμμα ημερίδας

10.30 – 11.30, Σύντομοι χαιρετισμοί

11.30 – 12.15

  • Παπαθεοδωρίδης Γ., «Μείωσε το κόκκινο κρέας και απόφυγε τα αλλαντικά»
  • Βιάζης Ν., «Γίνε σωματικά δραστήριος»
  • Κοντογιάννη Μ., «Κατανάλωσε καθημερινά ποικιλία φρέσκων λαχανικών και  φρούτων»
  • Ακριβιάδης Ε., «Γίνε σωματικά δραστήριος»
  • Λινου Α., «Μείωσε το αλάτι! Εγκατάλειψε τη ζάχαρη»

12.30-13.15

  • Μπαθρέλλου, «Πολεμώντας την παιδική παχυσαρκία»
  • Βαραγιάννης, «Σωστή ενυδάτωση για όλους»
  • Χολόγκιτας Ε., «Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα και διατροφή»
  • Καραμανώλης Γ., «Δίαιτα ελεύθερη γλουτένης: πότε την συστήνουμε;»
  • Ταμπακόπουλος Δ., «ΣΕΕ με διάρροια: Διατροφικές συμβουλές»

*Σε περίπτωση βροχής θα χρησιμοποιηθεί το Αμφιθέατρο του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών

*Υπεύθυνος της εκδήλωσης είναι ο  γαστρεντερολόγος Δημήτρης Καραγιάννης,  (6932-405059, [email protected]), μέλος του ΔΣ του ΕΛΙΓΑΣΤ

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News