792
Ο διεθνής Τύπος, οι αγορές και οι εγχώριοι όμιλοι ποντάρουν στη σταθερότητα που διασφαλίζει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση Μητσοτάκη | CreativeProtagon

Ανάλυση: Η γαλάζια αυτοδυναμία και οι επιχειρηματίες

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 4 Ιουνίου 2023, 19:46
Ο διεθνής Τύπος, οι αγορές και οι εγχώριοι όμιλοι ποντάρουν στη σταθερότητα που διασφαλίζει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση Μητσοτάκη
|CreativeProtagon

Ανάλυση: Η γαλάζια αυτοδυναμία και οι επιχειρηματίες

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 4 Ιουνίου 2023, 19:46

Τόσο οι διοικήσεις μεγάλων επιχειρηματικών Ομίλων όσο και τα επιτελεία των ξένων τραπεζών και των οίκων αξιολόγησης που είχαν προβλέψει την άνετη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στον πρώτο γύρο των εκλογών, τώρα στοιχηματίζουν στη γαλάζια αυτοδυναμία.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί και το βασικό σενάριο στους σχεδιασμούς τους.  

Ωστόσο, μέχρι το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, βρίσκονται σε στάση αναμονής. 

Στην ουσία έχουν παγώσει τις επόμενες κινήσεις τους είτε αυτές αφορούν μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα, κυρίως στο χώρο της πράσινης ενέργειας και της υψηλής τεχνολογίας, είτε αφορούν το άνοιγμά τους στις ξένες αγορές. 

Εν αναμονή λοιπόν των πολιτικών εξελίξεων, ακόμη και ώριμα ντιλ με ξένους επενδυτές, έχουν μετατεθεί για την επομένη των εκλογών. 

Ο ξένος Τύπος

Την επομένη των τελευταίων εκλογών, στις 22 Μαΐου, το Bloomberg ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε την παγίδα της απλής αναλογικής και σημείωσε ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών έκανε ράλι ανόδου μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ το 10ετές ελληνικό ομόλογο υποχώρησε κατά 14 μονάδες βάσης στο 3,877%, το χαμηλότερο σημείο από τον περασμένο Δεκέμβριο. O Economist σημείωσε ότι «οι Ελληνες επέλεξαν σταθερότητα αντί για δράματα» προσθέτοντας: «Η οικονομία έχει ανακάμψει ταχύτερα από τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης μετά την Covid-19 και το σοκ στις τιμές της ενέργειας».

Προεξοφλείται η επενδυτική βαθμίδα

Πλέον, όπως επισημαίνουν κορυφαίες τραπεζικές πηγές με διεθνείς διασυνδέσεις, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης στις ερχόμενες εκλογές, θα σηματοδοτήσει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τα ομόλογα του Δημοσίου, εξέλιξη την οποία ήδη προεξοφλούν οι αγορές.

Αυτό θα έχει ευνοϊκή επίπτωση στη μείωση του κόστους δανεισμού και των επιχειρήσεων, αλλά θα δώσει ώθηση και στα εταιρικά ομόλογα που έχουν εκδώσει ελληνικές επιχειρήσεις.

Με άλλα λόγια, οι εξελίξεις αυτές λύνουν τα χέρια των διαχειριστών ξένων funds που προχωρούν σε άμεσες επενδύσεις αγοράζοντας μετοχές, ομόλογα ή ολόκληρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα ώστε να προχωρήσουν και σε άλλες κινήσεις. Και σε ακόμη μεγαλύτερες συμφωνίες από αυτές που έγιναν την τελευταία διετία.

Η αιχμή μέχρι τώρα ήταν οι άμεσες επενδύσεις στο χώρο της υγείας, η απόκτηση συμμετοχών σε εταιρίες πράσινης ενέργειας, η αγορά μεριδίων από εταιρίες του Δημοσίου μέσα από το  πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων (από τη ΔΕΠΑ, τα αεροδρόμια έως τη ΔΕΗ και τα λιμάνια) και η τοποθέτησή τους στον τουριστικό κλάδο και στην αγορά real estate.

Οι προτεραιότητες

Στις κλειστές ενημερώσεις που γίνονται σε τραπεζικούς και επιχειρηματικούς κύκλους περιγράφεται το ενδιαφέρον τους για τα αποτελέσματα της κάλπης της 25ης Ιουνίου. Η συζήτηση δεν εστιάζεται σε καμμιά περίπτωση στα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά στο πόσες έδρες και πόση άνετη πλειοψηφία θα έχει στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης. 

Και το κυριότερο σε ποιους κλάδους της οικονομίας θα δώσει αναπτυξιακή προτεραιότητα η νέα κυβέρνηση. Ενα από τα παραδείγματα που ακούγονται είναι οι επενδύσεις στον φαρμακευτικό κλάδο και οι ανάγκες που θα προκύψουν από τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ και τις αλλαγές που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια. Αυτό αποτελεί κεντρική προεκλογική δέσμευση του κ. Μητσοτάκη. 

Τα πρόσωπα

Παράλληλα, το ενδιαφέρον και οι συζητήσεις των επιχειρηματικών κύκλων επικεντρώνονται στα πρόσωπα.

Οι κύκλοι αυτοί δίνουν ειδικό βάρος στην επιλογή των προσώπων από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη για κρίσιμες κυβερνητικές θέσεις και κυρίως για τα παραγωγικά υπουργεία.

Σε αυτή την κατηγορία υψηλού ενδιαφέροντος κατατάσσουν ασφαλώς το υπουργείο Οικονομικών για το οποίο βλέπουν την πιθανότητα να απορροφήσει τις αρμοδιότητες των επενδύσεων και κυρίως τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, από το μέχρι σήμερα υπουργείο Ανάπτυξης.

Σε μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείουν ανασύσταση του υπουργείου Συντονισμού.

Δεύτερο στη σειρά ενδιαφέροντος είναι το υπουργείο Ενέργειας καθώς σε αυτό τον τομέα τα επόμενα 4-5 χρόνια θα γίνει το 35% των επενδύσεων που προβλέπονται για τη χώρα.

Τρίτο στη σειρά ενδιαφέροντος είναι το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής το οποίο, εκτός από τις επενδύσεις που πρέπει να κάνει το ίδιο για την ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας, θα χτίσει και το περιβάλλον στο οποίο θα κινηθούν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες.

Ψηλά στο ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κόσμου είναι το υπουργείο Εργασίας στο οποίο ο κατά κοινή ομολογία επιτυχημένος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, δημιούργησε ευνοϊκό και κυρίως σταθερό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους (με τις αυξήσεις των κατώτατων αμοιβών αλλά και τη σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών).

Οι ίδιοι κύκλοι συζητούν ότι ο κ. Χατζηδάκης, μαζί με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου διετέλεσε και υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε κρίσιμα υπουργεία. 

Ο κύκλος των πολιτικών προσώπων που συγκεντρώνουν τους περισσότερους «σταυρούς προτίμησης» από τον χώρο της επιχειρηματικότητας περιλαμβάνει τον Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον ο υπουργό που συνδέθηκε με το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Κυριάκο Πιερρακάκη που συνδέθηκε με την ψηφιακή μεταρρύθμιση του κράτους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...