496
Η μοναδική εξέταση που «παραπέμπει» σε πρόγνωση-πρόληψη για καρκίνο του προστάτη είναι το PSA | Shutterstock

Καρκίνος του προστάτη: τον πολεμάμε αρκετά καλά στην Ελλάδα

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 21 Νοεμβρίου 2019, 17:00
Η μοναδική εξέταση που «παραπέμπει» σε πρόγνωση-πρόληψη για καρκίνο του προστάτη είναι το PSA
|Shutterstock

Καρκίνος του προστάτη: τον πολεμάμε αρκετά καλά στην Ελλάδα

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 21 Νοεμβρίου 2019, 17:00

«Θετικά» χαρακτηρίζονται τα νεότερα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat) για τον καρκίνο του προστάτη στη χώρας μας, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι στις πιο υψηλές θέσεις της Ευρώπης στα ποσοστά επιβίωσης.

Αυτό σημαίνει ότι γίνεται σημαντική πρόληψη, αλλά και όσοι χρειάζονται θεραπεία, έχουν πολύ καλά αποτελέσματα.

Τα πιο πρόσφατα στατιστικά που δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα εν όψει του Παγκόσμιου Μήνα Καρκίνου του Προστάτη που είναι ο Νοέμβριος, αφορούν το έτος 2016.

Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι μία νόσος που στοιχίζει τη ζωή σε περίπου 3.500 άνδρες στη χώρα μας κάθε χρόνο. Δυστυχώς οι εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη κάποιες φορές είναι επώδυνες, όμως είναι πολύ σημαντικό να γίνονται, διότι η έγκαιρη διάγνωση είναι αυτή που έχει σώσει τις ζωές της συντριπτικής πλειοψηφίας και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Eurostat, οι άνδρες στην Αττική βρίσκονται στον μέσο όρο της χώρας, ενώ Ηπειρος, νησιά του Ιονίου και Πελοπόννησος έχουν πολύ καλή έκβαση. Οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφηκαν στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Κεντρική Μακεδονία και την Κρήτη.

Στην Ευρώπη των «28» ο μέσος όρος είναι 39,31 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους, όταν στην Ελλάδα είναι αρκετά χαμηλότερα, δηλαδή 32,57. Η Ιταλία φέρεται να έχει τους λιγότερους θανάτους με 26,7. Θετική εικόνα εμφανίζουν Μάλτα (27,09 θάνατοι) και Ισπανία (31,31).

Στην Ευρώπη

Τα πιο αρνητικά αποτελέσματα για την επιβίωση από τη νόσο έχει η Εσθονία με ρεκόρ θανάτων 73,59, ακολουθεί η Λετονία με 69,85 και η Νορβηγία με 62,11. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων έχει καταγραφεί στη νήσο Μαρτινίκα, υπερπόντια επαρχία της Γαλλίας, με 77 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού. Μεγάλη γενικώς και εν μέρει ανεξήγητη (λόγω των πολύ καλών υπηρεσιών δημόσιας υγείας που προσφέρουν) είναι η επίπτωση της νόσου παρατηρείται στις χώρες της Βαλτικής και ειδικά στις σκανδιναβικές χώρες.

Οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφονται (σκούρο πορτοκαλί) στις χώρες της Βαλτικής και στις σκανδιναβικές χώρες /eurostat

 

Προληπτικές εξετάσεις

Σήμερα δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη εξέταση για την πρόωρη διάγνωση καρκίνου του προστάτη. Το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA) που ανιχνεύεται με απλή εξέταση αίματος, αποτελεί ένα δείκτη ο οποίος θα οδηγήσει τον γιατρό να προβεί σε περισσότερες ειδικές εξετάσεις, κάποιες φορές δυσάρεστες, όμως απαραίτητες.

Το πρόβλημα είναι ότι ούτε και στο εγγύς μέλλον αναμένεται κάποια αξιόπιστη εξέταση για την πρόληψή του. Στο συμπέρασμα που κατέληξαν οι ογκολόγοι που συμμετείχαν στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας που έγινε στη Βαρκελώνη, είναι ότι οι δοκιμές που πραγματοποιούνται ανά τον κόσμο δεν έχουν κοινά στοιχεία, ώστε να μπορεί κάποιος από ένα εργαστήριο στις ΗΠΑ να δώσει ιδέες σε κάποιον επιστήμονα από την Ευρώπη και να αναπτυχθεί κάτι «σπουδαίο».

Το κάθε εργαστήριο χρησιμοποιεί τελείως διαφορετική προσέγγιση για την ανάπτυξη του τεστ και κανένα από όσα εξετάστηκαν μέχρι σήμερα, δεν βρίσκεται κοντά στην υλοποίηση ενός έγκυρου διαγνωστικού εργαλείου.

Μία απαισιόδοξη αλλά πραγματική διάσταση του προβλήματος, που σημαίνει ότι για τα τουλάχιστον επόμενα δέκα χρόνια ο μοναδικός τρόπος πρόγνωσης και πρόληψης θα παραμείνει το PSA.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...