543
Φωτογραφία αρχείου από μονάδα Covid-19 σε νοσοκομείο της Ιταλίας | REUTERS /Flavio Lo Scalzo

Φάρμακο για την πολλαπλή σκλήρυνση φαίνεται να αντιμετωπίζει την Covid-19

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2020, 20:30
Φωτογραφία αρχείου από μονάδα Covid-19 σε νοσοκομείο της Ιταλίας
|REUTERS /Flavio Lo Scalzo

Φάρμακο για την πολλαπλή σκλήρυνση φαίνεται να αντιμετωπίζει την Covid-19

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2020, 20:30

Φάρμακο που χορηγείται εδώ και χρόνια για την αντιμετώπιση της πολλαπλής σκλήρυνσης μειώνει σχεδόν στο μισό τις πιθανότητες εκδήλωσης σοβαρής νόσησης από κορονοϊό, σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, σύμφωνα με νέα μελέτη. Μάλιστα, όπως γράφει η βρετανική Telegraph, ενδέχεται να μειώνει και τη θνησιμότητα.

Στο πλαίσιο της κλινικής δοκιμής που πραγματοποιήθηκε σε εννέα νοσοκομεία, οι γιατροί χορήγησαν αντί για ενέσιμη, εισπνεόμενη μορφή της ιντερφερόνης αλφακόνης 1 (βήτα 1 άλφα) σε άτομα με Covid-19 και όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναρρώσουν, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, δηλαδή τους ασθενείς από Covid-19 που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Η μελέτη έγινε σε 101 ασθενείς οι οποίοι βρίσκονταν υπό στενή παρακολούθηση από τους θεράποντες γιατρούς τους για 28 ημέρες μετά την έναρξη της θεραπείας, σύμφωνα με την επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Respiratory Medicine.

Η ιντερφερόνη βήτα 1 άλφα είναι μια πρωτεΐνη που συντονίζει την ανοσιακή αντίδραση του οργανισμού απέναντι στις λοιμώξεις από ιούς. Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι ο κορονοϊός καταστέλλει άμεσα την παραγωγή της από τον οργανισμό, ενώ σε κλινικές δοκιμές έχουν φανεί μειωμένες συγκεντρώσεις της σημαντικής αυτής πρωτεΐνης στους ασθενείς με Covid-19.

Το εισπνεόμενο σκεύασμα με την τεχνική ονομασία SNG001 που περιέχει ιντερφερόνη βήτα και φθάνει άμεσα στους πνεύμονες, είχε ήδη δοκιμαστεί σε ασθενείς με άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Η νέα μελέτη φάσης 2 αξιολόγησε για πρώτη φορά την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της σε ασθενείς με Covid-19 και τα ευρήματα ήταν ενθαρρυντικά, όπως λένε οι ειδικοί.

Σύμφωνα με την ανάλυση της μελέτης, το 22% των ασθενών της ομάδας ελέγχου (αυτοί που ήραν το εικονικό φάρμακο), εμφάνισαν σοβαρά συμπτώματα της Covid-19 ή πέθαναν, έναντι ποσοστού 13% στην ομάδα που έλαβε το SNG001.

Κατά την 14ήμερη θεραπεία με την ιντερφερόνη ανέρρωσε το 44% των ασθενών που είχε πάρει το φάρμακο, έναντι 22% της ομάδας του εικονικού φαρμάκου.

Στις 28 μέρες από την έναρξη της θεραπείας, οι ασθενείς που πήραν το SNG001, είχαν τριπλάσια πιθανότητα να αναρρώσουν, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Αναφορικά με την ασφάλεια του φαρμάκου, οι συχνότερα αναφερόμενες παρενέργειες ήσαν οι πονοκέφαλοι (στους μισούς που πήραν το φάρμακο).

Οι ερευνητές, οι οποίοι παράλληλα αξιολογούν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου σε ασθενείς με κορονοϊό που δεν έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο, δηλαδή έχουν πιο ήπια συμπτώματα, ανέφεραν ότι η κλινική δοκιμή που ολοκληρώθηκε, δικαιολογεί μία νέα, μεγαλύτερης κλίμακας, κάτι που σημαίνει ότι το φάρμακο φέρεται να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

«Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τις αρχικές μας εκτιμήσεις, ότι δηλαδή η ιντερφερόνη βήτα, ένα ευρέως γνωστό φάρμακο εγκεκριμένο για χρήση σε ενέσιμη μορφή για άλλες παθήσεις, έχει τη δυνατότητα ως εισπνεόμενο φάρμακο να αποκαταστήσει την ανοσολογική απάντηση των πνευμόνων και να επιταχύνει την ανάρρωση από Covid-19», δήλωσε ο Τομ Γουίλκινσον, υπεύθυνος της μελέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.

Από την άλλη, σύμφωνα με σχολιασμό της νέας μελέτης από το ίδιο το Lancet, τα έως τώρα αποτελέσματα της μεγάλης διεθνούς κλινικής δοκιμής SOLIDARITY/DisCoVeRy, έχουν αποτύχει να δείξουν όφελος της ίδιας ιντερφερόνης, όταν χορηγείται σε ενέσιμη μορφή στους νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19, πιθανώς επειδή το φάρμακο δεν φθάνει άμεσα και εστιασμένα στους πνεύμονες, όπως όταν χορηγείται σε εισπνεόμενη μορφή.

Η ίδια δραστική ουσία κυκλοφορεί και στην Ελλάδα από το 1994 και χορηγείται σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, όμως στην αγορά έχει έγκριση μόνο γι’ αυτήν τη νόσο και η φαρμακοτεχνική της μορφή είναι ενέσιμη και όχι η εισπνεόμενη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News