712
| CreativeProtagon

Ιατρική μελέτη: Ο καύσωνας θολώνει το μυαλό!

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2022, 18:59
|CreativeProtagon

Ιατρική μελέτη: Ο καύσωνας θολώνει το μυαλό!

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2022, 18:59

Καθώς η κλιματική κρίση προκαλεί κάθε χρόνο μεγαλύτερους σε διάρκεια και με υψηλότερες θερμοκρασίες καύσωνες, οι ειδικοί μελετούν όχι μόνο τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν στον οργανισμό τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και στην ψυχική υγεία.

Πρόσφατες έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει τουλάχιστον 10% αύξηση στο τμήμα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, τις μέρες που η θερμοκρασία φτάνει τη μέγιστη θερμοκρασία της εποχής ή απλώς ξεπερνά κατά 5% τη συνηθισμένη θερμοκρασία σε μία περιοχή.

Πέρα όμως από τη σωματική υγεία, όταν η θερμοκρασία χτυπάει «κόκκινο», μπορεί να επιδεινώσει και τα συμπτώματα των ατόμων με ψυχικές ασθένειες και όχι μόνο…

Οι καύσωνες όπως και άλλα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως είναι οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές, συνδέονται με αύξηση των συμπτωμάτων σε άτομα με διαγνωσμένη κατάθλιψη. Παράλληλα, αυξάνονται και τα συμπτώματα του στρες, στα άτομα με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, μια νόσο κατά την οποία οι ασθενείς έχουν έντονο άγχος δίχως προφανή αιτία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτοκτονίες!

Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες, όπως γράφει το The Conversation, έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της καθημερινής υψηλής θερμοκρασίας και των αυτοκτονιών.

Για παράδειγμα, όταν υπάρχει αύξηση έστω και ενός βαθμού Κελσίου στη μέση μηνιαία θερμοκρασία, οι θάνατοι που συνδέονται με ψυχικές διαταραχές αυξάνονται κατά 2,2%. Ακόμα και οι αύξηση στην υγρασία δύναται να αυξήσει τα ποσοστά των αυτοκτονιών. Κάτι που σημαίνει ότι όσο η θερμοκρασία και η υγρασία αυξάνονται και παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μη φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, τόσο αυξάνονται και τα περιστατικά των αυτοκτονιών.

Στην αύξηση της υγρασίας και της θερμοκρασίας που αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, φέρεται να οφείλεται και μέρος της αύξησης των μανιακών επεισοδίων σε άτομα με διπολική διαταραχή. Μία κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, τα οποία θα οδηγήσουν σε νοσηλεία λόγω εκδήλωσης ψύχωσης και αυτοκτονικών ιδεών.

Την ίδια στιγμή, ακόμη και η δράση των φαρμάκων που χορηγούνται για την αντιμετώπιση των ψυχιατρικών διαταραχών, μπορεί να μειωθεί από την υψηλή θερμοκρασία, καθώς πρόκειται για φάρμακα που απαιτούν συντήρηση σε δροσερό και ξηρό μέρος.

Είναι, επίσης, γνωστό, ότι πολλά αντιψυχωσικά φάρμακα αυξάνουν το κίνδυνο θανάτου που συνδέεται με τις υψηλές θερμοκρασίες, καθώς μειώνουν το αίσθημα της δίψας, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην πίνουν αρκετό νερό και να αφυδατώνονται.

Επιθετική συμπεριφορά και εγκλήματα

Σύμφωνα πάντα με το άρθρο του The Conversation, η αυξημένη θερμοκρασία, και ειδικά ο καύσωνας πάνω από 45 βαθμούς Κελσίου, επηρεάζει τη λογική σκέψη ακόμα και όσων δεν πάσχουν από κάποια ψυχική διαταραχή.

Σε έρευνα έχει καταγραφεί ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την επίλυση γνωσιακών προβλημάτων εξασθενούν από το στρες που προκαλεί η αυξημένη θερμοκρασία.

Μάλιστα, σε μελέτη που έγινε από φοιτητές στη Βοστώνη, αποκαλύφθηκε ότι όσοι ζουν σε δωμάτια χωρίς κλιματισμό κατά τη διάρκεια του καύσωνα, έχουν πρόβλημα με τις γνωσιακές επιδόσεις και 13% πιο αργές αντιδράσεις.

Γενικά, οι άνθρωποι δεν σκέφτονται καθαρά λόγω της ζέστης, και είναι πιο πιθανόν να νιώθουν σύγχυση, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε επιθετικότητα.

Επίσης, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η ακραία ζέστη μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των βίαιων εγκλημάτων. Ακόμα και έναν με δύο βαθμούς να αυξηθεί η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, μπορεί να οδηγήσει σε 3% με 5% αύξηση των δολοφονιών, επισημαίνει το The Conversation.

Μάλιστα, οι ειδικοί υπολογίζουν ότι μέχρι το 2090, η κλιματική αλλαγή θα είναι υπεύθυνη για αύξηση κατά 5% σε όλες τις κατηγορίες εγκλημάτων παγκοσμίως.

Η ορμόνη της ευτυχίας

Οι λόγοι που οδηγούν σε αυτή την αύξηση, περιλαμβάνουν μια περίπλοκη αλληλεπίδραση ψυχολογικών, κοινωνικών και βιολογικών παραγόντων.

Για παράδειγμα, η γνωστή ορμόνη της ευτυχίας που παράγει ο εγκέφαλος, η σεροτονίνη, μεταξύ άλλων είναι υπεύθυνη για να «συγκρατεί» και τα επίπεδα επιθετικότητας. Ωστόσο, η έκκρισή της επηρεάζεται από τις υψηλές θερμοκρασίες και αυτό με τη σειρά του επηρεάζει την επιθετικότητα ενός ατόμου.

Αυτό που δεν έχουν καταφέρει ακόμη να κατανοήσουν οι ειδικοί είναι ο ακριβής μηχανισμός της περίπλοκης αλληλεπίδρασης και οι λούπες ανατροφοδότησης μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της ψυχικής υγείας, και ιδιαίτερα των επιπτώσεων που έχει ο καύσωνας.

Αυτό που γνωρίζουν, ωστόσο, είναι τα αποτελέσματα της διαδικασίας και ότι ως άνθρωποι παίζουμε ένα επικίνδυνο παιχνίδι αφενός για τον εαυτό μας και αφετέρου για τον πλανήτη.

Οι καύσωνες και οι επιδράσεις που έχουν στην ψυχική μας υγεία είναι σημαντικές αφορμές υπενθύμισης ότι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε τον εαυτό μας αλλά και να μάθουμε στις μελλοντικές γενιές να νοιάζονται για το περιβάλλον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News