1412
To attica από την πλευρά της Πανεπιστημίου: σύντομα θα μεγαλώσει κατά 4.000 τ.μ | CreativeProtagon

Η «μεγάλη απόβαση» των εφοπλιστών στο City Link

Κώστας Τσαούσης Κώστας Τσαούσης 17 Νοεμβρίου 2019, 10:47
To attica από την πλευρά της Πανεπιστημίου: σύντομα θα μεγαλώσει κατά 4.000 τ.μ
|CreativeProtagon

Η «μεγάλη απόβαση» των εφοπλιστών στο City Link

Κώστας Τσαούσης Κώστας Τσαούσης 17 Νοεμβρίου 2019, 10:47

Τι θα μπορούσε κανείς να γράψει για μια επένδυση αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που ξεκινά από το κέντρο της Αθήνας και αφορά το εμβληματικό τοπόσημο του City Link, στο τετράγωνο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, στο Σύνταγμα, όπου εδώ και χρόνια κυριαρχεί η παρουσία των Attica Stores που η πορεία της θα είναι άμεσα συναρτώμενη με τις εξελίξεις στο μέτωπο της ελληνικής οικονομίας αλλά και την ικανότητα α της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προχωρήσει τα μεγάλα έργα – πομπούς ισχυρών μηνυμάτων για την διεθνή επενδυτική και επιχειρηματική κοινότητα;

Τι θα μπορούσε να γράψει κανείς πέραν του γεγονότος της έλευσης ηχηρών επιχειρηματικών ονομάτων με προβεβλημένη την παρουσία του εφοπλιστικού κόσμου  (όπως ο Όμιλος Λασκαρίδη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, ο Ομιλος Τσάκου, ο Γιάννης Σαραντίτης κ.α) και των κεφαλαίων που τα συνοδεύουν;

Η απάντηση δεν μπορεί να είναι μία και οριστική. Το σίγουρο είναι ότι οι Αθηναίοι και μαζί τους, οι τουρίστες του city break θα έχουν την δυνατότητα μέσα στο 2021 να βιώσουν μια ξεχωριστή εμπειρία καθώς η επέκταση της ναυαρχίδας των Attica Stores στο τετράγωνο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού θα προσφέρει καινούργιες δυνατότητες σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας και δραστηριοτήτων. Η επέκταση κατά 4.000 τ.μ είναι εξασφαλισμένη όπως και η χρονική επέκταση του συμβολαίου με το Μετοχικό Ταμείο Στρατού για μια περίοδο τουλάχιστον 10 χρόνων. Μια χρονική ανάσα που θα επιτρέψει στο μάνατζμεντ να ξεδιπλώσει πλήρως την βεντάλια των επιχειρηματικών σχεδίων του εκτός της περιοχής Συντάγματος. Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό ότι η επόμενη μεγάλη βάση των Attica Stores θα στηθεί στο Ελληνικό σημαδεύοντας κατά τρόπο καταλυτικό την πορεία της επιτυχημένης εμπορικής φίρμας.

Αλλά, ας ξαναγυρίσουμε στο αρχικό ερώτημα. Αντί άλλης απαντήσεως θα κάνουμε χρήση των λόγων δύο έμπειρων στελεχών της αγοράς που φαίνεται πως γνωρίζουν εκ του σύνεγγυς τα γεγονότα. «Είναι η πρώτη επένδυση με σαφές αναπτυξιακό πρόσημο μακριά από την “δυστυχία” των distress funds», επισημαίνει  στέλεχος της αγοράς των υπηρεσιών επικοινωνίας. Ενας καταξιωμένος fund manager εξάλλου επέμεινε στο στοιχείο του συνδυασμού μιας επιτυχημένης μπίζνας με ένα δοκιμασμένα αποτελεσματικό μάνατζμεντ και την σύμπραξη με ένα σχήμα υπέρτερων δυνάμεων».

Στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα για την μεγάλη σύμπραξη διαβάζω: «Με την παρουσία και νέων ισχυρών επενδυτών διευρύνεται το μετοχικό σχήμα που μεταξύ άλλων ελέγχει τα πολυκαταστήματα attica, έχοντας ως στόχο την περαιτέρω γεωγραφική ανάπτυξη του δικτύου αλλά και την επέκταση του σχήματος σε περισσότερες δραστηριότητες πέραν της διαχείρισης πολυκαταστημάτων.

Με τα πολυκαταστήματα attica να έχουν διαγράψει μία σχεδόν δεκαπενταετή επιτυχημένη πορεία στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, στην εταιρεία συμμετοχών των Κ. Λαμπρόπουλου, Κ. Τσουβελεκάκη και Α. Σγουμπόπουλου, εντάσσονται μέσα από το επενδυτικό όχημα που διαχειρίζεται η Virtus International Partners, καταξιωμένοι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως ο Όμιλος Λασκαρίδη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, ο Γιάννης Σαραντίτης, ο Όμιλος Τσάκου και θεσμικά χαρτοφυλάκια».

Με λίγα λόγια, η ταυτότητα τόσο της σύμπραξης όσο και της επένδυσης – που θα εξελίσσεται μέσα στο χρόνο- είναι εκ των προτέρων καθορισμένη. Τα ηχηρά επιχειρηματικά ονόματα – όσα ανακοινώθηκαν και όσα μένει να ανακοινωθούν στο μέλλον- επέλεξαν να συμπράξουν με την ομάδα των μετόχων – μάνατζερ (Λαμπρόπουλος, Τσουβελεκάκης, Σγουμπόπουλος) μέσα από το σχήμα που διαμόρφωσε η Virtus του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου.

Ο τελευταίος σχολιάζοντας τα τελευταία γεγονότα δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη συμμετοχή μας στη μετοχική ομάδα που, μεταξύ άλλων, ελέγχει τα πολυκαταστήματα attica, γιατί αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα των εταιρειών στις οποίες θέλουμε να επενδύσουμε. Τα attica είναι μία πολύ εύρωστη εταιρεία, με ηγετική θέση στον κλάδο της, εξαιρετικά οικονομικά στοιχεία και ικανό και επιτυχημένο management. Με το βλέμμα προς το μέλλον, τα attica έχουν ένα management που ενδιαφέρεται να είναι σε θέση οδηγού και την επόμενη μέρα, μετόχους που θέλουν να συμμετέχουν μαζί μας στα επόμενα βήματα του επενδυτικού σχήματος και ξεκάθαρη στρατηγική και όραμα για την επόμενη πενταετία.

«Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί από τη λειτουργία των πολυκαταστημάτων, θα εστιάσουν περαιτέρω σε δραστηριότητες στο εμπόριο ρούχων, αξεσουάρ και καλλυντικών και στη δημιουργία νέων concept σε πρωτοποριακές αναπτύξεις όπως αυτή του Ελληνικού. Η συμμετοχή μας αυτή αποτελεί τη δεύτερη ολοκληρωμένη επένδυση της Virtus International Partners στην Ελλάδα που ανακάμπτει σταδιακά. Πιστεύουμε στις δυνατότητες και τις προοπτικές της χώρας, είμαστε παρόντες και θα συνεχίσουμε να αναζητούμε και νέες, καλές επενδυτικές ευκαιρίες».

Το παλιό αφεντικό της P&K, που μοσχοπούλησε στην Εθνική Τράπεζα την εταιρεία ηοποία κυριαρχούσε για χρόνια στη χρηματιστηριακή αγορά, γνωρίζει καλά τα κατατόπια μιας επένδυσης που ξεπερνά τα συνήθη μέτρα, φωτίζοντας αδρά την εικόνα των επομένων χρόνων όπου το παιχνίδι στην οικονομία θα έχει αλλάξει γήπεδο, όρους και πρωταγωνιστές. Άλλωστε, οι εμβληματικές επενδύσεις – μία από αυτές και το Ελληνικό- θα πυροδοτήσουν εξελίξεις προσφέροντας το έδαφος της «δημιουργικής καταστροφής» για να επαληθευθεί για ακόμη μια φορά ο περίφημος καθηγητής του MIT Joseph Schumpeter.

Ας πάμε και πάλι στην επίσημη ανακοίνωση: «Η νέα σύνθεση του μετοχικού σχήματος θα καταστήσει δυνατή τη δημιουργία και την αξιοποίηση συνεργειών με όσους από τους επενδυτές έχουν σχετικές δραστηριότητες στον χώρο του τουρισμού, αλλά και τη μεταφορά τεχνογνωσίας από μία ομάδα οργανισμών και ανθρώπων που έχουν να επιδείξουν σημαντικές επιτυχίες στον επιχειρηματικό στίβο».

Ενισχυμένο πλέον, το νέο σχήμα θα είναι σε θέση να αναπτύξει τους νέους στρατηγικούς στόχους του ομίλου, με κυριότερους: (α) την επέκτασή του σε δραστηριότητες όπως το χονδρικό και λιανικό εμπόριο ρούχων, αξεσουάρ και καλλυντικών, (β) τη δημιουργία νέων καταστημάτων, βάσει και των αναγκών του καταναλωτικού κοινού, σε πρωτοποριακές αναπτύξεις όπως αυτή του Ελληνικού και (γ) την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του υφιστάμενου πολυκαταστήματος στο City Link ως ενός premium προορισμού αγορών, μέσα από την επέκτασή του σε νέο χώρο 4.000 τ.μ.

Ταυτόχρονα, χάρη στο νέο σχήμα τα πολυκαταστήματα attica θα ανταποκριθούν ακόμη καλύτερα στον μετασχηματισμό της αγοράς και στις σύγχρονες επιταγές της, με άμεση και βασική προτεραιότητά τους την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Για την εξυπηρέτηση των παραπάνω στόχων, το νέο μετοχικό σχήμα θα εξετάσει, όπου απαιτείται, τη σύναψη διεθνών συνεργασιών που θα δημιουργήσουν συνθήκες συγκριτικών πλεονεκτημάτων ιδιαίτερα στις αγορές υψηλών απαιτήσεων (up scale) τόσο στους υφιστάμενους, όσο και σε μελλοντικούς χώρους και τομείς λειτουργίας».

Εν κατακλείδι, ο πολύπειρος Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, το μάνατζεμντ των Attica (Κ. Λαμπρόπουλος, Κ. Τσουβελεκάκης και Α. Σγουμπόπουλος) αλλά και η πλειάδα των ηχηρών επιχειρηματικών ονομάτων ( Όμιλος Λασκαρίδη, Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, Γιάννης Σαραντίτης, Όμιλος Τσάκου κ.α)  ξεκινούν το πρώτο μεγάλο αναπτυξιακό – επενδυτικό «πείραμα» την επαύριο των Μνημονίων και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Ποιοι είναι οι νέοι επενδυτές
Ομιλος Ωνάση

Το Κοινωφελές Ιδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, μέσα από το επιχειρηματικό σκέλος του, αξιοποιεί την περιουσία του για να στηρίζει τις κοινωφελείς δραστηριότητές του, παραμένοντας ένας σοβαρός θεσμικός επενδυτής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα έσοδα του Ιδρύματος έρχονται από την ναυτιλία αλλά και από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και του χαρτοφυλακίου των επενδύσεων του. Ολη αυτή η επιχειρηματική δραστηριότητα στηρίζει μια σειρά από κοινωφελείς δραστηριότητες οι οποίες άρχισαν με τη δημιουργία του εμβληματικού Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και συνεχίστηκαν, πέραν των υποτροφιών και άλλων συναφών προγραμμάτων, με τη νεότερη, εξίσου εμβληματική στον χώρο του Πολιτισμού, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. Σύντομα άλλωστε θα τεθεί ο θεμέλιος λίθος, μιας ακόμη σημαντικής παρέμβασης στον χώρο της Υγείας, του Ωνάσειου Μεταμοσχευτικού Κέντρου.

Στο τιμόνι του Ιδρύματος αυτού βρίσκεται, από αρκετών ήδη ετών, ο δικηγόρος Αντώνης Παπαδημητρίου, γιος του αείμνηστου Στέλιου Παπαδημητρίου, εκ των εμπίστων συνεργατών του Αριστοτέλη Ωνάση.

Ομιλος Λασκαρίδη

Τα αφεντικά του Ομίλου, που ξεκίνησε από την θάλασσα για να επεκταθεί με επιτυχία και στις μπίζνες της στεριάς (ξενοδοχεία όπως το «Μεγάλη Βρετανία» και το διπλανό «King George», επιχειρήσεις καζίνο στην Πάρνηθα και την Θεσσαλονίκη αλλά και ποσοστό στην Aegean  – ο Θανάσης και ο Πάνος Λασκαρίδης- διακρίνονται πέραν όλων των άλλων για το σοβαρό φιλανθρωπικό τους έργο.  Για παράδειγμα, όπως διαβάζουμε στο σχετικό site, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη – στο όνομα της μητέρας τους- «εξελίσσεται διαρκώς και σταδιακά καθιερώνεται ως εξέχουσα και ρυθμιστική παρουσία στην πνευματική ζωή του τόπου μας. Οι ποικίλες του δραστηριότητες στηρίζονται από διακεκριμένους εκπροσώπους του πολιτισμού και των επιστημών. Σκοπός του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη είναι η προαγωγή σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο του ελληνικού πολιτισμού γενικά και ιδιαίτερα των ελληνικών Γραμμάτων και της Ιστορικής και Ναυτικής Έρευνας, καθώς και η λειτουργία Βιβλιοθήκης με την επωνυμία ΚΑΙΤΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ».

Από την άλλη πλευρά, ο Θανάσης Λασκαρίδης έχει δημιουργήσει τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «The People’s Trust» που παρέχει μικροχρηματοδότηση σε νέες ή και σε υφιστάμενες επιχειρήσεις.

Ομιλος Τσάκου

Η οικογένεια Τσάκου – με την εμβληματική μορφή του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου- είναι μια από τις παραδοσιακές δυνάμεις του ελληνικού εφοπλισμού με τον στόλο της αλλά και τις άλλες δραστηριότητες του να βρίσκονται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Σήμερα, στο τιμόνι του οικογενειακού Ομίλου βρίσκεται ο γιος Νίκος Τσάκος.

Γιάννης Σαραντίτης

Ο δικηγόρος Γιάννης Σαραντίτης, γιος του Βασίλη Σαραντίτη, υπουργού στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, γρήγορα ακολούθησε τον δικό του δρόμο στις μπίζνες, συνδυάζοντας ναυτιλία, real estate και συμμετοχές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News