440
Παραδοσιακά πιάτα, όπως η χωριάτικη σαλάτα, προστατεύουν την υγεία μας. Μόνο που οι νεότερες γενιές προτιμούν τα φαστ φουντ | Shutterstock

Μεσογειακή διατροφή στον ευρωπαϊκό Νότο; Μας τελείωσε!

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2018, 07:00
Παραδοσιακά πιάτα, όπως η χωριάτικη σαλάτα, προστατεύουν την υγεία μας. Μόνο που οι νεότερες γενιές προτιμούν τα φαστ φουντ
|Shutterstock

Μεσογειακή διατροφή στον ευρωπαϊκό Νότο; Μας τελείωσε!

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2018, 07:00

Για τα παιδιά στην Ελλάδα, στην Ισπανία και στην Ιταλία, η μεσογειακή διατροφή έχει πεθάνει. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, τα παιδιά στη Σουηδία είναι πιο πιθανό να καταναλώνουν ψάρια, ελαιόλαδο και ντομάτες από ό,τι εκείνα στη Νότια Ευρώπη.

Στην Κύπρο, ένα εκπληκτικό ποσοστό της τάξεως του 43%, των αγοριών και των κοριτσιών ηλικίας 9 ετών είναι είτε υπέρβαρα είτε παχύσαρκα. Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία έχουν επίσης ποσοστά άνω του 40%. Οι χώρες της Μεσογείου, που έδωσαν το όνομά τους στη διάσημη διατροφή, η οποία υποτίθεται ότι είναι η πιο υγιεινή στον κόσμο, έχουν παιδιά με το μεγαλύτερο πρόβλημα βάρους στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον δρ Ζοάο Μπρέντα, επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου της Π.Ο.Υ για την πρόληψη και τον έλεγχο των μη μεταδοτικών ασθενειών, τα γλυκά, το πρόχειρο φαγητό και τα ζαχαρούχα ποτά έχουν αντικαταστήσει την παραδοσιακή διατροφή με βάση τα φρούτα και τα λαχανικά, τα ψάρια και το ελαιόλαδο.

«Η μεσογειακή διατροφή για τα παιδιά στις χώρες αυτές έχει τελειώσει», ανακοίνωσε ο Ζοάο Μπρέντα στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, «Δεν υπάρχει πλέον μεσογειακή διατροφή. Πιο κοντά στη μεσογειακή διατροφή βρίσκονται τα παιδιά της Σουηδίας. [Στη Μεσόγειο] πρέπει να την ανακτήσουμε».

Τα παιδιά στη Νότια Ευρώπη τρώνε ελάχιστα φρούτα και λαχανικά και πίνουν διάφορα είδη αναψυκτικών με πολλή ζάχαρη, είπε ο Μπρέντα. Τρώνε σνακ. Τρώνε γλυκά. Καταναλώνουν πάρα πολύ αλάτι, ζάχαρη και λιπαρές ουσίες στο φαγητό τους. Και δεν κινούνται. «Η σωματική αδράνεια είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στις χώρες της Νότιας Ευρώπης», ανέφερε. «Ένας άνδρας στην Κρήτη, τη δεκαετία του ’60, χρειαζόταν 3.500 θερμίδες την ημέρα επειδή ανεβοκατέβαινε στα βουνά».

Τα στοιχεία, γράφει ο Guardian του Λονδίνου, προέρχονται από την Πρωτοβουλία Παρακολούθησης της Παιδικής Παχυσαρκίας (Childhood Obesity Surveillance Initiative) της Π.Ο.Υ για την Ευρώπη, η οποία λειτουργεί από το 2008 και τώρα περιλαμβάνει περισσότερες από 40 χώρες οι οποίες υποβάλλουν στοιχεία για το βάρος και το ύψος των παιδιών τους. Τα τελευταία δεδομένα προέρχονται από στοιχεία που συλλέχθηκαν μεταξύ των ετών 2015 και 2017 και είναι πολύ υψηλής ποιότητας, δήλωσε ο Μπρέντα.

Οι χώρες με τα χαμηλότερα επίπεδα παιδικής παχυσαρκίας είναι το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Καζακστάν, αλλά και εκεί υφίσταται μια «διατροφή της μετάβασης», καθώς κινούνται προς μια διατροφή σύμφωνη με τα δυτικά πρότυπα, η οποία μπορεί να αλλάξει την εικόνα. Τα παιδιά στο Τατζικιστάν, για παράδειγμα, καταναλώνουν ήδη μεγάλες ποσότητες ζαχαρούχων αναψυκτικών.

Η Γαλλία, η Νορβηγία, η Λετονία και η Δανία έχουν επίσης χαμηλά ποσοστά, που κυμαίνονται μεταξύ 5% και 9%. Το ποσοστό της Ιρλανδίας είναι 20%. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει δώσει στοιχεία, αλλά περίπου ένα στα τρία παιδιά, όταν τελειώνουν το δημοτικό σχολείο σε ηλικία 11 ετών, είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News