586
Και όμως, σε κάποιες χώρες υπάρχουν εκπαιδεύτριες τήρησης κοινωνικής απόστασης, όπως οι κυρίες με τα ροζ μπλουζάκια που εργάζονται σε πολυκατάστημα της Βρετανίας | REUTERS/Andrew Boyers

Ενα ένα τα μέτρα δεν μειώνουν τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2020, 14:20
Και όμως, σε κάποιες χώρες υπάρχουν εκπαιδεύτριες τήρησης κοινωνικής απόστασης, όπως οι κυρίες με τα ροζ μπλουζάκια που εργάζονται σε πολυκατάστημα της Βρετανίας
|REUTERS/Andrew Boyers

Ενα ένα τα μέτρα δεν μειώνουν τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2020, 14:20

Με κάποιο πακέτο μέτρων τύπου lockdown, ο δείκτης R, ο οποίος μετράει τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού, δηλαδή πόσους μπορεί να μολύνει ένα άτομο σε μία συγκεκριμένη γεωγραφική κατανομή, μπορεί να μειωθεί στο μισό μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου σε μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Infectious Diseases. Τα δεδομένα στα οποία βάσισαν την εργασία τους προέρχονται από 131 χώρες.

Οι συντάκτες της εν λόγω μελέτης συνέκριναν τα διάφορα περιοριστικά μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις και αξιολόγησαν τον αντίκτυπό τους στην εξέλιξη της πανδημίας.

Στην κορυφή των αποτελεσματικών μέτρων βρίσκεται η απαγόρευση των δημοσίων εκδηλώσεων, καθώς όπως προέκυψε μειώνει τη μεταδοτικότητα 24%.

Η αύξηση του αριθμού των λοιμώξεων συνδέεται κυρίως με τις συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων (άνοδος της μεταδοτικότητας 25%) και με τη λειτουργία των σχολείων (άνοδος της μεταδοτικότητας 24%).

Πακέτο μέτρων

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι τα μέτρα που ελήφθησαν ως «πακέτο» είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από το σύνολο εκείνων τα οποία ελήφθησαν αποσπασματικά.

Οι σκωτσέζοι ερευνητές εξέτασαν τέσσερις πιθανούς συνδυασμούς: από το «βασικό» πακέτο (αφορά απαγόρευση δημοσίων εκδηλώσεων και συναθροίσεων μέχρι και 10 άτομα) που μειώνει τον δείκτη μεταδοτικότητας R κατά 29% σε 28 ημέρες, έως το σχεδόν ολοκληρωτικό lockdown.

Οι ίδιοι οι ερευνητές ομολογούν ότι στα συμπεράσματά τους κατέληξαν χωρίς να λάβουν υπόψη τους  άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξη της πανδημίας, όπως είναι η άρνηση συμμόρφωσης στα μέτρα, η μη χρήση μάσκας, κ.λπ. Επίσης παραδέχονται ότι δεν εξέτασαν καθόλου τον παράγοντα σχολείο.

Στην τελική αξιολόγησή τους δεν περιλαμβάνονται τα έκτακτα μέτρα που αφορούν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως είναι η μείωση του αριθμού των μαθητών στις αίθουσες, οι μεταξύ των παιδιών αποστάσεις, η ατομική καθαριότητά τους, κ.ά. παρεμφερή.

Αλλα αποτελεσματικά μέτρα για τη μείωση της μεταδοτικότητας είναι το σχολικό lockdown (15%), το κλείσιμο επιχειρήσεων (13%), η απαγόρευση μετακίνησης σε ταξιδιωτικούς  προορισμούς (7%) και η προειδοποίηση για παραμονή σε κατ’ οίκον περιορισμό (3%).

Τα αποτελέσματα από τα μέτρα αυτά φαίνονται στον δείκτη μετάδοσης R σε 28 ημέρες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Καθώς τα θετικά αποτελέσματα προκύπτουν από τον συνδυασμό των μέτρων, αν το κλείσιμο των επιχειρήσεων προστεθεί στην απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων, η μείωση του δείκτη R είναι 38% την 28η ημέρα.

Το αποτέλεσμα των μέτρων δεν είναι άμεσο, διευκρινίζουν οι συντάκτες της μελέτης: απαιτούνται κατά μέσον όρο οκτώ ημέρες για να παρατηρηθεί το 60% των κερδών από την επιβολή των μέτρων. Η χαλάρωση των μέτρων, πάλι, απαιτεί χρονικό διάστημα 17 ημερών, ώστε να φανούν όποια αποτελέσματα.

Ο δείκτης R, ή δείκτης μεταδοτικότητας, είναι ένα βασικό κριτήριο για τη μέτρηση της πανδημικής τάσης. Μια τιμή μεγαλύτερη από τη μονάδα υποδηλώνει αυξανόμενη μόλυνση, ενώ τιμή μικρότερη από τη μονάδα υποδηλώνει συρρίκνωση της πανδημίας.

«Βρήκαμε ότι ο συνδυασμός διαφορετικών περιοριστικών μέτρων συμβάλλει στη μείωση της μετάδοσης του κορονοϊού» λένε οι επιστήμονες που καταπιάστηκαν με τη μελέτη. «Η έρευνά μας μπορεί να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τους περιορισμούς που πρέπει να εισαχθούν. Μπορεί να βοηθήσει και ως προς τον χρόνο αναμονής μέχρι να δούμε τα αποτελέσματά τους».

Στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη την έκθεση προόδου του παρατηρητηρίου Covid-19 στη χώρα μας, ο δείκτης Rt, τόσο στην Αττική, όσο και στην υπόλοιπη χώρα, παραμένει στο 1. Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο μπορεί άμεσα να μολύνει ακόμη ένα, εφόσον δεν έχει λάβει τα μέτρα προστασίας.

Οπως είχε επισημάνει αρκετές φορές ο υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τον R κάτω από το 1 και αυτός είναι ο στόχος. Από τη στιγμή που ξεφύγει, τότε τα περιοριστικά μέτρα θα είναι πιο εκτενή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...