464
Η θερμή χειραψία της βασίλισσας Ελισάβετ με την Λιζ Τρας | Jane Barlow/Pool via REUTERS

Η Ελισάβετ Β’ με τη Λιζ Τρας, την 15η πρωθυπουργό της βασιλείας της!

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2022, 15:15
Η θερμή χειραψία της βασίλισσας Ελισάβετ με την Λιζ Τρας
|Jane Barlow/Pool via REUTERS

Η Ελισάβετ Β’ με τη Λιζ Τρας, την 15η πρωθυπουργό της βασιλείας της!

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2022, 15:15

Ηταν μια τυπική διαδικασία, όμως είχε τον συμβολισμό της: στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας, η βασίλισσα Ελισάβετ B’ έκανε την Τρίτη το πρωί δεκτή την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον ως πρωθυπουργού. Λίγο νωρίτερα ο τέως αρχηγός των Τόρις που έμεινε στην πρωθυπουργία για λίγο περισσότερο από τρία χρόνια είχε αποχαιρετήσει την εξουσία με μια γλυκόπικρη ομιλία έξω από το Νο10 στην Ντάουνινγκ Στριτ στο Λονδίνο.

O Μπόρις Τζόνσον κατά την άφιξή του στο Μπαλμόραλ

Λίγο αργότερα, η 96χρονη Ελισάβετ Β’ υποδέχτηκε στη θερινή της κατοικία, τη Λιζ Τρας και η πρώην υπουργός Εξωτερικών διορίστηκε και επίσημα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η βασίλισσα Ελισάβετ διόρισε την Λιζ Τρας στη θέση του πρωθυπουργού της Βρετανίας, με αποστολή να οδηγήσει τη χώρα μέσα από μια επαπειλούμενη ύφεση και την ενεργειακή κρίση, που απειλεί το μέλλον εκατομμυρίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η Λιζ Τρας έγινε έτσι η 15η πρωθυπουργός την οποία χρίζει η βασίλισσα Ελισάβετ Β’. Η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα το 1952, σε ηλικία μόλις 25 ετών. Οταν κατέβηκε από το αεροπλάνο από την Κένυα, μετά τον θάνατο του πατέρα της, Γεωργίου Στ’, ο εμβληματικός Γουίνστον Τσόρτσιλ την περίμενε στο αεροδιάδρομο για να την υποδεχτεί. Ηταν ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας που γνώρισε η νεαρή τότε Ελισάβετ πριν από 70 ολόκληρα χρόνια.

Ο Γουίνστον Τσόρτσιλ χαιρετά την βασίλισσα Ελισάβετ κατά τη διάρκεια δείπνου στη Ντάουνινγκ Στριτ το 1955 (Photo by Keystone-FranceGamma-Rapho via Getty Images)

Η Τρας, η τέταρτη πρωθυπουργός των Συντηρητικών μέσα σε έξι χρόνια και τρίτη γυναίκα που αναλαμβάνει την πρωθυπουργία μετά τις Μάργκαρετ Θάτσερ (1979-1990) και Τερέζα Μέι (2016-2019) μετέβη αεροπορικώς στην κατοικία της βασιλικής οικογένειας στη Σκωτία, όπου η Ελισάβετ Β’ της ζήτησε να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η Λιζ Τρας καταφθάνει στο Μπαλμόραλ, τη θερινή κατοικία της Ελισάβετ Β’
… και συναντά την βασίλισσα Ελισάβετ Β’

«Η βασίλισσα δέχθηκε σήμερα σε ακρόαση την αξιότιμη βουλευτή Ελίζαμπεθ Τρας και της ζήτησε να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση» αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ το μεσημέρι της Τρίτης.

Η Τρας θα έχει να αντιμετωπίσει διψήφιο πληθωρισμό, το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας και τις προειδοποιήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας για ύφεση που θα εκδηλωθεί μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς, σημείωσε το Reuters, επισημαίνοντας πως τα προβλήματα αυτά της Τρας είναι από τα μεγαλύτερα που έχει αντιμετωπίσει οποιοσδήποτε άλλος μεταπολεμικός ηγέτης της Βρετανίας.

Νωρίτερα, στην τελευταία ομιλία του ως πρωθυπουργός, ύστερα από 1.137 πολυτάραχες ημέρες στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Τζόνσον προσέφερε την ένθερμη στήριξή του στη Λιζ Τρας στην οποία παραδίδει μια χώρα σε οξεία οικονομική και ενεργειακή κρίση (εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...