965
Από αριστερά προς τα δεξιά: Γιάννης Τσαϊλιάνης - Γιώργος Φιλιώτης - Σίμος Ευφραιμιάδης | Φωτογραφίες/Βίντεο: Ελένη Κατρακαλίδη

Ενα success story πάνω σε… ηλεκτρικό ποδήλατο

Ιάσονας Καραμήτσος Ιάσονας Καραμήτσος 1 Νοεμβρίου 2016, 07:55
Από αριστερά προς τα δεξιά: Γιάννης Τσαϊλιάνης - Γιώργος Φιλιώτης - Σίμος Ευφραιμιάδης
|Φωτογραφίες/Βίντεο: Ελένη Κατρακαλίδη

Ενα success story πάνω σε… ηλεκτρικό ποδήλατο

Ιάσονας Καραμήτσος Ιάσονας Καραμήτσος 1 Νοεμβρίου 2016, 07:55

H σκέψη μας ήρθε αυτόματα όταν πέντε με έξι πιτσιρικάδες έστριψαν τα τιμόνια των ποδηλάτων τους προς το μέρος μας: «αυτό θα έχει πλάκα». Βρισκόμασταν σε μία αλάνα στη Μεταμόρφωση, κοντά στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας. Δίπλα μας, επίσης πάνω σε σέλες ποδηλάτων, ο Γιώργος Φιλιώτης και ο Σίμος Ευφραιμιάδης. Δύο νέοι που μαζί με τον Γιάννη Τσαϊλιάνη και μία ομάδα συνεργατών έφτιαξαν το πρώτο ηλεκτρικό ποδήλατο ιδανικό για διαδρομές στο βουνό.

IMG_1016-1
Ο Γιώργος Φιλιώτης μιλάει στο κινητό του τηλέφωνο και ο Σίμος κάνει βόλτες με το ηλεκτρικό του ποδήλατο. Δίπλα τους μία παρέα πιτσιρικάδων με τα δικά τους (κανονικά) ποδήλατα

«Πώς το κάνει αυτό;» επαναλάμβανε ξανά και ξανά ένας πιτσιρικάς. «Δεν βλέπεις; Εχει γκάζι» του απαντούσε ένα άλλος, λίγο μεγαλύτερος.

Ο Σίμος δεν σταματούσε να κάνει βόλτες με το ποδήλατο. Ανέβαζε ταχύτητα, γυρνούσε, έκανε κύκλους. Ποτέ όμως δεν έκανε πετάλι. Στην πλάτη του φορούσε μία τσάντα μέσα στην οποία υπήρχε μία μπαταρία που συνδεόταν μέσω ενός καλωδίου με το ποδήλατο. Τα πιτσιρίκια είχαν μείνει με το στόμα ανοιχτό. «Θέλω και εγώ ένα τέτοιο».

Ο Γιώργος Φιλιώτης είναι ο ιδρυτής και η ψυχή της Paradox Kinetics. Πριν μερικά χρόνια γνώρισε τον Γιάννη και τον Σίμο που πειραματίζονταν πάνω σε μία συσκευή που δίνει ηλεκτροκίνηση σε ποδήλατα. Κάπως έτσι μπήκε σε τροχιά ένα φιλόδοξο πρότζεκτ. Η ανάγκη των δύο φίλων να κάνουν άνετες βόλτες στο βουνό με το ποδήλατό τους και η καταλυτική βοήθεια του Γιώργου δημιούργησαν μια εταιρεία που πλέον έχει κερδίσει την προσοχή ανθρώπων από όλη την Ευρώπη και την Αμερική.

Ο Γιάννης Τσαϊλιάνης γνωρίστηκε με τον Σίμο Ευφραιμιάδη αρχές του 2012 σε ένα ποδηλατάδικο. Ο πρώτος πολιτικός μηχανικός και ο δεύτερος «τρελαμένος» με τα ποδήλατα. «Γεννήθηκε μαζί με δύο ρόδες ποδηλάτου» μας είπε ο Γιάννης για τον φίλο του. Και οι δυο τους είχαν έναν τραυματισμό και δεν μπορούσαν να απολαύσουν τις αγαπημένες τους ποδηλατικές αναβάσεις_καταβάσεις στο βουνό. Ετσι αποφάσισαν να φτιάξουν ηλεκτροκίνηση για τα ποδήλατά τους.

Αυτή είναι και η αρχή της ιστορίας τους: «Ξεκινήσαμε με ένα εργαστήριο. Στην αρχή δίναμε σε άλλους να μας φτιάξουν τα υλικά όμως καταλάβαμε ότι κανένας δεν μπορούσε να μας βοηθήσει. Πήραμε μία φρέζα και έναν τόρνο. Τα κάναμε όλα στο χέρι. Σκοπός μας ήταν απλά να φτιάξουμε το ποδήλατό μας όμως γρήγορα καταλάβαμε ότι κάτι ανάλογο δεν υπήρχε πουθενά στον κόσμο».

Κάπου εκεί γνώρισαν τον Γιώργο Φιλιώτη και τον αδελφό του. Τα πράγματα πήραν μία διαφορετική τροπή. Ο Γιώργος είναι προγραμματιστής και μόλις είδε τη δουλειά των άλλων δύο, προσφέρθηκε να βοηθήσει. «Εγώ είχα τελειώσει ένα δικό μου πρότζεκτ πάνω στον προγραμματισμό και τα παιδιά χρειάζονταν κάποιον σαν και εμένα» εξηγεί ο Γιώργος. «Ετσι ξεκινήσαμε την ανάπτυξη της ιδέας. Από τον Απρίλιο του 2014 δουλεύαμε μαζί σε ένα γκαράζ. Αρχίσαμε με ελάχιστα μηχανήματα και ένα μικρό κεφάλαιο. Μετά ανοίξαμε την εταιρεία. Οι πρώτοι επενδυτές ήμασταν εγώ και ο αδερφός μου».

IMG_0980-1
O Γιώργος Φιλιώτης δίπλα στο δικό του ηλεκτρικό ποδήλατο

Αυτό ήταν. Η παρέα των νέων ξεκίνησε την παραγωγή. Μας εξηγούν ότι κανένας, πουθενά δεν είχε μπει ως τώρα στην διαδικασία να φτιάξει ηλεκτρικά ποδήλατα – κατάλληλα για extreme sports. «Οσες ηλεκτροκινήσεις υπήρχαν έβγαζαν μόνο προβλήματα, με το νερό, με τα άλματα. Ηταν βαριές και πολύ μεγάλες. Δεν ήταν για βουνό». «Και πώς προχωρήσατε το πρότζεκτ; Είχατε τις κατάλληλες γνώσεις;» ρωτάμε. «Ξέραμε λίγο από μηχανολογία. Το βασικό όμως είναι να έχεις όρεξη και ευτυχώς το Διαδίκτυο παρέχει πολλές πληροφορίες» μας λέει ο Σίμος. «Μάθαμε μέσα από άπειρα λάθη και δοκιμές».

Κάπως έτσι, η παρέα δημιούργησε τα πρώτα ηλεκτρικά ποδήλατά της. «Πώς ακριβώς μπορεί κάποιος να κάνει το ποδήλατό του ηλεκτρικό;» ρωτάμε τον Γιώργο.

«Αν θέλεις να κάνεις το ποδήλατό σου ηλεκτρικό, σου τοποθετώ απλά την ηλεκτροκίνηση στην μεσαία τριβή και σου κάνω κάποιες προτάσεις για αναβάθμιση επειδή τα απλά ποδήλατα δεν έχουν και τα πιο ποιοτικά κομμάτια. Μετά από αυτά, φορώντας τη μπαταρία στην πλάτη σου, έχεις ηλεκτρονικό ποδήλατο».

_Τι κερδίζεις;

«Με το ηλεκτρικό ποδήλατο τριπλασιάζεις την απόσταση που θα κάνεις σε έναν συγκεκριμένο χρόνο. Μιλάμε φυσικά για το βουνό. Πατάς γκάζι στις ανηφόρες και δεν κινδυνεύεις ποτέ να χαθείς γιατί πάντα έχεις δύναμη να γυρίσεις πίσω». 

IMG_0949-1
Ενα από τα ηλεκτρικά ποδήλατα της Paradox Kinetics

Οσο για το πλάνο της εταιρείας; «Εμείς πουλάμε μέσω μαγαζιών και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις σε ιδιώτες» μας λέει ο Γιώργος. «Το θέμα είναι ότι αυτός που θα κάνει ηλεκτροκίνηση πρέπει να υποστηριχτεί σε όλη τη διαδικασία εγκατάστασης».

Το πρότζεκτ αυτή την στιγμή βρίσκεται στη διαδικασία της προώθησης. «Πήγαμε σε μία έκθεση στην Ιταλία και όλοι τρελάθηκαν» μας λέει ενθουσιασμένος ο Σίμος. «Επεφταν τα τηλέφωνα βροχή. Υπάρχει κενό στην αγορά. Φέρνουμε μία νέα τεχνολογία που σιγά σιγά θα τη μάθει ο κόσμος».

IMG_1025-1
Ο Σίμος πάνω στο αγαπημένο του ηλεκτρικό ποδήλατο

Μετά τη βόλτα μας με τα ηλεκτρικά ποδήλατα καθίσαμε στο εργαστήριο της Paradox Kinetics. «Στόχος της εταιρείας δεν είναι να φτιάχνει μόνο ηλεκτρικά ποδήλατα» δηλώνει ο Γιάννης, «θέλουμε να κάνουμε πρωτότυπα πράγματα». «Oταν μπαίνεις στην διαδικασία της δημιουργίας, όλα γύρω σου φαίνονται λάθος. Λες ότι θα μπορούσες όλα να τα κάνεις λίγο καλύτερα» υποστήριξε κάποια στιγμή ο Σίμος.

Μέσα στο εργαστήριο υπήρχαν ποδήλατα, μηχανήματα, νέα και χρησιμοποιημένα εξαρτήματα. Ανθρωποι έμπαιναν και έβγαιναν από τα δωμάτια. Δεν υπήρχαν κατάλευκα τακτοποιημένα γραφεία αλλά δωμάτια με πάγκους και γύρω αμέτρητες βίδες και εργαλεία. Ενας χώρος όπου βασιλεύει η δημιουργία. Και σε αυτόν τον χώρο η νεανική ομάδα του Γιώργου Φιλιώτη προχωρά το πρότζεκτ μέσα από πειράματα, σκέψεις και λάθη.

Κάπως έτσι άλλωστε γεννιούνται οι καινοτόμες πατέντες. Η παρέα των νέων δεν δείχνει διατεθειμένη να σταματήσει να κάνει σχέδια για το μέλλον. Ο Γιώργος εξάλλου μας το υπενθύμιζε με κάθε ευκαιρία: «Ιδέες γεννιούνται συνεχώς. Ψάχνουμε καθημερινά για καινούρια πράγματα. Θέλουμε να φτιάξουμε ηλεκτροκινήσεις και για πατίνια ή για σερφ. Σκέψου να ανεβαίνεις στη σανίδα και να σκίζεις την θάλασσα χωρίς καν τη βοήθεια του αέρα!».

http://paradoxkinetics.com/ , https://www.facebook.com/paradoxkineticsems

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...