240
Τα καλτσόνε του φούρνου ή τα τηγανητά παντσερότι γίνονται με ζύμη και απλά υλικά που υπάρχουν πάντα στην κουζίνα | Shutterstock

Τηγανητά καλτσόνε: το σπιτικό… street food της Ιταλίας

μαρίνα Μαυρομάτη 18 Σεπτεμβρίου 2019, 11:14
Τα καλτσόνε του φούρνου ή τα τηγανητά παντσερότι γίνονται με ζύμη και απλά υλικά που υπάρχουν πάντα στην κουζίνα
|Shutterstock

Τηγανητά καλτσόνε: το σπιτικό… street food της Ιταλίας

μαρίνα Μαυρομάτη 18 Σεπτεμβρίου 2019, 11:14

Σήμερα θα εντρυφήσουμε και πάλι στα νόστιμα μυστικά της παραδοσιακής κουζίνας του ιταλικού Nότου!

Κατ’ αρχάς δεν πρέπει να τα συγχέετε με τα σχεδόν ομόηχα παντζαρότι (panzarotti), τα οποία είναι κροκέτες πατάτας. Τα παντζερότι είναι πιτάκια σε σχήμα μισοφέγγαρου, γεμισμένα με διάφορα υλικά, τα οποία τηγανίζονται μέσα σε καυτό λάδι. Την προηγούμενη φορά, είχαμε δοκιμάσει μία πιο “υγιεινή” παραλλαγή τους, που τα ήθελε ψημένα στον φούρνο, σήμερα όμως θα τα δοκιμάσουμε στην παραδοσιακή τους μορφή, που τα θέλει τηγανητά.

Τα παντζερότι, λοιπόν, μοιάζουν με μικρά καλτσόνε και παρασκευάζονται από τα ίδια υλικά με την πίτσα: ζύμη ψωμιού και γέμιση που ποικίλλει, ανάλογα με το γούστο και τα διαθέσιμα υλικά. Σύμφωνα με τους ιστορικούς του φαγητού, εμφανίστηκε στην Απουλία κατά τον 16ο αιώνα, πολύ πιθανόν μέσα στην κουζίνα μίας μερακλούς νοικοκυράς ή από τα χέρια ενός ανώνυμου αρτοποιού, από την ανάγκη να αξιοποιηθούν τα περισσεύματα της ζύμης από την παρασκευή του ψωμιού, τα οποία νοστίμισαν συνδυάζοντας τα με απλά υλικά, που βρίσκονται πάντα μέσα και στην πιo φτωχική κουζίνα: τυράκι, σαλαμάκι, σάλτσα ντομάτας, κάππαρη, ελίτσες, αντζούγιες μέχρι και το ραγκού που είχε περισσέψει απο τις προηγούμενες ημέρες.

Το παντζερότο, μπορεί όμως να το συναντήσετε και σκέτο, χωρίς γέμιση. Τότε δίνει την αίσθηση ενός αφράτου, αλμυρού λουκουμά. Τα παντζερότι με γλυκιά γέμιση (νουτέλα, κρέμα ή σύκα) και πασπαλισμένα με ζάχαρη, όπως όλα τα τηγανητά γλυκά στην Ιταλία, είναι  δημοφιλή ιδιαίτερα κατά την περίοδο του Καρναβαλιού.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο και τη συνταγή εδώ 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News