845
| CreativeProtagon

Ανάλυση: Πώς προστατεύεις τις εκλογές σου από τον Πούτιν;

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2022, 20:23
|CreativeProtagon

Ανάλυση: Πώς προστατεύεις τις εκλογές σου από τον Πούτιν;

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2022, 20:23

Με το κεφάλαιο «Παρεμβάσεις του Πούτιν στις εκλογές εκτός Ρωσίας» ασχολείται με αφορμή τις επερχόμενες κάλπες στη Σουηδία ο βρετανικός Guardian, καθώς οι αρμόδιες αρχές της σκανδιναβικής χώρας έχουν τεθεί σε «κόκκινο συναγερμό» για τα fake news και την παραπληροφόρηση από τη Μόσχα.

Μετά το αίτημα της Στοκχόλμης για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ύποπτη δραστηριότητα που παρατηρήθηκε ενόψει των εκλογών που θα γίνουν την Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου, στη Σουηδία ελήφθησαν μέτρα.

Σύμφωνα με τον Guardian, τέθηκε και πάλι σε λειτουργία ο οργανισμός Psychological Defence Agency, επιφορτισμένος με την προστασία της δημοκρατίας και τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της χώρας ο οποίος είχε αρχικά συσταθεί κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Ο λόγος; Παρατηρήθηκε αυξημένη δραστηριότητα από ξένες δυνάμεις σε συνέχεια της απόφασης της χώρας να ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Αντίστοιχες υπόνοιες για παρέμβαση των Ρώσων στο πολιτικό σκηνικό τρίτων χωρών έχουν διατυπωθεί και στην Φινλανδία, που επίσης ζήτησε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, και όπου η πρωθυπουργός της χώρας Σάνα Μαρίν βρέθηκε να απολογείται μετά τη διαρροή βίντεο που την εμφάνιζαν να χορεύει με φίλους της. Κατάφερε ωστόσο να αντιμετωπίσει το κύμα του υποκριτικού καθωσπρεπισμού που σήκωσε εναντίον της η ύποπτη διαρροή.

Την πρωθυπουργό της Φινλανδίας υπερασπίστηκε μεταξύ άλλων και η Χίλαρι Κλίντον, δημοσιεύοντας στο Twitter μία φωτογραφία της που την εμφάνιζε να χορεύει σε πάρτι όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Οχι τυχαία. Μια από τις διασημότερες παρεμβάσεις που φέρεται να έχει κάνει το σύστημα του  Βλαντίμιρ Πούτιν σε εκλογές μιας άλλης χώρας αφορά, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ (όπως ενδεικτικά το CNN και οι New York Times) τις προεδρικές εκλογές του 2016 που έκαναν πρόεδρο τον Ντόναλντ Τραμπ και -μεταξύ πολλών άλλων διαδικτυακών φαινομένων- τη διαρροή των χιλιάδων emails από το στρατηγείο της Κλίντον.

Στην Ιταλία μεγάλες εφημερίδες, όπως η Corriere Della Sera, και έγκυροι δημοσιογράφοι όπως ο Φεντερίκο Φουμπίνι, αναφέρονται στα «δακτυλικά αποτυπώματα του Βλαντίμιρ Πούτιν» στην πτώση του Μάριο Ντράγκι θυμίζοντας τη σχέση του ρώσου προέδρου με τον Μπερλουσκόνι και το γεγονός ότι ο Ματέο Σαλβίνι της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά έχει φορέσει ακόμη και μπλουζάκι με το πρόσωπο του Πούτιν κατά τη διάρκεια του επίσκεψής του στη Μόσχα το 2015 (ΕΔΩ).  Οι εκλογές στην Ιταλία θα διεξαχθούν στις 25 Σεπτεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη χώρα μας, που επίσης έχει δεχτεί απειλές και προειδοποιήσεις από τη ρωσική πλευρά μετά την έμπρακτη στήριξη της Ουκρανίας, αυτό που γνωρίζουμε προς ώρας είναι οι δημόσιες δηλώσεις από την κυβέρνηση ότι ο Πούτιν θα ήθελε άλλο πρωθυπουργό και όσα περιλαμβάνονται στα ρεπορτάζ, όπως αυτό του Protagon (Πώς στήνεται το «ρωσικό κόμμα» στην Ελλάδα), που περιέχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τους στενούς φίλους του Πούτιν που χρηματοδοτούν μοναστήρια του Αγίου Ορους και το χρήμα που ρέει προς διάφορες κατευθύνσεις από εκεί. Γνωρίζουμε επίσης την έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που αναφέρεται στο στήσιμο δικτύου περιφερειακών σταθμών στην Ελλάδα επί ΣΥΡΙΖΑ που είχε στόχο τη ρωσική προπαγάνδα.

Πίσω στη Σουηδία και τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής:

Μετά από μια ταραχώδη περίοδο για τη σουηδική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της παραίτησης του πρωθυπουργού Στέφαν Λεβέν τον Ιούνιο του 2021 και της εκλογής της Μαγκνταλένα Αντερσον η οποία -ως επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών- έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα διεξαχθεί σκληρή μάχη.

Οι μετρήσεις δείχνουν προβάδισμα των Σοσιαλδημοκρατών της Αντερσον ωστόσο για πρώτη φορά είναι πιθανό να καταλάβουν τη δεύτερη θέση οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες με ηγέτη Τζίμι Ακεσον, ένα «κόμμα ακροδεξιών λαϊκιστών με ναζιστικές ρίζες» όπως γράφει ο Guardian, αφήνοντας στην τρίτη θέση μια παραδοσιακή δύναμη, τους κεντροδεξιούς Μετριοπαθείς, που κι αυτοί το τελευταίο διάστημα έχουν υιοθετήσει πιο σκληρή ρητορική για το θέμα της μετανάστευσης.

Η σουηδική άμυνα στα fake news και οι ελληνικές εκλογές  

Μπορούν να μας προσφέρουν ερεθίσματα οι πρωτοβουλίες των Σουηδών για την προστασία της δικής τους χώρας, ενόψει των εκλογών και στην Ελλάδα; Η μήπως στη χώρα μας μια ανάλογη προσπάθεια θα θεωρείτο εκ προοιμίου υπερβολικά παρεμβατική για την εκλογική διαδικασία;

Ενόψει των εκλογών της Κυριακής στη Σουηδία, ο εκπρόσωπος του Psychological Defence Agency, της υπηρεσίας που ενεργοποιήθηκε εκ νέου για να αντιμετωπίσει μια τυχόν ρωσική παρέμβαση του Πούτιν στις εκλογές, ανέφερε: «Βρισκόμαστε διαρκώς σε κατάσταση εγρήγορσης και γνωρίζουμε πως αυτή είναι μια χρονική στιγμή που θα αποτελέσει ευκαιρία για όσους θέλουν να βλάψουν την Σουηδία, να παρέμβουν στις δημοκρατικές της διαδικασίες». Ο ίδιος αποκάλυψε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εκστρατείες με στόχο την παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι προϊόν ρωσικής δραστηριότητας, ενώ παράλληλα διαδίδονται φήμες ότι η Σουηδία είναι μια αδύναμη χώρα.

Για την αντιμετώπιση των φημών και των παρεμβάσεων τρέχει από την Psychological Defence Agency μια καμπάνια με τίτλο «bli inte lurad» («μην ξεγελιέστε») η οποία ενθαρρύνει τους πολίτες να σκέφτονται πρώτα ποια είναι η πηγή αλλά και ποιος δημοσιεύει μια πληροφορία που διαβάζουν πριν τη μοιραστούν στο διαδίκτυο. Θα μπορούσε να γίνει το ίδιο και στην Ελλάδα ακόμη και από έναν ανεξάρτητο φορέα με διακομματική συμφωνία; Αν κρίνει κανείς με βάση την απροθυμία πολιτικών, διανοουμένων και καλλιτεχνών, ακόμη και να κατονομάσουν τον Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία, μάλλον αδύνατο…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...