793
H επίσημη ανακοίνωση της υπηρεσίας έγινε πριν από μερικούς μήνες στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών του Facebook από την υπεύθυνη Φίτζι Σίμο | Reuters

Facebook – Instagram: τώρα και ερωτικές γνωριμίες

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2019, 12:35
H επίσημη ανακοίνωση της υπηρεσίας έγινε πριν από μερικούς μήνες στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών του Facebook από την υπεύθυνη Φίτζι Σίμο
|Reuters

Facebook – Instagram: τώρα και ερωτικές γνωριμίες

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2019, 12:35

Υπέρ του έρωτα και του σεξ ενώνουν τις δυνάμεις τους αυτή τη φορά το Facebook και το Instagram και θέτουν σε ευρεία λειτουργία την υπηρεσία Facebook Dating. Τα δύο κοινωνικά δίκτυα αποφάσισαν με αυτόν τον τρόπο να βάλουν ακόμη ένα λιθαράκι στην επισημοποίηση της σχέσης τους, πριν από την ενοποίηση της υπηρεσίας αποστολής μηνυμάτων.

Η αναζήτηση ερωτικού συντρόφου με την ονομασία «Secret Crush» («κρυφή καψούρα» σε ελεύθερη μετάφραση), που έχει ήδη δοκιμαστεί σε 19 χώρες, θα ρυθμίζεται από το Facebook και ξεκινά άμεσα στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη αναμένεται να είναι διαθέσιμη στις αρχές του 2020.

Πώς δουλεύει

Στην πραγματικότητα ο χρήστης θα μπορεί να επιλέγει ένα «τμήμα» του προφίλ του για να προβάλλεται στο «Secret Crush». Δηλαδή, κάποια συγκεκριμένα δεδομένα από το Facebook (φωτογραφίες ή προσωπικά στοιχεία) θα εμφανίζονται και κάποια όχι. Επιπλέον, θα μπορεί να «τραβάει» απευθείας και φωτογραφίες από το Instagram.

Την υπηρεσία θα χρησιμοποιούν μόνο όσοι είναι άνω των 18 ετών και θα εμφανίζεται υποχρεωτικά το όνομα του προφίλ, όχι όμως το επίθετο. Αν το προφίλ του έχει ψευδές όνομα, τότε θα εμφανίζεται αυτό.

Ακολούθως, ο χρήστης θα μπορεί να επιλέγει ως και εννέα χρήστες του Facebook και του Instagram και αν και οι άλλοι κάνουν το ίδιο γι’ αυτόν, το σύστημα θα τους στέλνει κοινό μήνυμα και θα αποκαλύπτει τον… πόθο του ενός για τον άλλον.

Αν θέλεις κάποιον κι αυτός σε θέλει, θα σου το «λέει» το σύστημα

Η σύνδεση με το Instagram δεν αφορά μόνο τις φωτογραφίες, αλλά οι χρήστες του «Secret Crush» θα μπορούν να ενοποιήσουν τους ακολούθούς τους στη λίστα τους.

Αν δύο χρήστες χαρακτηρίζουν ο ένας τον άλλο ως «Secret Crush», τότε το Facebook Dating θα ειδοποιεί και τους δύο για το αμοιβαίο ενδιαφέρον, χωρίς αυτό να γίνεται γνωστό σε κανέναν άλλο χρήστη των δύο κοινωνικών δικτύων.

Η δραστηριότητα ενός χρήστη στο «Dating» δεν θα εμφανίζεται στο προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά θα παραμένει ξεχωριστή.

Προσωπικά στοιχεία

Oπως αναφέρει o Guardian, αφού ο χρήστης δημιουργήσει το προφίλ του, αρχικά γίνεται δήλωση δεδομένων και προτιμήσεων (τόπος διαμονής, μουσικές/καλλιτεχνικές/αθλητικές προτιμήσεις, online ομάδες στις οποίες συμμετέχει κ.α) και στη συνέχεια το προφίλ συνδέεται με το Instagram.

Το Secret Crush βάζει τέλος στις «χυλόπιτες» και τα αναπάντητα μηνύματα

Η αγορά online υπηρεσιών αναζήτησης συντρόφου είναι ήδη αρκετά ανταγωνιστική με «παίκτες» όπως το Tinder (το πιο δημοφιλές σήμερα με περισσότερους από 8,5 εκατομμύρια χρήστες), το Match, το OKCupid, το Bumble, to eHarmony, το Hinge κ.ά.

Ομως, το Facebook, με τα 2,1 δισεκατομμύρια χρήστες, αισιοδοξεί ότι υπάρχει άνετα χώρος και για πιο «θερμές» γνωριμίες, καθώς τουλάχιστον 200 εκατομμύρια χρήστες του δηλώνουν ανύπαντροι και εργένηδες.

Αντιδράσεις

Το Facebook διαβεβαίωσε ότι τα περισσότερα δεδομένα των χρηστών θα διατηρούνται ξεχωριστά από εκείνα του Facebook και ότι δεν θα διατίθενται σε τρίτους. Η ανταλλαγή πληροφοριών, όπως ο τόπος διαμονής, επιτρέπεται μόνο ανάμεσα σε δύο χρήστες που έχουν αποφασίσει να συναντηθούν και δεν μπορούν αυτά τα δεδομένα να τα βλέπουν άλλοι χρήστες της υπηρεσίας,ακόμη και αν είναι δηλωμένοι «φίλοι» των δύο χρηστών. Επίσης, σύμφωνα με την εταιρεία, κανείς άλλος πέραν των δύο χρηστών δεν μπορεί να γνωρίζει ότι ήρθαν σε επικοινωνία ούτε να γνωρίζει κάποιος χρήστης της υπηρεσίας τα ονόματα της λίστας secret crush κάποιου άλλου χρήστη.

Βέβαια η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση εγγυημένη στις online υπηρεσίες και υπάρχει πάντοτε υψηλός κίνδυνος διαρροής είτε από κάποιο κενό στο σύστημα που θα εκμεταλλευτούν οι χάκερ είτε από τις ίδιες τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται με διαφόρους τρόπους τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, εν αγνοία τους φυσικά. Ειδικά το Facebook, τα τελευταία χρόνια έχει κλονιστεί από σοβαρά περιστατικά διαρροής προσωπικών δεδομένων, γεγονός που υπενθυμίζουν πολλοί άνθρωποι της ιντερνετικής βιομηχανίας στο άκουσμα της νέας υπηρεσίας.

Αλλος ένας φόβος των χρηστών, αλλά και των φορέων προστασίας των προσωπικών δεδομένων, είναι ότι το Facebook έχει καταφέρει ήδη να συλλέξει με διαφόρους τρόπους πολλά είδη προσωπικών δεδομένων των χρηστών του (προσωπικά, οικογενειακά, ιατρικά κ.α) και με την νέα υπηρεσία θα αποκτήσει και άλλα τα οποία κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ποιο τρόπο θα τα χειρίζεται. Το Facebook απαντά ότι η υπηρεσία γνωριμιών που δημιούργησε θα λειτουργεί ανεξάρτητα από τις άλλες υπηρεσίες της πλατφόρμας και σε καμία περίπτωση δεν θα χρησιμοποιούνται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του Facebook Dating για προβολή στοχευμένων διαφημίσεων σε κάθε χρήστη.

Μια ακόμη ανησυχία είναι ότι οι υπηρεσίες γνωριμιών αποτελούν ένα δημοφιλή στόχο των… online απατεώνων. Στις ΗΠΑ, το 2018, καταγράφηκαν περίπου 21 χιλιάδες απάτες στον τομέα των online γνωριμιών, με το συνολικό ποσό που κατάφεραν οι επιτήδειοι να αποσπάσουν να αγγίζει τα 143 εκ. δολάρια. Δεδομένου του αριθμού των χρηστών του Facebook υπάρχουν φόβοι ότι η νέα υπηρεσία θα αποτελέσει νούμερο ένα στόχο όσων θα θέλουν να εκμεταλλευτούν την προσπάθεια κάποιων ανθρώπων να βρουν ένα ταίρι μέσω του Internet.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News