753
| scott harrison @flickr

Πόσο γενναιόδωροι είναι οι Ελληνες;

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 28 Οκτωβρίου 2016, 07:20

Πόσο γενναιόδωροι είναι οι Ελληνες;

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 28 Οκτωβρίου 2016, 07:20

Οι αριθμοί, σχεδόν πάντα, λένε την αλήθεια. Η εταιρεία Gallup διενήργησε δημοσκόπηση σε 140 χώρες -για λογαριασμό της οργάνωσης Charities Aid Foundation (CAF, Iδρυμα Φιλανθρωπικών Δωρεών)- και έτσι προέκυψε η έκθεση του Παγκόσμιου Δείκτη Φιλανθρωπίας, μέσα από τρεις παραμέτρους γενναιοδωρίας: τη δωρεά χρημάτων, την προσφορά προσωπικού χρόνου για εθελοντικές δράσεις και τη βοήθεια προς αγνώστους.

Αλήθεια, πόσο φιλάνθρωποι είμαστε οι Ελληνες; Η χώρα μας βρίσκεται στην τέταρτη θέση. Ναι, στην τέταρτη, αλλά πριν από το τέλος αυτής της λίστας. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα -μαζί με το Κογκό, την Υεμένη, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και την Κίνα- συγκαταλέγεται στην πεντάδα με τις λιγότερο γενναιόδωρες χώρες του πλανήτη.

Δείτε, αναλυτικά, ποιες είναι αυτές…

arnitiko

Δείτε τώρα ποιες είναι οι περισσότερο γενναιόδωρες

thetiko

Αυτή η δημοσκόπηση δεν μπαίνει στη διαδικασία να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους οι -ωραίοι ως- Ελληνες δεν είμαστε γενναιόδωροι. Θα μπορούσε κάποιος να εικάσει ότι ο βασικότερος λόγος είναι η οικονομική κρίση. Είναι προφανές, το έχουμε ζήσει από τον περίγυρό μας, τα Μνημόνια έχουν μεταλλάξει πολύ κόσμο.

Θα μου πεις, «πώς γίνεται, όμως, βάσει της ίδιας δημοσκόπησης, να είναι γενναιόδωροι οι άνθρωποι που έχουν ζήσει και ζουν ακόμα την κτηνωδία του πολέμου;». Δες το Ιράκ και τη Μιανμάρ. Μιλάμε για δύο περιοχές που σπαράσσονται από εμφύλιο. Κι όμως, είναι από τις πιο γενναιόδωρες χώρες στον κόσμο, οι πολίτες τους σπεύδουν να βοηθήσουν αγνώστους που βρίσκονται σε ανάγκη. Με άλλα λόγια, μπορεί να μην έχουν μια μπουκιά να βάλουν στο στόμα τους, αλλά εννιά στους δέκα πολίτες της Μιανμάρ δηλώνουν ότι έχουν κάνει κάποια  δωρεά σε φιλανθρωπικό οργανισμό, τον προηγούμενο μήνα. Και δεν είναι μόνο αυτό. Η πρώην Βιρμανία -η Μιανμάρ, δηλαδή- διατήρησε την πρωτιά της για τρίτη συνεχή χρονιά στον Παγκόσμιο Δείκτη Φιλανθρωπίας. Αυτός, προσμετρά τον συνδυασμό βοήθειας σε αγνώστους, χρηματικές δωρεές και χρόνο που έχει καταναλωθεί σε εθελοντική εργασία. Η γενναιοδωρία στη Μιανμάρ αποτελεί εκδήλωση της πρακτικής άσκησης «Σάνγκα Ντάνα», κατά την οποία η πλειοψηφία της βουδιστικής αυτής χώρας κάνει δωρεές για να στηρίξει όσους ακολουθούν τον μοναστικό βίο. Θεέ μου…

Οι ΗΠΑ απέσπασαν τη δεύτερη θέση στον συνδυαστικό τύπο γενναιοδωρίας. Αντίστοιχα, και οι πολίτες του Ιράκ είναι αρκετά γενναιόδωροι. Το 81% των Ιρακινών ανέφεραν ότι βοήθησαν κάποιον άγνωστο τον περασμένο μήνα. Ποιοι; Οι Ιρακινοί, που περνάνε τόσα και τόσα, καθημερινά. Προφανώς, το μήνυμα είναι πως οι καταστροφές και οι οικονομικές δυσχέρειες ενεργοποιούν τη συλλογικότητα και τον ανθρωπισμό. Επομένως, ίσως πηγαίνει περίπατο το ότι «δεν είμαστε γενναιόδωροι στην Ελλάδα, επειδή περνάμε οικονομική κρίση». Αυτό, θα έπρεπε να μας κάνει περισσότερο (γενναιόδωρους) ανθρώπους.

Βέβαια, υπάρχει και η άλλη άποψη. Εκείνη που θυμίζει ότι «η χώρα μας παραλίγο να πάρει Νομπέλ Ειρήνης για την προσφορά της στο Προσφυγικό». Ναι, εννοείται ότι ουδείς μπορεί να το παραγνωρίσει αυτό, αλλά από την άλλη υπήρχαν και εκείνοι οι πατριώτες που χρέωναν πολλά ευρώ τους πρόσφυγες παρέχοντάς τους ρεύμα για να φορτίσουν τα κινητά τους τηλέφωνα. Και, ναι, ας πούμε ότι αυτή η έρευνα μέσω της δημοσκόπησης δεν έβγαλε αληθή αποτελέσματα. Οτι τα αποτελέσματά της είναι για τα σκουπίδια.

Σκεφτείτε, όμως, πόσο συχνά βλέπετε γύρω σας συμπολίτες γενναιόδωρους; Ανθρώπους που είναι έτοιμοι να παραχωρήσουν, δίχως να το σκεφτούν, κάτι που τους ανήκει, που είναι δικό τους, σε κάποιον άλλον; Να προσφέρουν κάτι από το υστέρημά τους; Μη βιαστείτε να πείτε «έχω δει πολλούς», επειδή ίσως να ξεχνάτε κάποιους άλλους, που τους έχετε δει και σας έχει ενοχλήσει η στάση τους. Υπολογίστε χωρίς να ξεχνάτε το αν οι γενναιόδωροι γύρω σας αποτελούν την πλειοψηφία, τέλος πάντων ένα ικανό ποσοστό που θα μπορούσε να βγάλει λάθος την παραπάνω έρευνα.

Είμαστε, τελικά, τόσο έξω καρδιά -όσο θέλουμε να πουλάμε το έθνος μας- τόσο ανοιχτοχέρηδες σε συναισθήματα και υλικά αγαθά, τόσο κιμπάρηδες; Μια ερώτηση που χρειάζεται (γενναιόδωρες) απαντήσεις…

«Είπαν για τη γενναιοδωρία»

«Χαράξου κάπου με οποιονδήποτε τρόπο και μετά πάλι σβήσου με γενναιοδωρία…»Οδυσσέας Ελύτης (Νομπέλ, 1979)

«Η πραγματική γενναιοδωρία προς το μέλλον έγκειται στο να τα δίνουμε όλα στο παρόν»Αλμπέρ Καμύ, γάλλος συγγραφέας (Νομπέλ, 1957)

«Είναι πολύ πιο δύσκολο να μη ζηλεύεις έναν φίλο που είναι ευτυχισμένος, από το να είσαι γενναιόδωρος προς ένα φίλο που είναι δυστυχισμένος»Αλμπέρτο Μοράβια, Ιταλός συγγραφέας

«Γενναιοδωρία δεν είναι να μου δίνεις αυτό που εγώ χρειάζομαι περισσότερο από σένα, αλλά αυτό που εσύ χρειάζεσαι περισσότερο από μένα»Χαλίλ Γκιμπράν, λιβανοαμερικανός ποιητής και φιλόσοφος

Κι άλλο ένα, του ιδίου

«Γενναιοδωρία είναι να δίνεις περισσότερα από αυτά που μπορείς. Υπερηφάνεια είναι να παίρνεις λιγότερα από αυτά που χρειάζεσαι»

«Οι φτωχοί δεν ξέρουν πως ο σκοπός της ζωή τους είναι να εξασκούν τη γενναιοδωρία μας»Ζαν Πολ Σαρτρ, γάλλος φιλόσοφος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...