Ολάνοιχτα μάτια, κολλημένα πάνω στο ρομπότ που κατασκεύασε μία από τις πέντε ομάδες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό στο Νέο Δελχί

photos: Ελένη Κατρακαλίδη

Ολάνοιχτα μάτια, κολλημένα πάνω στο ρομπότ που κατασκεύασε μία από τις πέντε ομάδες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό στο Νέο Δελχί

photos: Ελένη Κατρακαλίδη

Τα παιδιά του σήμερα φτιάχνουν τα ρομπότ του αύριο

Μαρίσσα Δημοπούλου Μαρίσσα Δημοπούλου 6 Δεκεμβρίου 2016, 20:29

Φανταστείτε μία κατασκευή φτιαγμένη από πολύχρωμα πλαστικά τουβλάκια. Ξαφνικά κουνιέται, μπρος πίσω, με ροδάκια. Είναι ένα ρομπότ! Μία «δαγκάνα» στο πίσω μέρος ανεβοκατεβάζει κάδους ενώ παράλληλα ένα «χέρι» προτάσσεται και ανοιγοκλείνει τοποθετώντας κύβους σε κάδους, ανάλογα με το χρώμα τους. Είναι ένας σκουπιδιάρης που κάνει ανακύκλωση!

IMG_2453-1
Φαίνονται οι ρόδες του και το «χέρι» που συντονίζεται με ένα καλώδιο που καταλήγει στο λογισμικό σύστημα του ρομπότ

Να τι μπορεί να δημιουργήσει μία ομάδα μαθητών Λυκείου με μερικά κομμάτια LEGO, με το κατάλληλο λογισμικό, με τις γνώσεις που τους δίνει  η νέα εκπαιδευτική κατεύθυνση STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics). Δεκαέξι ελληνικές ομάδες Λυκείων, οι οποίες προκρίθηκαν στον 8ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO, ταξίδεψαν στην Ινδία για να διαγωνιστούν τον περασμένο μήνα. Εχουν τη συνεχή οργανωτική και οικονομική υποστήριξη της COSMOTE, στρατηγικού συνεργάτη του WRO για τρίτη συνεχή χρονιά.

Μία από τις πέντε ομάδες, οι «Robo Specialists», μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης, διακρίθηκαν στην τέταρτη θέση στην κατηγορία Ποδόσφαιρο –έχασαν το μετάλλιο για μόλις ένα τέρμα. Συναντήσαμε μία από τις ομάδες που συναγωνίστηκαν στην κατηγορία Regular και κλήθηκαν να κατασκευάσουν το ρομπότ που ανακυκλώνει υλικά, με ακρίβεια, χωρίς να βγαίνει έξω από τις γραμμές και χωρίς να διακόπτει την πορεία του. Καθένας τους υπογράμμιζε τη σημασία που είχε να είναι ακριβείς και τέλειοι στους υπολογισμούς τους. Και κάθε τόσο επαναλάμβαναν πόσο καλοί ήταν οι Ιάπωνες, πόσο γρήγορα ήταν τα ρομπότ της Ταϊβάν, πόσο αδικία ήταν που αποκλείστηκαν οι Ρώσοι.

IMG_2491-1
Η μαθηματικά άψογη πίστα την οποία πρέπει να διανύσουν τα ρομπότ των μαθητών Γυμνασίου

Δεν ήταν ζήλεια. «Είδαμε διαφορετικές ιδέες, μάθαμε ότι ο, τι και να σκεφτόμαστε, όσο απίθανο και να σου φαίνεται κάτι, μπορεί να γίνει», λέει ο 17χρονος Σπύρος, από το 1ο Γενικό Λύκειο Κερατσινίου.

«Βλέπεις τι ανταγωνισμός υπάρχει, βλέπεις τη νοοτροπία των Κορεατών, των Ιαπώνων και των Ρώσων και πόσο προχωρημένοι είναι», τονίζει ο συμπαίκτης του, Ανδρέας, ο οποίος πλέον σπουδάζει στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο Πολυτεχνείο. «Δεν είναι θέμα καλύτερου εξοπλισμού. Απλώς αυτοί αφιερώνουν 24ωρα σε αυτό που κάνουν», λέει ο ίδιος.

IMG_2450-1
Ο Ανδρέας (αριστερά), ο Δημήτρης, ο Σπύρος και ο «σκουπιδιάρης», το πρότζεκτ που άρχισαν να κατασκευάζουν από τον Φεβρουάριο του 2016 και τελειοποίησαν τον περασμένο Νοέμβριο

Με άλλα λόγια, «άνοιξε» το μάτι τους. Είχαν συμμετάσχει σε παλαιότερους περιφερειακούς και πανελλήνιους διαγωνισμούς που διεξάγει ο WRO, αλλά η εμπειρία στο εξωτερικό είναι ακόμη καλύτερη. Λειτουργεί κάπως εθιστικά, κάνει τους νέους να θέλουν να φτάσουν το επίπεδο των πιο προχωρημένων. Ηδη ανυπομονούν για την Ολυμπιάδα Ρομποτικής του 2017 -Κόστα Ρίκα!

cosmoteteacher
Ο πρόεδρος του WRO, Γιάννης Σομαλακίδης, εξηγεί ποια είναι η ιδέα πίσω από την πίστα της πορείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης (WRO), Γιάννης Σομαλακίδης, επεσήμανε ότι όλα αρχίζουν από τις βάσεις που αποκτούν οι μαθητές. Μας έδειξε την πίστα όπου θα διαγωνιστούν οι μαθητές Γυμνασίου–δηλαδή τα ρομπότ τους- την άνοιξη του 201 στον Δεύτερο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής. «Είναι μία μαθηματικά άψογη πίστα, η οποία συνδυάζει τη ρομποτική με ένα ιστορικό πρόσωπο διεθνούς αναγνωρισιμότητας, τον Μέγα Αλέξανδρο», εξήγησε. Υπογράμμισε ότι αν θέλουν οι μαθητές να φτάσουν τον χρόνο των Ιαπώνων και των Κορεατών θα πρέπει να αναβαθμίσουν το επίπεδο του προγραμματισμού. Γι’ αυτό και ο οργανισμός WRO στην Ελλάδα θα παραχωρεί χώρο στα κεντρικά γραφεία του για ειδικά εργαστήρια όπου θα προπονούνται οι πιο προχωρημένοι για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.

IMG_2483-1
Η Παναγιώτα έχει συμμετάσχει στην πρώτη Ολυμπιάδα στην Ινδονησία και φέτος συμμετείχε στη δεύτερη στο Νέο Δελχί. Η χέννα ακόμη αχνοφαίνεται στο χέρι της

Για πρώτη φορά θα διεξαχθεί διαγωνισμός για μαθητές Λυκείου. Θεματική: Πράσινη Ενέργεια και Επιχειρηματικότητα. Το πρότζεκτ κάθε ομάδας θα πρέπει να παρουσιάζει ένα ρομποτικό σύστημα το οποίο θα λειτουργεί καταναλώνοντας ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή θα πρέπει να βοηθά στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Αυτή είναι η οδηγία. Τα υπόλοιπα πρέπει να τα φανταστούν οι συμμετέχοντες μόνοι τους. Και, εντάξει αυτά είναι παιδιά Λυκείου. Ας πούμε ότι έχουν προλάβει να συνηθίσουν τις έννοιες της STEM και να σκέφτονται σχεδόν σαν ρομπότ. Αλλά και το πρότζεκτ των μαθητών Δημοτικού, για τον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό δεν είναι απλό. «Οχήματα και μεταφορές του αύριο». Αυτοί ξέρουν σίγουρα καλύτερα από εμάς.

Είναι η τρίτη χρονιά που η COSMOTE υποστηρίζει ως στρατηγικός συνεργάτης τον WRO στους διαγωνισμούς. Φέτος αποφάσισε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την εκπαιδευτική ρομποτική και την εκπαιδευτική κατεύθυνση STEM. Στήριξε τις πέντε από τις 16 ελληνικές ομάδες που συμμετείχαν στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής (World Robot Olympian 2016) στο Νέο Δελχί, καλύπτοντας τα αεροπορικά εισιτήρια 19 ατόμων, δηλαδή των μαθητών, των αρχηγών και των προπονητών.
Θα υποστηρίξει και τον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Λυκείου καθώς και τους τελικούς των τριών διαγωνισμών.

Διαβάστε για τους κανόνες και όρους συμμετοχής εδώ.
text
  • Αν κρίνω από τις παραγγελίες, δεν περιμέναμε την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά το νέο iPhone


    25 Σεπτεμβρίου 2018, 19:36