395
Ως Φόρεστ Γκαμπ με τους Τζόνσον, Κένεντι και Νίξον. Και ως Τομ Χανκς με τον Ομπάμα | ΥοuTube/Reuters

Οι τέσσερις προεδρικές «συναντήσεις» του Τομ Χανκς

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2016, 15:34
Ως Φόρεστ Γκαμπ με τους Τζόνσον, Κένεντι και Νίξον. Και ως Τομ Χανκς με τον Ομπάμα
|ΥοuTube/Reuters

Οι τέσσερις προεδρικές «συναντήσεις» του Τομ Χανκς

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2016, 15:34

O Μπαράκ Ομπάμα επιστράτευσε το παροιμιώδες χιούμορ του όταν βράβευσε τον Τομ Χανκς –ανάμεσα σε 21 διακεκριμένους αμερικανούς καλλιτέχνες, επιστήμονες, αθλητές– με το Μετάλλιο της Ελευθερίας στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου το βράδυ της Τρίτης. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αστειεύτηκε ότι κανείς δεν θα έπρεπε να ταξιδεύει με τον 60χρονο πολυβραβευμένο ηθοποιό. «Εννοώ, σκεφτείτε το, θα έχετε πειρατές, πτώσεις αεροπλάνων, ηφαίστεια… Κάτι συμβαίνει με τον Τομ Χανκς. Κι όμως με κάποιον τρόπο δεν μπορούμε να αρνηθούμε να πάμε εκεί που μας ταξιδεύει» είπε ο Ομπάμα.

Ο Χανκς δικαίως βραβεύτηκε από τον Ομπάμα και δεν είναι επειδή του είχε προτείνει να βάλει υποψηφιότητα και για μια τρίτη θητεία στον Λευκό Οίκο. «Στη διάρκεια της εξαιρετικής κινηματογραφικής του καριέρας αποκάλυψε τον χαρακτήρα της Αμερικής» ανέφερε ο εκφωνητής παρουσιάζοντας τον ηθοποιό στην απονομή της ύψιστης τιμής για αμερικανό πολίτη.

Αυτή η πλούσια κινηματογραφική καριέρα του Χανκς του έφερε μεταξύ άλλων δύο Οσκαρ. Αλλά και άλλες τρεις «συναντήσεις» με αμερικανούς προέδρους. Βλέποντας τον Χανκς να βραβεύεται από τον Μπαράκ Ομπάμα, πολλοί θυμήθηκαν τις άλλες βραβεύσεις του, όταν ως Φόρεστ Γκαμπ στην ομότιτλη οσκαρική ταινία είχε βρεθεί όχι μία αλλά τρεις φορές απέναντι σε προέδρους των ΗΠΑ, τον Τζον Φ. Κένεντι, τον Λίντον Τζόνσον και τον Ρίτσαρντ Νίξον.

Στην ταινία του 1994 οι παραγωγοί είχαν χρησιμοποιήσει με πρωτοποριακό τρόπο την ψηφιακή τεχνολογία, που τότε έκανε τα πρώτα της σοβαρά βήματα στην κινηματογραφική βιομηχανία. Είχαν «παντρέψει» αρχειακά πλάνα από δημόσιες εμφανίσεις του Κένεντι, τον Τζόνσον και του Νίξον με τον Χανκς.

Για την ιστορία, ο Φόρεστ Γκαμπ είχε βρεθεί για πρώτη φορά στον Λευκό Οίκο ως πρωταθλητής στο κολεγιακό πρωτάθλημα του αμερικανικού φούτμπολ. Τότε είχε συναντήσει τον JFK και του είχε ζητήσει να κάνει «τσίσα» γιατί είχε πιει όλα τα αναψυκτικά.

Επειτα επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο για να παρασημοφορηθεί από τον πρόεδρο Τζόνσον για τα ανδραγαθήματά του στον Πόλεμο του Βιετνάμ. Και έδειξε στον LΒJ πού τραυματίστηκε· στα οπίσθια.

Και τέλος επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο επί Ρίτσαρντ Νίξον, ως μέλος της αμερικανικής ομάδας πινγκ πονγκ για τις επιτυχίες της στη Λαϊκή Κίνα. Τότε ο Νίξον τον έστειλε να μείνει στο ξενοδοχείο Γουότεργκεϊτ. Με τα γνωστά αποτελέσματα…

Ο Τομ Χανκς όντως έπαιξε πολλούς ρόλους που επέτρεψαν στην Αμερική να δει μέσα στην ψυχή της. Υπήρξε πιλότος («Sully»), στρατιώτης («Saving Private Ryan»), πατέρας έστω και ως γκάνγκστερ («Road to Perdition»), θύμα της ομοφοβίας και του AIDS («Streets of Philadelphia»). Αλλά ειδικά ως Φόρεστ Γκαμπ ήταν η ιστορία της πατρίδας του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News