412
Η έρευνα στα βλαστοκύτταρα εμβρυακού τύπου δείχνει τον δρόμο στους ερευνητές για την κατάκτηση της «αιώνιας νιότης» | UCAM/Shutterstock

Ιατρική της Ανανέωσης: τελικά, θα γίνουμε όλοι Μαθουσάλες;

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2019, 18:30
Η έρευνα στα βλαστοκύτταρα εμβρυακού τύπου δείχνει τον δρόμο στους ερευνητές για την κατάκτηση της «αιώνιας νιότης»
|UCAM/Shutterstock

Ιατρική της Ανανέωσης: τελικά, θα γίνουμε όλοι Μαθουσάλες;

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2019, 18:30

Το πρώτο μωρό που θα φθάσει τα 130 έτη ζωής έχει ήδη γεννηθεί. Ο καθηγητής Xουάν Κάρλος Μπελμόντε είναι πεπεισμένος για αυτό επειδή βιώνει καθημερινώς ένα «θαύμα» στα εργαστήρια του Ινστιτούτου Βιολογικών Μελετών Σολκ στη Λα Χόγια της Καλιφόρνιας. Εφ’ όσον η θεραπεία αναζωογόνησης λειτουργεί στα ινδικά χοιρίδια, και κατ’ αυτόν τον τρόπο εξαλείφεται η γήρανσή τους, γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει και στους ανθρώπους;

Η θεραπεία που εφαρμόζεται στο εργαστήριο βασίζεται στους λεγόμενους  «παράγοντες Γιαμανάκα» (από το όνομα του ιάπωνα νομπελίστα καθηγητή), δηλαδή σε μία διαδικασία μετατροπής κυττάρων σε βλαστοκύτταρα εμβρυακού τύπου τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση οργάνων – αυτός ήταν μέχρι τώρα και ο βασικός στόχος της λεγόμενης Ιατρικής της Ανανέωσης.

Ο καθηγητής Xουάν Κάρλος Μπελμόντε (Wikipedia)

Είναι αλήθεια ότι αν κάποιος δεν χειριστεί με φρόνηση τους «παράγοντες Γιαμανάκα», τα ινδικά χοιρίδια του γενετικού πειράματός του, αντί να επιστρέψουν στη νεότητα και στο σφρίγος της, θα αρρωστήσουν από καρκίνο και θα ψοφήσουν. Ομως στις επιτυχείς περιπτώσεις του πειράματος η επιμήκυνση του βίου των ζώων κατέστη όντως εφικτή και σε ποσοστό 30%. Το γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel έχει σχετικό αφιέρωμα στους ερευνητές της Γενετικής που «σπάζουν τον κώδικα της γήρανσης».

Μήπως το όνειρο της αιώνιας νιότης δεν είναι πλέον φενάκη;

Η Ιατρική της Ανανέωσης βλέπει τους ορίζοντες που διανοίγονται από τα πειράματα και τις γενετικές θεραπείες και, μετατοπίζοντας τους στόχους της, εγκαταλείπει το πεδίο της ιάσεως και τη θεραπεία των ασθενειών και στρέφεται προς την καταπολέμηση της γήρανσης – ειδικά στην Καλιφόρνια η αντιγηραντική εργαστηριακή Γενετική είναι η νέα ερευνητική «μόδα». Στο τοπικό πανεπιστήμιο, στο Λος Αντζελες, ο γερμανός καθηγητής Στιβ Χόρβατ ασχολείται ακριβώς με τον προσδιορισμό των μηχανισμών που προκαλούν τη γήρανση.

O καθηγητής Στιβ Χόρβατ (Wikipedia)

Ο Γερμανός έχει εντοπίσει το κυτταρικό «επιγενετικό ρολόι», ένα είδος γραμμικού κώδικα DNA που μας επιτρέπει να υπολογίσουμε τη βιολογική ηλικία κάθε ατόμου και να προβλέψουμε το προσδόκιμο ζωής του με απόκλιση δύο ή τρία έτη. Η έγνοια του αλλά και ενός άλλου συναδέλφου του, του Ιταλού Βιτόριο Σεμπαστιάνο, του Πανεπιστημίου Στάντφορντ, είναι πώς αυτό το «επιγενετικό ρολόι» θα γυρίσει τους δείκτες του πίσω.

Ο Ιταλός μάλιστα έχει ιδρύσει και μία εταιρεία startup σχετική με τις πειραματικές θεραπείες αναζωογόνησης οι οποίες βασίζονται στην υπόθεση ότι τα άτομα γερνούν, αλλά όχι τα είδη. Ετσι, συμπεραίνει ο Σεμπαστιάνο, ότι υφίσταται ένας μηχανισμός που συνδέεται με την αναζωογόνηση και επανεκκινεί τη διαδικασία της νεότητος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...