453
Η συσκευή-βοήθημα για όσους πάσχουν από επιληψία: μοιάζει αλλά δεν είναι ρολόι, είναι ένας φορετός υπολογιστής | REUTERS/Brian Snyder

«Ρολόγια» που σώζουν ζωές και βγάζουν δισεκατομμύρια

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2015, 11:34
Η συσκευή-βοήθημα για όσους πάσχουν από επιληψία: μοιάζει αλλά δεν είναι ρολόι, είναι ένας φορετός υπολογιστής
|REUTERS/Brian Snyder

«Ρολόγια» που σώζουν ζωές και βγάζουν δισεκατομμύρια

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2015, 11:34

Οι υπολογιστές μικραίνουν, τους μεταφέρουμε στο κινητό μας, τους έχουμε βάλει πλέον και στο ρολόι μας, αλλά δεν σταματούν να κάνουν τη ζωή πιο εύκολη, περισσότερο ίσως για όσους έχουν την ανάγκη τους.

Οι «φορετοί» (wearable) υπολογιστές είναι καινοτομία η οποία παντρεύει την χρηστικότητα με διακριτική εμφάνιση και δεν αφορούν μόνο ένα ακριβό-ρολόι υπολογιστή που είναι – πολλοί ίσως θα συμφωνούσαν – περισσότερο ένα αντικείμενο επίδειξης.

Σταδιακά, γράφει το Reuters, οι φορετοί υπολογιστές βγαίνουν από το εργαστήριο και να αξιοποιούνται στον τομέα της υγείας, πρώτα για όσους πάσχουν από επιληψία ή διαβήτη. Στόχος φυσικά μια τεράστια αγορά πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων που αφορά όλους τους πολίτες/ασθενείς.

2015-12-18T060732Z_823808369_GF10000269680_RTRMADP_3_HEALTH-WEARABLES-FDAΑυτό το λιτό «ρολόι» στη φωτογραφία, που είτε δεν μοιάζει να κάνει τίποτα είτε φαίνεται σαν μια ιδέα ενός ιδιόρρυθμου σχεδιαστή, είναι στην πραγματικότητα ένα μικρό βοήθημα για όσους πάσχουν από επιληψία και για όσους τους φροντίζουν – λειτουργεί ως ένα είδος συναγερμού για τη στιγμή της επιληπτικής κρίσης.

Προσπαθεί να αποτρέψει δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν το επιληπτικό άτομο ακόμα και στο θάνατο και το καταφέρνει μετρώντας την ηλεκτρική αγωγιμότητα του δέρματος. Χάρη σε μια τυχαία ανακάλυψη, οι δημιουργοί του «ρολογιού», που αρχικά προοριζόταν να εντοπίζει κρίσεις άγχους σε αυτιστικά άτομα, είδαν ότι θα μπορούσαν να το χρησιμοποιούν και για επιληπτικούς.

Η Ρόζαλντ Πικάρ, καθηγήτρια του ΜΙΤ και επικεφαλής της εταιρείας Empatica που εδρεύει στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης εξηγεί στο Reuters ότι πλέον στόχος είναι το ρολόι που ανιχνεύει κρίσης κατάθλιψης, για το οποίο γίνονται λέει, ήδη κλινικές δοκιμές.

Αλλά το να συγκεντρώνει δεδομένα με τους αισθητήρες δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο, το πρόβλημα για τους δημιουργούς της αρχίζει ότι πρέπει να τα επεξεργαστούν και να τα αναλύσουν για να κατανοήσουν την κατάσταση του χρήστη τους.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ (FDA) δεν του έχει δώσει άδεια κυκλοφορίας γιατί έχει ιατρικές χρήσεις, αλλά προετοιμάζεται να ορίσει κανόνες γιατί ο αριθμός των αιτήσεων αυξάνεται. Χωρίς άδεια κυκλοφορίας δεν υπάρχει και ασφαλιστική κάλυψη στις ΗΠΑ που θα μείωνε για τον χρήστη το αρκετά μεγάλο κόστος της συσκευής.

Οι κατασκευαστές των συσκευών – κατά κύριο λόγο είναι startup – βλέπουν και αυτοί θετικότερα το ρόλο της FDA, από εμπόδιο στην εμπορική διάθεση των συσκευών σε φορέα που διασφαλίζει ότι το κοινό θα δει τη συσκευή θετικά. Οι φορετές συσκευές θα στοχεύουν πρώτα στις πιο διαδεδομένες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και οι καρδιοπάθειες, αλλά είναι δυνατόν να τροποποιηθούν για να έχουν και άλλες χρήσεις.

Στον χώρο μπαίνουν και γίγαντες, όπως το ιατρικό τμήμα της Alphabet (της εταιρείας στην οποία μετασχηματίστηκε η Google) που αναπτύσσει και αυτή φορετούς υπολογιστές για ιατρικές χρήσεις. Το δέλεαρ είναι μια αγορά που θα εικοσαπλασιαστεί σε μέγεθος σε μια πενταετία, από 2 δισ. δολάρια το 2014 σε 41 δισ. το 2020!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...