1178
Βαγγέλης Μαρινάκης και Δημήτρης Μελισανίδης. Το πάρτι του πρώτου στο «Ιsland» έγραψε Ιστορία. Ο δεύτερος δεν έκανε δεξίωση | SOOC/CreativeProtagon

Ποσειδώνια 2018: Τα πάρτι που έγιναν (και ένα που δεν έγινε)

Πέτρος Καράς Πέτρος Καράς 9 Ιουνίου 2018, 14:00
Βαγγέλης Μαρινάκης και Δημήτρης Μελισανίδης. Το πάρτι του πρώτου στο «Ιsland» έγραψε Ιστορία. Ο δεύτερος δεν έκανε δεξίωση
|SOOC/CreativeProtagon

Ποσειδώνια 2018: Τα πάρτι που έγιναν (και ένα που δεν έγινε)

Πέτρος Καράς Πέτρος Καράς 9 Ιουνίου 2018, 14:00

Τα Ποσειδώνια, είναι γνωστά για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι αυτονόητος. Πρόκειται για την σπουδαιότερη ναυτιλιακή έκθεση του κόσμου που γίνεται κάθε δύο χρόνια στην Αθήνα. Ο δεύτερος, ίσως όμως σημαντικότερος λόγος, που τα Ποσειδώνια έγιναν πασίγνωστα, είναι το lifestyle των εφοπλιστών που προσφέρει glamour στην νυκτερινή Αθήνα, αρχές του καλοκαιριού. Η ζωή αποκτά ενδιαφέρον στην γοητευτική Ελλάδα, αυτή της νυκτερινής ζωής, με πάρτι, βόλτες με μυθώδη σε πολυτέλεια, σκάφη.

Εφέτος, λέει, ήταν τα καλύτερα Ποσειδώνια, όλων των εποχών. Η μεγαλύτερη διοργάνωση στα 50 χρόνια λειτουργίας της Έκθεσης, καθώς πέτυχε ρεκόρ συμμετοχών με περισσότερους από 1.920 εκθέτες από 92 χώρες.

Hταν λοιπόν τέλεια; Είμαστε προηγμένη χώρα; Θα ήμασταν, αν δεν είχε κτυπήσει η ατυχία. Την δεύτερη μέρα της έκθεσης, οι χιλιάδες επισκέπτες έζησαν το αδιανόητο. Μπλακ άουτ. Γενική διακοπή ρεύματος που είχε διάρκεια τρεις ώρες! Ευτυχώς που οι γεννήτριες έδωσαν ρεύμα σε ορισμένες λάμπες κι αποφεύχθηκαν θλιβερά επεισόδια.

Δεν είναι ευχάριστο, δισεκατομμυριούχοι να συγκρούονται με απλούς υπαλλήλους επειδή δεν τους είδαν. Πάντως οι μεγάλες οθόνες, οι δορυφορικές συνδέσεις, τα Wi Fi και τα χλιδάτα περίπτερα, έμειναν στο σκοτάδι και στην καλύτερη διεθνή έκθεση της χώρας όλοι, στο Μetropolitan Expo, το εκθεσιακό κέντρο δίπλα στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, όπου μετακινήθηκαν φέτος για λόγους χωρητικότητας οι επίσημες εκδηλώσεις,  είχαν την εύλογη απορία «πότε θα έχουμε ρεύμα».

Κατά τα άλλα, η επιτυχία ήταν μεγάλη. Υπολογίζουν ότι πάνω από 14.000 άτομα ταξίδεψαν στην Ελλάδα για να επισκεφθούν ή και να εργαστούν στην έκθεση και βέβαια να απολαύσουν τις δεξιώσεις στο περιθώριο της επίσημης έκθεσης. Όλος ο ναυτιλιακός κόσμος συναντιέται για μια εβδομάδα στην Αθήνα. Οι μεγάλες ναυπηγικές δυνάμεις, χώρες που έχουν ναυτιλία κι άλλες που θέλουν να αποκτήσουν, τράπεζες, ασφαλιστικές, τεχνολογικές εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες στην ναυτιλία. Όλοι ήταν εκεί. Ο καθένας όμως κινήθηκε με τον τρόπο του.

06_13_20180604mm_07196_sooc1528137634
Νεαρές κυρίες επί της υποδοχής στα εγκαίνια της έκθεσης «Ποσειδώνια» (Menelaos Myrillas / SOOC)

Ορισμένες εταιρείες επιμένουν στα βαρετά business dinner. Σε ξενοδοχεία ή άλλες αίθουσες που σερβίρουν φαγητά από catering πολυτελείας, γίνονται μάλλον ανιαρές συζητήσεις για «τα νέα» της αγοράς. Τα «νέα» που αναζητούν είναι συνήθως, ένα: τι κάνουν οι άλλοι…

Το πραγματικό ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στα mega parties. Μέχρι τώρα αυτά ήταν δύο αλλά εφέτος ανατράπηκε η παράδοση. Eνα και μοναδικό ήταν το μεγάλο πάρτι. Αυτό της εταιρείας Capital του Βαγγέλη Μαρινάκη. Στο παραθαλάσσιο «Island» ο Βαγγέλης Μαρινάκης ξόρκισε τους εχθρούς, που βυσσοδομούν εναντίον του. Εκανε κατά γενική ομολογία, το καλύτερο πάρτι με guest-έκπληξη τη Βανέσα Μέϊ που εντυπωσίασε Έλληνες και ξένους με την δεξιοτεχνία της στο βιολί και τις διασκευές γνωστών μελωδιών. Ολοι όμως πήραν γεύση κι από «ελληνική διασκέδαση» με άρχοντα της πίστας τον Αντώνη Ρέμο. Λίγο μετά τις 04:00, κοντά στο ξημέρωμα, το πρόγραμμα κορυφώθηκε με την Νατάσσα Θεοδωρίδου και τον Κωνσταντίνο Αργυρό. Ο Θόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου, οι αδελφοί Μυτιληναίου, ο Κωστής Κωνσταντακόπουλος κι άλλοι πολλοί υψηλοί καλεσμένοι, έφυγαν πριν από την ανατολή του ήλιου, που προσφέρει μοναδικό θέαμα στην βραχώδη ακτή της Βάρκιζας. Λίγο πριν φύγουν άκουσαν τον Μαρινάκη να κάνει την, μάλλον αταίριαστη με την περίσταση, δήλωση: «Η χούντα πέφτει σε λίγους μήνες. Είμαστε μια χαρά». Έσπευσε φυσικά ο Ρέμος να χειροκροτήσει, ακολούθησε το κοινό και έτσι είχαμε και πολιτική δήλωση μετά μουσικής.

Για λόγους πληρότητας του καλλιτεχνικού ρεπορτάζ, σημειώνουμε ότι η Νατάσσα Θεοδωρίδου και ο Κωνσταντίνος Αργυρός άργησαν να εμφανιστούν στο «Island», επειδή δούλευαν αλλού. Έκαναν «διπλό μεροκάματο» εκείνη τη νύκτα καθώς εμφανίστηκαν στην «Fantasia» όπου έκανε το δικό του πάρτι ο Βίκτωρ Ρέστης. Η άχρηστη πληροφορία είναι ότι στο ίδιο κέντρο εμφανίζεται και ο τραγουδιστής – στιχουργός Πέτρος Ιακωβίδης που για άγνωστο λόγο δεν έκανε πέρασμα από το πάρτι Μαρινάκη.

Η ναυτασφαλιστική εταιρεία American Hellenic Hull Insurance Company (AHHIC), κάλεσε τους φίλους της στο παραλιακό «Ακρωτήρι» στο Ελληνικό, με καλεσμένους πολλούς πλοιοκτήτες, ανάμεσα στους οποίους και ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Το φιλοθεάμων κοινό έχασε το show που περίμενε καθώς ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής αποχώρησε από την εκδήλωση λίγο πριν από την προσέλευση του Βαγγέλη Μαρινάκη κι έτσι δεν συναντήθηκαν. Ίσως συναντηθούν στις δικαστικές αίθουσες…

Πάντως ο Βίνσεντ Σολαρίνο, πρόεδρος της Shipowners Claims Bureau Inc. και πρόεδρος της American Hellenic Hull, έδωσε δημιουργικό τόνο στην εκδήλωση, ερμηνεύοντας ζωντανά το τραγούδι του Φρανκ Σινάτρα «My kind of town» αλλάζοντας τη Νέα Υόρκη του στίχου, σε Αθήνα. Μας αγάπησε, αφού το κέντρο ήταν γεμάτο με καλούς πελάτες.

Η Αγγελική Φράγκου εφέτος δεν έκανε την καθιερωμένη δεξίωση στο σπίτι της στην Εκάλη και προτίμησε να υποδεχθεί φίλους και συνεργάτες στο ολοκαίνουργο Ίδρυμα Νιάρχου. Κάποιοι άλλοι προτίμησαν τις «κλειστές» εκδηλώσεις σε θαλαμηγούς και ακόμα πιο κλειστές σε σπίτια με δροσερούς κήπους. Η αγοραφοβία των εφοπλιστών, «καλύτερα να μην μας ξέρουν», είναι πασίγνωστη και ισχύει πάντα.

Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι ο Αντώνης Ρέμος αν δεν ήταν τόσο καλός τραγουδιστής θα μπορούσε να σταδιοδρομήσει ως πετυχημένος έμπορος. Εφέτος ήταν το κεντρικό πρόσωπο στην καλύτερη δεξίωση, αυτή του Βαγγέλη Μαρινάκη. Πρόπερσι, στα Ποσειδώνια, είχε (ξανα)κλέψει την παράσταση ως πρωταγωνιστής του πάρτι που οργάνωσε ο άσπονδος φίλος, για να μην πούμε εχθρός του Μαρινάκη, ο Δημήτρης Μελισανίδης. Η εταιρεία του ιδιοκτήτη της ΑΕΚ, παρέλειψε εφέτος την δεξίωση και μας έλειψε το κότσαρι, ο φημισμένος ποντιακός χορός. Οπως μας ενημέρωνε το pontos news «oμάδα δέκα επίλεκτων πυρριχιστών, που έκανε πρόβες ειδικά για την εκδήλωση, με τη συνοδεία του λυράρη Χρήστου Συρανίδη και πέντε παραδοσιακών νταουλτζήδων, χόρεψε τον πολεμικό χορό των Ποντίων με τέτοιο πάθος και ρυθμό, που προκάλεσε θύελλα χειροκροτημάτων».

Η εταιρεία Aegean Marine Petroleum η οποία ιδρύθηκε από τον Δημήτρη Μελισσανίδη και οι μετοχές της διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, απέσπασε την προσοχή των ελεγκτικών Αρχών καθώς δεν έχει δημοσιεύσει ετήσιο ισολογισμό, παρ’ όλο που έχει παρέλθει η προθεσμία. Μέτοχοι και τράπεζες προσπαθούν να αποτιμήσουν την πραγματική οικονομική της κατάσταση. Συνολικά απαιτήσεις 638 εκατ. δολαρίων και αποθεματικά των 238 εκατ. δολαρίων μπαίνουν στο μικροσκόπιο τον ελεγκτών που φαίνεται να αναρωτιούνται για την πραγματική αποτίμηση των πλοίων της εταιρείας που πιθανότατα δεν καλύπτουν τον δανεισμό της.

Επειδή βρίσκω ανιαρή την οικονομική θεματολογία επιστρέφω στο πάρτι Μελισσανίδη, στα Ποσειδώνια του 2016. Οι καλεσμένοι είχαν διασκεδάσει με την ορχήστρα του Θανάση Πολυκανδριώτη και τον Αντώνη Ρέμο να ερμηνεύει τις πιο γνωστές επιτυχίες του πάνω σε ειδικά φωταγωγημένη, εντυπωσιακή. πλατφόρμα που στήθηκε στη θάλασσα, στο «Balux». Είπαμε αυτά είναι προπέρσινα, εφέτος η μετοχή της εταιρείας έχανε περίπου 75%, έως πριν δύο τρεις μέρες, μετά απέφυγα να μάθω.

Στη διάρκεια της έκθεσης, βέβαια μάθαμε και ναυτιλιακά νέα. Οπως ότι προχωράει κανονικά η εγκατάσταση συστήματος διαχείρισης του έρματος σε 36 μεγάλα πλοία της εταιρείας Αγγελικούσης, της μεγαλύτερης ναυτιλιακής εταιρείας του κόσμου. Ναυπηγεία στη Σιγκαπούρη, Ντουμπάι, Κατάρ και Κίνα, αρχίζουν τις εργασίες για να εγκατασταθούν τα νέα συστήματα που είναι υποχρεωτικά για λόγους προστασίας της θάλασσας στα λιμάνια και τις ακτές σε πολλές χώρες. Ειδικά η αμερικανική ακτοφυλακή είναι αυστηρή στην τήρηση των μέτρων προστασίας από μόλυνση, στα πλοία που προσεγγίζουν την επικράτειά τους.

Επίσης μάθαμε ότι ο Νίκος Τσάκος, της Tsakos Energy Navigation, έδωσε παραγγελία για δύο σκάφη κατηγορίας Aframax, σε κορεάτικα ναυπηγεία.

Ξέρουμε ότι σας αφήνουν αδιάφορους οι πληροφορίες αυτές γι’ αυτό κινηθήκαμε στην νυκτερινή Αθήνα. Η αλήθεια είναι ότι είναι κουραστική δουλειά αλλά πιο ευχάριστη.

Ας κάνουμε μια ευχή. Τα Ποσειδώνια του 2020 να είναι καλύτερα. Τουλάχιστον στην ηλεκτρική εγκατάσταση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News