540
Ο γερμανός πιλότος Μίχαελ Σουμάχερ -επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στη Formula 1- σε καιρούς δόξας και υγείας πλάι στη σύζυγό του, Κορίνα | Facebook/Michael Schumacher

Γιατί ανέλαβε καρδιολόγος τον Σουμάχερ;

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2019, 18:15
Ο γερμανός πιλότος Μίχαελ Σουμάχερ -επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στη Formula 1- σε καιρούς δόξας και υγείας πλάι στη σύζυγό του, Κορίνα
|Facebook/Michael Schumacher

Γιατί ανέλαβε καρδιολόγος τον Σουμάχερ;

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2019, 18:15

Τα άτομα που ζουν σε φυτική κατάσταση παρακολουθούνται από νευροχειρουργούς και εντατικολόγους. Μόνο όταν προκύψει άλλο πρόβλημα υγείας αναλαμβάνει επικουρικά άλλη ειδικότητα.

Ο Μίχαελ Σουμάχερ όμως όχι απλώς διακομίστηκε στη Γαλλία από την Ελβετία, αλλά νοσηλεύεται και στην κλινική του διάσημου καρδιοχειρουργού Φιλίπ Μενασέ.

Ο γιατρός αυτός θεωρείται ειδικός στη θεραπεία με βλαστοκύτταρα και μία από τις πιο μεγάλες ανακαλύψεις του ήταν, το 2014, η αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας.

Ο γάλλος επιστήμονας είχε μεταμοσχεύσει βλαστοκύτταρα, που είχαν ληφθεί από έμβρυο στην καρδιά μιας 68χρονης που είχε πάθει έμφραγμα.

Για να το καταφέρει αυτό είχε πρώτα τοποθετήσει τα βλαστοκύτταρα σε ειδικά χημικά, ώστε να πάρουν σε πρώτη φάση τη μορφή καρδιακών κυττάρων. Ακολούθως τα ενσωμάτωσε στην καρδιά.

Αυτά αναπτύχθηκαν και αντικατέστησαν το τμήμα του καρδιακού μυός που είχε υποστεί μόνιμη βλάβη. Ετσι η καρδιά της γυναίκας άρχισε και πάλι να χτυπά κανονικά.

Η μέθοδος που εφαρμόστηκε στην καρδιά ίσως εφαρμοστεί για να αντιμετωπίσει την κατάσταση του Μίχαελ Σουμάχερ

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Parisien», ο Σουμάχερ κάνει εδώ και καιρό θεραπεία με χρήση βλαστοκυττάρων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η συστηματική φλεγμονή. Η κατάσταση αυτή είναι επικίνδυνη και προκαλείται από την κατάκλιση.

Στο πλαίσιο αυτής της ειδικής θεραπείας έχει επισκεφθεί ακόμη δύο φορές φέτος το νοσοκομείο «Ζορζ Πομπιντού» στη γαλλική πρωτεύουσα και αυτή είναι η τρίτη, αναφέρουν μη επίσημες πηγές.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει μάθει για ποιον λόγο ο Σουμάχερ πηγαίνει σε έναν καρδιολόγο, ο οποίος ειδικεύεται σε συγκεκριμένη θεραπεία με βλαστοκκύταρα και αν είναι αλήθεια ότι χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της φλεγμονής.

«Είναι μυστήριο. Ο Μανασέ ασχολείται μόνο με την καρδιά. Αυτό που κάνει είναι πειράματα σε ζώα, στα οποία εγχύει ενδοφλέβια βλαστοκύτταρα» εξηγεί στους Times του Λονδίνου ο γάλλος δημοσιογράφος Ζαν-Μισέλ Ντεκουζί.

Ο Μανασέ υποστηρίζει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη δύο μελέτες, στις οποίες έχει φανεί ότι είναι δυνατόν να επιτύχει κάποιος τα ίδια αποτελέσματα που είχε στο πείραμά του, αποφεύγοντας τη διαδικασία τοποθέτησης γάζας με εκχύλισμα «εκπαιδευμένων» κυττάρων στην καρδιά. Αρκεί να τα εγχύσει ενδοφλέβια. Οπως απεικονίζονται δηλαδή στο γράφημα που παρατίθεται παραπάνω, γίνεται ενδοφλέβια έγχυση αλλά μόνο με την εφαρμογή του πρώτου βήματος.

«Θα πρέπει όμως να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να μη φανταζόμαστε ότι πρόκειται για θαυματουργή θεραπεία, αλλά ότι απλώς μπορεί να είναι μία πολύ καλή εναλλακτική, πάντα στην περίπτωση που αποδειχθεί αποτελεσματική» εξηγεί ο ίδιος.

Σε κάθε περίπτωση το μυστήριο παραμένει μέχρι να γίνουν επίσημες δηλώσεις. Πάντως υπάρχουν αρκετοί επιστήμονες οι οποίοι μιλούν για κλινική δοκιμή και αντιμετώπιση της φυτικής κατάστασης του Σουμάχερ με θεραπεία βλαστοκυττάρων, ενώ άλλοι εκφράζουν φόβους ότι έχει σοβαρή καρδιολογική πάθηση και προσπαθούν να την αντιμετωπίσουν με τη μέθοδο του δρος Μανασέ.

Le Parisien: Ο Σουμάχερ έχει τις αισθήσεις του

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Σουμάχερ έχει τις αισθήσεις του, αντιλαμβάνεται δηλαδή τι συμβαίνει».

Αυτό είναι το σχόλιο που έκανε νεαρή εργαζόμενη της μονάδας καρδιολογίας στο νοσοκομείο «Ζορζ Πομπιντού» στο Παρίσι.

«Ναι, είναι στον τομέα μου. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι έχει τις αισθήσεις του», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα «Le Parisien», το νοσοκομείο μετά την αποκάλυψη μεταφοράς του Γερμανού πιλότου της F1 έχει σχεδόν… σφραγιστεί και μετατραπεί σε φρούριο προκειμένου να μην διαρρέουν πληροφορίες.

Αυτές οι νέες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, αναπτερώνουν τις ελπίδες ότι η υγεία του διάσημου οδηγού της F1 θα επανέλθει κάποια στιγμή πλήρως.